Coraz więcej sieci typu fast-food wychodzi naprzeciw swoim klientom na diecie roślinnej i proponuje wegańskie i wegetariańskie opcje swoich kultowych pozycji w menu. Wegetariańskie alternatywy ma w swojej ofercie zarówno McDonald’s, Burger King, jak i KFC, w którego ofercie znajdziemy jedną z najpopularniejszych obecnie kanapek - Burger Halloumi, a także wrapa - Twister Halloumi. Nie jest wykluczone, że w tych popularnych restauracjach pojawiać się będzie coraz więcej bezmięsnych opcji. Dowodem na to jest m.in. akcja jednego z lokali KFC.
KFC w Rotterdamie chcąc promować holenderską kampanię "Week Without Meat" podjęło nietypowe wyzwanie. Od 9 do 15 marca wszystko, co będzie można zjeść w tej konkretnej restauracji KFC będzie bez mięsa. Jak tego dokonają? W daniach użyty zostanie zamiennik mięsa o nazwie Quorn, który powstaje z mykoprotein pochodzących z grzybów Fusarium venenatum - zawiera on białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe. Oprócz tego, już wkrótce Quorn trafi do menu KFC w większej ilości lokali i pojawi się w kanapce Chickenless Chicken Burger.