Jak myć warzywa i owoce ze sklepu? Czy obowiązuje zasada 30 sekund?

Każdy z nas powinien wiedzieć, że przed spożyciem warzyw lub owoców zawsze należy je dokładnie umyć. Niestety, mycie pod bieżącą wodą nie zawsze wystarcza. Jak zatem skutecznie usuwać zanieczyszczenia, pestycydy czy szkodliwe bakterie?

Owoce i warzywa w sklepach czy na straganach wyglądają zazwyczaj bardzo kusząco. Choć są kolorowe, błyszczące i pozornie wyglądają na czyste, musimy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim, nie wiemy w jakich warunkach były hodowane - czy nie miały przypadkiem kontaktu z glebą skażoną zwierzęcymi odchodami lub jakie substancje wykorzystywano przy ich produkcji. Ponadto nie mamy również pewności, jak były transportowane oraz ile osób przed nami miało z nimi kontakt. Właśnie dlatego, odpowiednie mycie warzyw i owoców jest kluczowe dla zdrowia.

Zobacz wideo Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze?

Jak myć owoce i warzywa, by skutecznie usunąć z nich zanieczyszczenia?

Owoce i warzywa z twardą skórką 

Czy przy myciu warzyw i owoców - jak w przypadku rąk - obowiązuje zasada 30 sekund? Nie ma co do tego oficjalnych zaleceń, ale można ją stosować również w przypadku owoców i warzyw - im dokładniej i dłużej myjemy owoce, tym lepiej. Produkty, które posiadają twardą skórkę (np. jabłka, śliwki, gruszki, bakłażan czy cukinia) myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie szorując skórkę palcami.

W niektórych przypadkach jednak sama woda nie wystarczy. Sporo produktów pokrytych jest woskiem lub olejem, co widać gołym okiem, np. na błyszczących jabłkach. Aby skutecznie usunąć te zanieczyszczenia, potrzebny będzie alkaliczny roztwór, czyli po prosty woda z sodą. W 1 litrze wody należy rozpuścić 1 łyżkę stołową sody oczyszczonej i w tak przygotowanym płynie zanurzamy owoce lub warzywa. Zostawiamy na kilka minut, a następnie dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą.

Cytrusy

Mimo że cytrusów nie jemy ze skórką, niezwykle ważne jest pozbycie się z ich powierzchni szkodliwych substancji chemicznych. Pomarańcze, cytryny czy grejpfruty, zanim trafią na sklepowe półki, muszą przebyć długą drogę. Aby owoce nie zepsuły się w trakcie transportu, producenci stosują silne środki do ich konserwacji. Podczas obierania owoców dotykamy ich dłonią, a to już krótka droga do ust i wnętrza organizmu. Chcąc uniknąć zatrucia środkami chemicznymi, przed zjedzeniem tych owoców zawsze oblewaj skórkę cytrusów wrzątkiem.

Owoce miękkie oraz warzywa liściaste

Jeśli chodzi o owoce takie jak truskawki, maliny czy borówki, to należy dokładnie myć je pod bieżącą wodą. Niezwykle istotny jest moment, w którym tę czynność wykonujemy. Tego typu owoce myjemy tuż przed spożyciem, gdyż bakterie szybciej namnażają się w wilgotnym środowisku. W zredukowaniu liczby mikroorganizmów pomóc może osuszenie produktów czystym ręcznikiem

Podobnie jak z owocami miękkimi, postępujemy z warzywami liściastymi. Sałatę, szpinak czy jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy czystym ręcznikiem. Wyjątek stanowią jedynie warzywa liściaste pakowane w paczki, na których znajduje się informacja, że są gotowe do spożycia. Według wytycznych amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) nie należy myć ich ponownie, gdyż większe jest prawdopodobieństwo rozniesienia wraz z wodą drobnoustrojów niż ich usunięcie.

Pamiętaj również o własnej higienie

Przed rozpoczęciem mycia warzyw czy owoców, należy zadbać przede wszystkim o własną higienę. To właśnie na naszych dłoniach może znajdować się wiele groźnych drobnoustrojów, które nieświadomie możemy przenieść na jedzenie. Za każdym razem, gdy masz zamiar dotkną jakiegoś produktu spożywczego umyj dokładnie ręce w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła przez 30 sekund.

Więcej o: