Sezon na borówki rozpoczęty! To nie koniec dobrych wiadomości. W tym roku, pomimo suszy, borówka amerykańska, której rocznie Polska produkuje ponad 16 tys. ton, będzie tańsza średnio o kilkadziesiąt groszy względem zeszłego roku.
Susza nie dotknęła borówki amerykańskiej w takim stopniu jak choćby malin, ponieważ wszystkie plantacje towarowe są nawadniane .
- komentuje Dominika Kozarzewska z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Ile przyjdzie nam zapłacić za opakowanie jagód? Standardowe opakowanie borówki wielkości 250 gramów, w tym roku będzie kosztować około 4-5 złotych.
Cena początkowo nieco spadnie, w miarę wchodzenia w pełnię owocowania, a potem zacznie rosnąć. Sezon na borówkę potrwa do połowy września. Za nami dziewięć trudnych miesięcy prac na plantacjach.
- dodaje Dominika Kozarzewska.
Większość, bo 80 proc. polskich borówek trafia na eksport.
Zawarte w borówkach polifenole mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) - walczą z nadmiarem wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu oraz występowania nowotworów. Kwas egalowy obniża ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, przewodu pokarmowego i wątroby. Fitoestrogeny natomiast przeciwdziałają powstawaniu nowotworów hormonozależnych, na przykład piersi czy tarczycy. Kwas foliowy zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów macicy.
Borówka czarna z pewnością walorami zdrowotnymi bije popularną borówkę amerykańską na głowę Ole Husby, https://www.flickr.com/photos/khianti/, (CC BY-SA 2.0)
Borówki amerykańskie mają dużo witaminy C. Oprócz tego zawierają także dość sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz witaminy A i E. Posiadają też kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, którego niedobór skutkuje, między innymi, zaburzeniami pracy układu nerwowego. Borówka amerykańska jest bogata w polifenole, cenne składniki antyoksydacyjne oraz pektyny, rodzaj błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. To nie wszystko. W borówkach znajdują się również substancje odżywcze, takie jak potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, selen, cynk, miedź i wapń.
Borówka amerykańska według badaczy nie ma sobie równych wśród innych owoców w kwestii przydatności dla mózgu. Co prawda także inne drobne owoce takie jak truskawki, maliny czy jeżyny sprzyjają głównemu organowi zarządzania, jednak dobroczynny efekt ich pałaszowania jest zdecydowanie mniejszy niż w przypadku dorodnej jagody. Borówka - słodka, idealna zarówno bez dodatków, jak i jako składnik deserów, koktajli czy mącznych potraw. Czy warto się opierać?
Jagody mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Uważane są nie tylko za skuteczną broń w walce z chorobami mózgu, ale także z wyżej wymienionymi nowotworami i chorobami serca.
Borówka spożywana w dużych ilościach znacznie spowalniała procesy starzenia komórek nerwowych, pozwala zachować sprawność umysłową do późnych lat starości.
To cię zainteresuje:
Myj owoce przed jedzeniem. Dzięki temu unikniesz wielu groźnych chorób