Światowy Dzień czekolady już 7 lipca! Ach ta czekolada... czarna, biała, a nawet różowa, mleczna i deserowa. W postaci płynnej i stałej, w przeróżnych kształtach i wariacjach smakowych od setek lat rozpieszcza nasze kubki smakowe i zmysły. Trudno się dziwić, że kochana na całym świecie przez małych i dużych, czekolada doczekała się swojego dnia i to bynajmniej nie jednego w roku!
Światowych Dni Czekolady nigdy za mało. W efekcie w kalendarzu mamy aż cztery oficjalne dni świąteczne poświęcone czekoladzie.
Oprócz Dnia Czekolady – każdej czekolady – w Stanach Zjednoczonych obchodzi się również:
Rozróżniamy cztery podstawowe rodzaje czekolad: gorzką, deserową, białą i mleczną. Czym się różnią? Gorzka, deserowa i mleczna różnią się zawartością miazgi kakaowej.
Czekolada gorzka zawiera w sobie min. 70 proc. miazgi kakaowej, deserowa to min. 50 proc. zawartości miazgi kakaowej, a w mlecznej to maksymalnie 50 proc. zawartości kakao.
Czekoladę jemy na wiele sposobów. W formie tabliczek, pralinek, czekoladek i figurek. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem spożycia czekolady jest nasza wyobraźnia, bo czekolada jest dostępna w coraz bardziej wymyślnych odsłonach.
Poza wyżej wymienionymi czekoladą można się delektować w formie ciastek, batoników, lodów, ale również mydła, przeróżnych balsamów. Możemy nawet zafundować sobie czekoladowy masaż.
I chociaż gorzka czekolada cieszy się mniejszą popularnością niż jej słodsze kuzynki - czekolada deserowa i mleczna - to właśnie to ciemna, z dużą zawartością kakao, jest szczególnie wartościowa i to po nią powinniśmy sięgać. Dlaczego?
Światowy Dzień Czekolady. fot. Agencja Wyborcza.pl
Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, flawonoidy, niacynę, teobrominę i fenyloetyloaminę.
Owoce kakaowca obfitują przede wszystkim we flawonole, które nie tylko chronią układ krwionośny przed rozwojem miażdżycy i powstawaniem zakrzepów, ale wspomagają również pamięć.
Wysoka zawartość węglowodanów oraz składników, takich jak żelazo, magnez oraz potas, w połączeniu z niewielką ilością cukru, sprawiają, że gorzka czekolada dodaje energii na dłuższy czas. Warto się w nią zaopatrzyć podczas np. długich wędrówek.
To cię zainteresuje: Gorzka czekolada - skład, właściwości i korzyści dla zdrowia
Poza tym gorzka czekolada, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, poprawia kondycję układu krwionośnego
Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, wspomaga pracę nerek, spowalnia proces starzenia i, co najważniejsze, poprawia humor!
Czekoladę znali już starożytni Olmekowie, Majowie i Aztekowie, którzy nauczyli się przyrządzać czekoladowy napój. Czekolada pita była podczas ceremonii i dla zdrowia, a z czasem uznana została za napój bogów. Ziarna kakaowca były tak cenne, że Aztekowie używali ich jako środek płatniczy.
Ziarna kakaowca trafiły do Europy w XV wieku za sprawą Kolumba, ale nie podbiły serc Europejczyków. Powód był bardzo prozaiczny. Nie wiedziano, jak je wykorzystać.
Ponownie ziarna kakaowca w XVI wieku przywiózł do Europy Hernan Cortes. Picie czekolady z dodatkiem cukru spopularyzowało się dopiero w XVII wieku, a wkrótce potem na punkcie czekolady oszalała cała ówczesna Europa.
Natomiast czekolada w postaci znanych nam dzisiaj tabliczek to XIX-wieczny wynalazek.
Jak wy zamierzacie uczcić światowy dzień czekolady 2018? Tabliczką czekolady, lodami czekoladowymi, a może bombonierką wykwintnych, czekoladowych pralinek?
To cię zainteresuje: