Makaroniki francuskie to ciasteczka, które podbijają świat. Swoją popularność ostatnimi czasy zawdzięczają mediom społecznościowym, gdzie co rusz pojawiają się na zdjęciach, jako piękny i efektowny dodatek do kawy czy herbaty. Czym są francuskie makaroniki? Otóż są to małe, okrągłe, niezwykle słodkie ciasteczka, przyrządzone z białek jajek, cukru pudru i mączki migdałowej. W niektórych odmianach do ciasta dodawane jest masło, miód, bakalie, czekolada i wiele innych ciekawych produktów.
Makaroniki piecze się w niskiej temperaturze na blaszce. W zależności od tego jak długo znajdują się w piekarniku, mogą wyjść kruche, chrupiące albo miękkie. Po wystudzeniu gotowe krążki przekłada się kremem, oblewa czekoladą lub posypuje cukrem pudrem.
Moda na te mini-beziki z kremem przywędrowała z Francji, gdzie zwłaszcza paryskie cukiernie słyną z produkcji tych niepowtarzalnych w smaku łakoci.
Jak zrobić ciasteczka makaroniki w domu? Jest to możliwe, jednak wymaga nieco wprawy i doświadczenia w zakresie wypieków cukierniczych. Aby uzyskać odpowiednią chrupkość krążków, musimy doskonale trafić na moment, w którym trzeba wyjąć je z pieca. Należy się też ściśle trzymać receptury, bowiem nawet niewielkie odchylenia mogą spowodować że ciasteczka wyjdą zbyt zbite i niesmaczne. Przygotowując makaroniki pamiętaj:
Przepis na francuskie makaroniki niestety jest dość wymagający i zrobienie ich w krótkim czasie od podstaw jest niemożliwe. Możemy jednak znacząco skrócić czas przygotowania korzystając z gotowych krążków bezowych, które wystarczy przełożyć, wykonanym przez nas kremem.
Krem może być dowolny w zależności od naszych upodobań:
Dodatkowo, makaroniki można po wierzchu polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub kakao.
Jeśli chcesz podjąć wyzwanie i samodzielnie stworzyć domowe makaroniki, poniżej znajdziesz prostą recepturę na te pyszne ciasteczka.
Domowe makaroniki
Składniki:
Makaroniki : 75g mąki migdałowej, 60g białek, 90g cukru, 75g cukru pudru, łyżka wody, barwnik spożywczy.
Masa: czekolada, 40ml śmietanki, ulubiona konfitura.
1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy połowę białek oraz barwnik i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Pozostałe białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy 20g cukru. Wodę podgrzewamy i dodajemy do niej resztę cukru. Powstały syrop wlewamy do bezy i ubijamy dalej przez ok. 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.
3. Bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na blaszkę porcje masy.
4. Zostawiamy krążki do wysuszenia w temperaturze pokojowej.
5. Pieczemy około 15-20 min z termoobiegiem w temperaturze 120 stopni.
6. Śmietankę wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy barwnik i konfiturę, następnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
7. Przekładamy masę do rękawa i wyciskamy porcję na przestudzone ciasteczka. Mini-bezy trzymamy w lodówce.
Przepisy na makaroniki można znaleźć nie tylko w książkach kucharskich, ale także na wielu portalach kulinarnych. Wybierając przepis warto kierować się tym, ile osób go wypróbowało i poleciło. To zwiększa naszą szansę na powodzenie wypieku. Sprawdzone receptury na francuskie makaroniki znajdziesz tu.