Znamy Japończyków z zaradności i ciekawych rozwiązań ułatwiających codzienne życie. Jedną z dziedzin życia, która jest dla nich ważna – jest jedzenie. Posiłek to nie tylko zaspakajanie potrzeby fizjologicznej, ale prawdziwa ceremonia i to niezależnie od statusu społecznego. Bento to właśnie jedna z dróg do tego, aby nawet posiłek spożywany poza domem, był jedzony w odpowiedni sposób.
Tradycyjne bento to danie składające się z ryżu, mięsa i gotowanych lub kiszonych warzyw. Dodatkowo bento pakowane jest w odpowiednie pudełko, które pozwala na zachowanie estetycznego wyglądu potrawie, ale i smaki, które mają zostać oddzielone zostają niewymieszane, aż do momentu, gdy nie zdecydujemy jak chcemy je połączyć. Pudełko to poza funkcjonalnością ma też szczególny wygląd. Kiedyś były to drewniane pudełka, często pięknie ozdabiane i lakierowane, dziś dołączyły do nich jeszcze plastikowe, ale nadal w pięknej formie, aby cieszyć oko i budzić zazdrość otoczenia.
Podobno pierwsze wzmianki o bento datuje się już na V w.n.e. ale już wcześniej funkcjonowało w codziennym życiu. Japończycy wyruszając na długie polowanie lub podróż daleko od domu, zabierali ze sobą porcję gotowego jedzenia w odpowiednich pudełkach.
Między XVII, a XIX w. bent? upowszechniło się – posiłek w pudełku był zabierany do teatru czy na wycieczki. W okresie Meiji, czyli na początku XX w. pojawiły się ekiben– czyli bent? kupowane na stacjach kolejowych, zawierających ryż z piklami moreli japońskiej na podróż.
Dziś ten gotowy posiłek nadal można kupić na każdej większej stacji kolejowej, stacjach benzynowych, w sklepach spożywczych i kioskach. Mimo takiego rozpowszechnienia tej formy „fast foodu”, nie zaginęła tradycja przyrządzania bento w domach. Szczególnie dużą uwagę przykładają do posiłków mamy, chcące wyprawić dzieci do szkoły – wkładają niesamowicie dużo pracy, fantazji i uczucia, aby śniadanie zachwyciło ich pociechy nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Dla zakochanych lub dla spotykających się na początku swojej wspólnej drogi, przygotowanie bento, to sposób na okazanie uczuć i niezawodny znak zaangażowania.
Obecnie różnorodność kuchni dalekowschodniej fascynuje cały świat. Jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje sushi, coraz popularniejszy staje się ramen, a przy rosnącej popularności zdrowego odżywiania i wszechobecnych lunchboxach możemy spodziewać się rozpowszechnienia bento. To ciekawa propozycja, tym bardziej, że często to jednak dużo zdrowsza opcja, niż jedzenie w pośpiechu na stacji, czy wybieganie z pracy na lunch.
Bento box shutterstock
Może cię też zainteresować:
Makijaż w stylu koreańskim - prosty, szybki i... odmładzający