Ciasteczka makaroniki, czyli łakocie które podbiły serca smakoszy

Ciasteczka makaroniki wbrew pozorom nie są nowością cukierniczą. Ich historia sięga XIII wieku, jednak prawdziwy boom na nie trwa właśnie teraz!

Makaroniki francuskie: co to takiego?

Makaroniki francuskie to ciasteczka, które podbijają świat. Swoją popularność ostatnimi czasy zawdzięczają mediom społecznościowym, gdzie co rusz pojawiają się na zdjęciach, jako piękny i efektowny dodatek do kawy czy herbaty. Czym są francuskie makaroniki? Otóż są to małe, okrągłe, niezwykle słodkie ciasteczka, przyrządzone z białek jajek, cukru pudru i mączki migdałowej. W niektórych odmianach do ciasta dodawane jest masło, miód, bakalie, czekolada i wiele innych ciekawych produktów.

Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze na blaszce. W zależności od tego jak długo znajdują się w piekarniku, mogą wyjść kruche, chrupiące albo miękkie. Po wystudzeniu gotowe krążki przekłada się kremem, oblewa czekoladą lub posypuje cukrem pudrem.

Moda na te mini-beziki z kremem przywędrowała z Francji, gdzie zwłaszcza paryskie cukiernie słyną z produkcji tych niepowtarzalnych w smaku łakoci. 

Jak zrobić ciasteczka makaroniki? Praktyczne porady 

Jak zrobić ciasteczka makaroniki w domu? Jest to możliwe, jednak wymaga nieco wprawy i doświadczenia w zakresie wypieków cukierniczych. Aby uzyskać odpowiednią chrupkość krążków, musimy doskonale trafić na moment, w którym trzeba wyjąć je z pieca. Należy się też ściśle trzymać receptury, bowiem nawet niewielkie odchylenia mogą spowodować że ciasteczka wyjdą zbyt zbite i niesmaczne. Przygotowując makaroniki pamiętaj:

  • białka do wykonania masy muszą mieć temperaturę pokojową;
  • ubijamy je na średnich obrotach;
  • cukier dodajemy dopiero, kiedy piana powstała z białek jest sztywna i dobrze ubita;
  • łączymy masy z użyciem łopatki silikonowej lub drewnianej, delikatnie mieszamy całość;
  • sypkie składniki zawsze przesiewamy przez sito (mąka, proszek do pieczenia).

Jak zrobić francuskie makaroniki w 5 minut? 

Przepis na francuskie makaroniki niestety jest dość wymagający i zrobienie ich w krótkim czasie od podstaw jest niemożliwe. Możemy jednak znacząco skrócić czas przygotowania korzystając z gotowych krążków bezowych, które wystarczy przełożyć, wykonanym przez nas kremem.

Krem może być dowolny w zależności od naszych upodobań:

  • śmietankowy,
  • czekoladowy,
  • waniliowy,
  • karmelowy.

Dodatkowo, makaroniki można po wierzchu polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub kakao. 

Zobacz wideo Przepis na ciastka budyniowe

Domowe makaroniki: proste receptury

Jeśli chcesz podjąć wyzwanie i samodzielnie stworzyć domowe makaroniki, poniżej znajdziesz prostą recepturę na te pyszne ciasteczka.

Domowe makaroniki

Składniki: 

Makaroniki : 75g mąki migdałowej, 60g białek, 90g cukru, 75g cukru pudru, łyżka wody, barwnik spożywczy.

Masa: czekolada, 40ml śmietanki, ulubiona konfitura.

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy połowę białek oraz barwnik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

2. Pozostałe białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy 20g cukru. Wodę podgrzewamy i dodajemy do niej resztę cukru. Powstały syrop wlewamy do bezy i ubijamy dalej przez ok. 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.

3. Bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na blaszkę porcje masy.

4. Zostawiamy krążki do wysuszenia w temperaturze pokojowej.

5. Pieczemy około 15-20 min z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni. 

6. Śmietankę wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy barwnik i konfiturę, następnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

7. Przekładamy masę do rękawa i wyciskamy porcję na przestudzone ciasteczka. Mini-bezy trzymamy w lodówce. 

Makaroniki: sprawdzone przepis

Przepisy na makaroniki można znaleźć nie tylko w książkach kucharskich, ale także na wielu portalach kulinarnych. Wybierając przepis warto kierować się tym, ile osób go wypróbowało i poleciło. To zwiększa naszą szansę na powodzenie wypieku. Sprawdzone receptury na francuskie makaroniki znajdziesz tu.

Więcej o: