Jak zrobić drożdże domowe? Prosty i szybki przepis krok po kroku. Potrzebne są tylko 3 składniki

Jak zrobić drożdże domowe? Odpowiedź w naszym tekście. Dzięki nam poznasz naprawdę prosty przepis na drożdże domowe. Nie zajmie ci to dużo czasu, ani też nie kosztuje zbyt wiele.

Jak zrobić drożdże domowe? Warto to wiedzieć, bowiem produkt ten jest obecnie jednym z najbardziej deficytowych. Ciężko znaleźć na półkach w sklepach drożdże, zatem warto samemu je przygotować. To naprawdę nic trudnego! Poznaj prosty, szybki i tani przepis na drożdże domowe.

Zobacz wideo Wiesz, że można zrobić chleb bez drożdży? Oto przepis:

Jak zrobić drożdże domowe? Przepis krok po kroku

Samodzielne zrobienie drożdży domowych to, wbrew pozorom, prosta, tania i szybka czynność. Co więcej, naprawdę nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych. 

Jak zrobić drożdże domowe? Potrzebne są tylko trzy składniki:

  • cukier,
  • dwa ziemniaki (średniej wielkości), 
  • jasne piwo (niepasteryzowane).

Jak zrobić drożdże domowe? Przepis:

  1. Najpierw ugotuj dwa ziemniaki.
  2. Następnie zblenduj je bądź też rozdrobnij, dodając do nich jedną łyżeczkę cukru.
  3. Dokładnie wymieszaj ze sobą. Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, nalej do takiej mieszkanki łyżeczkę piwa. I znowu dokładnie wymieszaj.
  4. Taką gotową miksturę przełóż do małego naczynia i nakryj szczelnie ściereczką. Następnie zostaw na kilka dni i przechowuj w temperaturze pokojowej. 
  5. Po kilku dniach domowe drożdże będą gotowe.

Drożdże - właściwości

Drożdże piwne, używane w piwowarstwie do produkcji napojów alkoholowych, są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. W ich składzie znajdują się bowiem duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytyna, wiele składników mineralnych oraz cenne białko.

Dostarczając organizmowi witamin z grupy B, drożdże piwne pomagają w pracy układu nerwowego, wspierają układ immunologiczny oraz biorą udział w procesie uwalniania energii z węglowodanów. Drożdże piwne łagodzą stres, walczą z bezsennością i innymi objawami nerwicowym. A dzięki witaminie B5 przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry. Rybowlawina (witamina B2) natomiast ma dobroczynny wpływ na wygląd naszej cery, włosów i paznokci.

W drożdżach ponadto znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, pomagają zatem w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

Więcej o cennych właściwościach drożdży:

Więcej o:
Komentarze (26)
Jak zrobić drożdże domowe? Prosty i szybki przepis krok po kroku. Potrzebne są tylko 3 składniki
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: aqq

    Oceniono 12 razy 6

    Fajnie, fajnie. Poproszę jeszcze o sprytny przepis, jak sobie zrobić piwo niepasteryzowane. Taki składnik standardowo nie zalega ludziom w spiżarniach, tak jak cukier lub pyry.

  • krasnoludek_456

    Oceniono 4 razy 4

    Drożdże do wypieków można wytworzyć jako zakwas (z mąki żytniej i wody), który można potem rozmnożyć w mące pszennej. Można także resztkę drożdży suchych lub odrobinę (kilka gramów) drożdży świeżych sklonować w mące pszennej i wodzie (to jest wtedy zaczyn).
    Do wypieków należy zużywać prawie cały zapas tak wyrośniętych drożdży a dwie małe łyżeczki stanowić będą wsad do wyprodukowania kolejnych drożdży z mąką i wodą. Każde kolejne klonowanie drożdży tą metodą wzmacnia je. Sam klonuję drożdże od wielu lat - pierwsze drożdże wyprodukowałem 5 lat temu i ciągle używam kolejnych klonów tych samych drożdży. Wodę najlepiej stosować przegotowaną i chłodną - poniżej 40 stopni C - gdyż drożdże są bardzo wrażliwe na temperaturę (powyżej 46 C giną) i na czystość wody.
    Piwo można wypić razem ze świeżym chlebkiem z masełkiem - chlebek oczywiście upieczony na klonie drożdży.

  • tojuzchyba10konto

    Oceniono 4 razy 4

    Internautowej Braci chyba dziś nie rozumiem. Czego Wy się czepiacie? Ktoś chce sam zrobić drożdże więc od razu przysłowiowa "wina Tuska"? Czy aby was nieco nie pogięło?

  • miaukota

    Oceniono 12 razy 4

    Kolejny magiczny, niedostępny towar po papierze toaletowym. Ludzie modlą się teraz do nich czy jakie licho ?

  • rabieg

    Oceniono 7 razy 3

    Fajny przepis, ale komentarze do d.

  • Gość: gość

    Oceniono 6 razy 2

    przepis dla mnie bezwartościowy,bo nie podano jakiej ilosci tej masy uzyć i na jaką proporcj mąki

  • m.godwin

    Oceniono 14 razy 2

    Samemu zrobić drożdże? No, szacun! Te trzy składniki, to węgiel, wodór i tlen - są te same w przypadku każdego organizmu. Ale jest też trochę pomniejszych. No i trzeba umieć je ze sobę połączyć, żeby zrobione przez nas drożdże zaczęły pączkować i w ogóle robiły te rzeczy, co drożdże powinny robić.

  • ps11111ps

    Oceniono 14 razy 2

    Super.
    W następnym odcinku proszę o instruktarz jak uważyć piwo
    oraz jak zasadzić ziemniaki

  • supermarjan

    Oceniono 1 raz 1

    no ok tylko pytam sie ja co sie dzieje z tymi drozdzami?
    juz osobiscie i via znajomi stwierdzilem ze to prawda. faktycznie drozdzy nie ma.
    co sie dzieje?
    bo trudno mi jakos uwierzyc ze nagle narod postanowil sie hurtem zaopatrzec w wlasny spirol do odkarzania....., przy okazji mozna tez wewnetrznie ,ale pliis, wszystkie drozdze???
    ps
    w obi napewno, w innych budowlancach byc moze - znajdziedzie drozdze gorzelnicze. uzywaja ich domorosli producenci pokątni .... oczywiscie do tego do czego pozwala prawo - do kolekcji!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX