Jak samodzielnie zrobić mydło? Stwórz własny kosmetyk w domowym zaciszu [9 PROSTYCH KROKÓW DYI]
Jak samodzielnie zrobić mydło? Stwórz własny kosmetyk w domowym zaciszu [9 PROSTYCH KROKÓW DYI]
REKLAMA
UZ
Lubisz domowe mydełka? Chcesz mieć pewność, co zawierają Twoje kosmetyki? Wytarzanie rzeczy własnymi rękami sprawia Ci przyjemność? Robienie mydła to coś dla Ciebie. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować kostkę mydła, która posłuży Ci w codziennej pielęgnacji skóry.
2
Fot. unsplash.com (zdjęcie ilustracyjne)
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Domowe kosmetyki, w tym mydła, stają się bardzo popularne. Przygotowując mydło samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad jego składem, możemy też zrobić swój własny kosmetyk w dowolnym kształcie, zapachu i kolorze. Jak to zrobić? Wymaga to pewnej dozy ostrożności i czasu, ale z pewnością warto.
REKLAMA
Jak samodzielnie zrobić mydło? Składniki, akcesoria, przepis
Składniki:
200 g oliwy z oliwek
150 g rafinowanego oleju kokosowego
50 g nierafinowanego masła shea
50 g masła kakaowego
50 g oleju rycynowego
190 g wody destylowanej lub demineralizowanej
70 g wodorotlenku sodu (NaOH)
Akcesoria:
garnek ze stali nierdzewnej
szklany słoik
szklane naczynie do odmierzania NaOH
blender (ewentualnie trzepaczka)
forma na mydło (może to być np. forma na muffinki)
stalowa lub ceramiczna miseczka
termometr kuchenny
waga
papier do pieczenia
pudełko (np. po butach) lub tacka
opcjonalnie: papierek lakmusowy do sprawdzenia pH
opcjonalnie: barwnik spożywczy lub olejek eteryczny
rękawice gumowe i okulary ochronne dla bezpieczeństwa
Zobacz wideo Jak sprytnie wykorzystać szare mydło?
Przygotowanie mydła - krok po kroku
Wkładamy gumowe rękawice i okulary ochronne.
Przygotowujemy tzw. ług. Do szklanego słoika wlewamy wodę destylowaną, a następnie powoli wsypujemy odmierzony wodorotlenek sodu. Ważne jest, aby to NaOH wsypać do wody, a nie odwrotnie. Uwaga! Mieszanina ta ma drażniący zapach. Co więcej, zrobi się gorąca. Należy ją odstawić do ostudzenia.
Do ceramicznej lub stalowej miseczki wkładamy wszystkie odmierzone oleje. Następnie topimy je w gorącej kąpieli, stawiając miskę na naczyniu z gorącą wodą. Podczas topienia oleje mieszamy.
Sprawdzamy temperaturę ługu i mieszaniny olejów. Jeśli obie mają temperaturę w granicach 28-45 stopni, możemy je ze sobą wymieszać.
Do garnka ze stali nierdzewnej wlewamy oleje. Następnie cienkim strumieniem wlewamy do niego ług i mieszamy za pomocą blendera. Można zrobić to także trzepaczką, ale trwa to zdecydowanie dłużej. Jeżeli chcemy, do tak przygotowanej mieszaniny możemy dodać barwnik lub olejek eteryczny.
Przygotowana w ten sposób masa powinna mieć konsystencję budyniu. Przelewamy ją do wybranej formy i odkładamy w bezpiecznym miejscu. Warto ją opisać, aby ktoś przez przypadek jej nie zjadł, myśląc, że w foremkach na muffiny znajduje się słodki deser.
Po ok. 24-48 godzinach, kiedy powierzchnia mydła będzie twarda i nieprzezroczysta, należy wyjąć mydła z formy i włożyć je do pudełka lub tacki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułożonych mydełek również kładziemy arkusz papieru do pieczenia.
Mydła muszą "poleżakować" ok. 6-8 tygodni. W tym czasie zmieni się ich pH, staną się one łagodniejsze dla skóry i stwardnieją. Odczyn pH można sprawdzić za pomocą papierka lakmusowego. Nasze mydło powinno mieć pH na poziomie 7-10 pH.
Po kilku tygodniach leżakowania na mydle może pojawić się biały osad. Można go zignorować, ściąć brzegi, na których się pojawił lub delikatnie go zetrzeć