Dieta na jesień 2019. Jakie owoce powinny znaleźć się w naszym menu w nadchodzącym sezonie?

Zdrowa dieta na jesień 2019, czyli jakie owoce powinny znaleźć się w naszej diecie w nadchodzącym sezonie. Postaw na jabłka, gruszki i śliwki. Z naszego tekstu dowiesz się, jakie właściwości mają te owoce.
Zobacz wideo

Owoce oraz warzywa są jedną z podstaw prawidłowej diety zgodnej z piramidą zdrowego żywienia. Najlepiej spożywać je surowe, nieprzetworzone, we wszystkich kolorach i rodzajach. To one powinny królować na naszych talerzach. Warzywa i owoce są bowiem źródłem antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, które chronią przed zachorowaniami na choroby przewlekłe, a także wzmacniają odporność na infekcje.

Założenia piramidy mówią przy tym o konieczności zachowania odpowiednich proporcji w jedzeniu warzyw i owoców. Ich stosunek powinien wynosić 3 do 1. Owoce w diecie, poza dużą dawką cennych składników, dostarczają także znaczne ilości cukrów prostych. Warzywa są znacznie bezpieczniejsze dla sylwetki. Właśnie one powinny stanowić bazę większości naszych posiłków.

Zdrowa dieta na jesień 2019 - jabłka

Jeżeli szukasz zdrowej diety na jesień 2019, postaw na owoce. W tym sezonie przede wszystkim warto jeść jabłka, które z punktu widzenia naszego zdrowia są nieocenione. Owoce te skutecznie walczą z cholesterolem. Wystarczy każdego dnia zjeść jedno lub dwa duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Ponadto jabłka mają dużą zawartość błonnika. Jabłka to również prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy (antyoksydantów), a wiadomo, że te, neutralizując wolne rodniki, przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne (średnio około 40 kcal w 100 gramach - nie dotyczy szarlotek i słodzonych musów), to jeszcze usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom (rodzaj błonnika), które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach.

Zdrowa dieta na jesień 2019 - gruszki

Zdrowe owoce w diecie jesiennej to również gruszki. Zawierają sporo witamin i minerałów, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika (ok. 2 g w 100 gramach owocu) i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla serca. Służą osobom z kamicą nerkową i infekcjami dróg moczowych.

Zdrowa dieta na jesień 2019 - śliwki

Kolejne owoce, które powinny znaleźć się w diecie na jesień 2019, to śliwki. Są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika, szczególnie te suszone. Świeże zawierają średnio 1,6 g na 100 g (czyli mniej niż jabłka), ale już ususzone, bez pestki, ponad 16 g.

Pektyny zawarte w śliwkach to doskonały środek przeciw zaparciom, przeczyszczający, a także neutralizujący negatywny wpływ nadmiaru kwasów trawiennych (co działa zbawiennie choćby na pęcherzyk żółciowy).

Wiadomo, że regularne spożywanie śliwek może wyraźnie obniżyć ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego. Ubiegłoroczne badania naukowców z Teksasu sugerują, że śliwkowy miąższ działa profilaktycznie (a nawet wspomaga leczenie) w przypadku raka piersi.

Pektyny typowe dla śliwek, poza wspomnianym już korzystnym wpływem na układ trawienny, hamują skutecznie wchłanianie cholesterolu, a potem pomagają go wyrugować z organizmu. Zapobiegają więc miażdżycy i chorobom serca.

Więcej o: