Jak zrobić drożdże domowe? Warto to wiedzieć, bowiem produkt ten jest obecnie jednym z najbardziej deficytowych. Ciężko znaleźć na półkach w sklepach drożdże, zatem warto samemu je przygotować. To naprawdę nic trudnego! Poznaj prosty, szybki i tani przepis na drożdże domowe.
Samodzielne zrobienie drożdży domowych to, wbrew pozorom, prosta, tania i szybka czynność. Co więcej, naprawdę nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych.
Drożdże piwne, używane w piwowarstwie do produkcji napojów alkoholowych, są produktem bogatym w cenne składniki odżywcze. W ich składzie znajdują się bowiem duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytyna, wiele składników mineralnych oraz cenne białko.
Dostarczając organizmowi witamin z grupy B, drożdże piwne pomagają w pracy układu nerwowego, wspierają układ immunologiczny oraz biorą udział w procesie uwalniania energii z węglowodanów. Drożdże piwne łagodzą stres, walczą z bezsennością i innymi objawami nerwicowym. A dzięki witaminie B5 przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry. Rybowlawina (witamina B2) natomiast ma dobroczynny wpływ na wygląd naszej cery, włosów i paznokci.
W drożdżach ponadto znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz lecytyny, pomagają zatem w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Więcej o cennych właściwościach drożdży: