Owoce oraz warzywa są jedną z podstaw prawidłowej diety zgodnej z piramidą zdrowego żywienia. Najlepiej spożywać je surowe, nieprzetworzone, we wszystkich kolorach i rodzajach. To one powinny królować na naszych talerzach. Warzywa i owoce są bowiem źródłem antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, które chronią przed zachorowaniami na choroby przewlekłe, a także wzmacniają odporność na infekcje.
Założenia piramidy mówią przy tym o konieczności zachowania odpowiednich proporcji w jedzeniu warzyw i owoców. Ich stosunek powinien wynosić 3 do 1. Owoce w diecie, poza dużą dawką cennych składników, dostarczają także znaczne ilości cukrów prostych. Warzywa są znacznie bezpieczniejsze dla sylwetki. Właśnie one powinny stanowić bazę większości naszych posiłków.
Jeżeli szukasz zdrowej diety na jesień 2019, postaw na owoce. W tym sezonie przede wszystkim warto jeść jabłka, które z punktu widzenia naszego zdrowia są nieocenione. Owoce te skutecznie walczą z cholesterolem. Wystarczy każdego dnia zjeść jedno lub dwa duże jabłka, by obniżyć stężenie niechcianego cholesterolu LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału. Ponadto jabłka mają dużą zawartość błonnika. Jabłka to również prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy (antyoksydantów), a wiadomo, że te, neutralizując wolne rodniki, przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne (średnio około 40 kcal w 100 gramach - nie dotyczy szarlotek i słodzonych musów), to jeszcze usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt. Jest to możliwe dzięki pektynom (rodzaj błonnika), które wypełniają żołądek, zapewniając wysyłanie do mózgu sygnału o sytości, a potem skutecznie sprzątają w jelitach.
Zdrowe owoce w diecie jesiennej to również gruszki. Zawierają sporo witamin i minerałów, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, żelazo, jod. Ze względu na obecność błonnika (ok. 2 g w 100 gramach owocu) i antyoksydantów, a także potasu, są wskazane dla serca. Służą osobom z kamicą nerkową i infekcjami dróg moczowych.
Kolejne owoce, które powinny znaleźć się w diecie na jesień 2019, to śliwki. Są przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika, szczególnie te suszone. Świeże zawierają średnio 1,6 g na 100 g (czyli mniej niż jabłka), ale już ususzone, bez pestki, ponad 16 g.
Pektyny zawarte w śliwkach to doskonały środek przeciw zaparciom, przeczyszczający, a także neutralizujący negatywny wpływ nadmiaru kwasów trawiennych (co działa zbawiennie choćby na pęcherzyk żółciowy).
Wiadomo, że regularne spożywanie śliwek może wyraźnie obniżyć ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego. Ubiegłoroczne badania naukowców z Teksasu sugerują, że śliwkowy miąższ działa profilaktycznie (a nawet wspomaga leczenie) w przypadku raka piersi.
Pektyny typowe dla śliwek, poza wspomnianym już korzystnym wpływem na układ trawienny, hamują skutecznie wchłanianie cholesterolu, a potem pomagają go wyrugować z organizmu. Zapobiegają więc miażdżycy i chorobom serca.