Jak zrobić drożdże domowe? Prosty i szybki przepis krok po kroku. Potrzebne są tylko 3 składniki

Jak zrobić drożdże domowe? Odpowiedź w naszym tekście. Dzięki nam poznasz naprawdę prosty przepis na drożdże domowe. Nie zajmie ci to dużo czasu, ani też nie kosztuje zbyt wiele.

Jak zrobić drożdże domowe? Warto to wiedzieć, bowiem produkt ten jest obecnie jednym z najbardziej deficytowych. Ciężko znaleźć na półkach w sklepach drożdże, zatem warto samemu je przygotować. To naprawdę nic trudnego! Poznaj prosty, szybki i tani przepis na drożdże domowe.

Zobacz wideo Wiesz, że można zrobić chleb bez drożdży? Oto przepis:

Jak zrobić drożdże domowe? Przepis krok po kroku

Samodzielne zrobienie drożdży domowych to, wbrew pozorom, prosta, tania i szybka czynność. Co więcej, naprawdę nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych. 

Jak zrobić drożdże domowe? Potrzebne są tylko trzy składniki:

  • cukier,
  • dwa ziemniaki (średniej wielkości), 
  • jasne piwo (niepasteryzowane).

Jak zrobić drożdże domowe? Przepis:

  1. Najpierw ugotuj dwa ziemniaki.
  2. Następnie zblenduj je bądź też rozdrobnij, dodając do nich jedną łyżeczkę cukru.
  3. Dokładnie wymieszaj ze sobą. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, nalej do takiej mieszkanki łyżeczkę piwa. I znowu dokładnie wymieszaj.
  4. Taką gotową miksturę przełóż do małego naczynia i nakryj szczelnie ściereczką. Następnie zostaw na kilka dni i przechowuj w temperaturze pokojowej. 
  5. Po kilku dniach domowe drożdże będą gotowe.

Drożdże - właściwości

Drożdże piwne, używane w piwowarstwie do produkcji napojów alkoholowych, są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. W ich składzie znajdują się bowiem duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytyna, wiele składników mineralnych oraz cenne białko.

Dostarczając organizmowi witamin z grupy B, drożdże piwne pomagają w pracy układu nerwowego, wspierają układ immunologiczny oraz biorą udział w procesie uwalniania energii z węglowodanów. Drożdże piwne łagodzą stres, walczą z bezsennością i innymi objawami nerwicowym. A dzięki witaminie B5 przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry. Rybowlawina (witamina B2) natomiast ma dobroczynny wpływ na wygląd naszej cery, włosów i paznokci.

W drożdżach ponadto znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, pomagają zatem w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

Więcej o cennych właściwościach drożdży: