Tłusty czwartek to dzień szczególnie wyczekiwany przez osoby, które uwielbiają słodycze. Tego dnia bez większych konsekwencji, przynajmniej tych moralnych, można sobie pozwolić na więcej słodyczy np. pączków i faworków.
Tłusty czwartek co roku wypada inaczej, ponieważ jego termin zależy od Wielkanocy, która jest świętem ruchomym. W 2020 roku święto pączków obchodzone jest w czwartek 20 lutego. Z kolei Wielkanoc przypada 12 i 13 kwietnia. Tłusty czwartek wyznacza też ostatni tydzień karnawału przed Wielkim Postem.
Zgodnie z tradycją jest to czas jedzenia pączków i faworków, ale też innych słodkości. Tłusty czwartek wywodzi się z czasów pogaństwa, kiedy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Dawniej jednak w tłusty czwartek jedzono dania mięsne lub pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną czy boczkiem.
Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Na początku były nadziewane marmoladą - zwykle o smaku śliwkowym. W niektórych wypiekach można było trafić orzech lub migdał. Osoba, która trafiła na taki pączek miała mieć powodzenie finansowe w nadchodzących miesiącach.