Jak jeść awokado? Sprawdzone posoby jak podawać awokado

Jak jeść awokado, które jest owocem mającym w sobie mnóstwo wartości odżywczych? Dlaczego ważne jest, aby nie zabrakło go w naszej diecie? Poniżej znajdziesz pomysły na to, jak wprowadzić awokado do swojego jadłospisu.

Awokado: jak jeść owoc?

Jak jeść awokado? Bez dodatków czy jako składnik potrawy? Awokado jest bardzo wartościowym owocem, który powinien pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej. Pochodzi z Ameryki Południowej. Dla Meksykanów awokado stanowi podstawę bardzo wielu potraw. Znane było już w czasach Azteków. Przez wielu jest uznawane za silny afrodyzjak.

Swoje wyjątkowe właściwości awokado zawdzięcza temu, że zawiera wiele cennych substancji. Przede wszystkim zwraca się uwagę, że posiada ono duże ilości kwasu oleinowego, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma także dużą dawkę potasu korzystnie wpływającego na pracę układu nerwowego oraz układu krążenia. Ponadto owoc dostarcza dużej ilości witamin: A, C i E, które działają przeciwnowotworowo. Jest także niezwykle cennym źródłem kwasu foliowego, ważnego zwłaszcza dla dla kobiet planujących macierzyństwo i będących w ciąży. 

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Tak wiele zalet sprawia, że chcemy aby owoc częściej gościł w naszej diecie. Jednak pada zawsze pytanie jak jeść awokado? Otóż śmiało można je spożywać samo lub jako dodatek do sałatek lub innych potraw. W momencie spożycia musi jednak być ono dojrzałe i miękkie. W sklepach często można trafić na bardzo twarde egzemplarze. W takim wypadku należy przechowywać je kilka dni w temperaturze pokojowej aby dojrzało. Jeśli zależy nam na czasie, wtedy możemy awokado owinięte w folię wrzucić na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika i uzyskamy podobny efekt. 

Z czym jeść awokado, aby zawsze smakowało?

Awokado ze względu na swoje prozdrowotne właściwości warto często przemycać do swojej diety. Można je włączać np. do sałatek, zwłaszcza tych z pomidorem, ponieważ udowodniono że kwasy omega znajdujące się w awokado ułatwiają przyswajanie zawartego w pomidorach likopenu. Duet awokadowo - pomidorowy jest więc jak najbardziej wskazany. Z czym jeszcze jeść awokado? Możemy także sięgnąć do dań kuchni meksykańskiej, która często wykorzystuje właśnie ten owoc. Choćby znane na całym świecie guacamole uda się bez przeszkód przyrządzić w domowych warunkach. Należy jednak pamiętać, że osoby dbające o linię muszą uważać na jego spożycie, ponieważ oprócz wielu cennych składników odżywczych, awokado jest również mocno kaloryczne - w 100 gramach ma aż 160 kcal!

Zobacz wideo Myślisz o powiększeniu rodziny? Jedz brukselkę. Poprawia płodność!

Jak jeść awokado na surowo? Przygotowanie i serwowanie

Jak prawie każdy owoc, awokado można a nawet trzeba jeść na surowo, bez dodatków. Wystarczy po przyniesieniu do domu dokładnie wyszorować je, następnie przekroić na pół. Gdy już mamy dwie połówki, należy usunąć pestkę, a następnie wydrążyć za pomocą łyżeczki miękki miąższ z niejadalnej łupiny. Wielbiciele awokado sugerują jak jeść awokado na surowo. Wskazują np. że miąższem można śmiało smarować pieczywo, a jeśli jesteśmy w tej kwestii tradycjonalistami, wtedy można pociąć je na plasterki i zwyczajnie położyć na kanapki jako dodatek np. zamiast sałaty. Awokado doskonale komponuje się również z łososiem lub jajkiem w koszulce.

Jak przyrządzić awokado w mniej niż 15 minut?

Awokado może stać się składnikiem wielu sezonowych sałatek, ale również znanego na całym świecie guacamole. Ten wyrazisty sos najczęściej stosowany jest jako dodatek do słonych przekąsek jak np. nachos. Doskonale komponował się będzie również z warzywną tortillą czy zwykłą kanapką. Jest to doskonały sposób aby przyrządzić awokado w mniej niż kwadrans.

Awokado doskonale nadaje się do różnego typu dań. Nie tylko jako dodatek do kanapek, czy składnik sosów. Jest bardzo wartościowym składnikiem różnorodnych koktajli, deserów czy past kanapkowych. Jedynie nasza wyobraźnia kulinarna ogranicza nas w zastosowaniu tego pełnego wartości odżywczych produktu. 

Awokado - przepisy jak jeść, by się nam szybko nie znudziło

Poniżej znajdziesz przepisy na to, jak przygotować awokado w domowym zaciszu.

Energetyzujący koktajl z awokado i banana

  • Składniki: dojrzałe awokado, banan, łyżeczka soku z cytryny, szklanka mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe - według uznania), łyżeczka miodu lub innego słodziwa

Przygotowanie: Awokado i banana obrać ze skórki, następnie pokroić, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem. Następnie dodać mleko i słodziwo. Blendować do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

Puszysty czekoladowy mus z awokado

  • Składniki: dojrzałe awokado, 2-3 łyżki kakao, 2-3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki napoju kokosowego, szczypta soli.

Przygotowanie: Składniki wrzucić do miski i zmiksować na gładki krem. Przełożyć do pucharków i podawać z ulubionymi, sezonowymi owocami, np. truskawkami.

Zobacz też: Powody, dla których lepiej zrezygnować z awokado. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Więcej o: