Mniszek lekarski, zwany jest potocznie "mleczem" bądź też "dmuchawcem". Chyba każdy z nas doskonale kojarzy tę pospolitą roślinę. Przez większość osób traktowana jest ona jako zwykły chwast, który porasta trawniki, łąki, polany czy pobocza dróg. Warto jednak wiedzieć, że mniszek lekarski ma również drogocenne właściwości.
Ta pospolita roślina kwitnie właśnie teraz: od połowy kwietnia do końca maja. Warto więc wykorzystać ten wiosenny czas i zebrać go, a następnie zrobić z niego miodek z mniszka lekarskiego. Jak? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części naszego tekstu.
Jeżeli planujesz zrobić miodek z mniszka lekarskiego, powinieneś zbierać go pod koniec kwietnia lub na początku maja, wtedy, kiedy kwitnie, jest dojrzały i nie ma posmaku goryczy. Najlepszą porą dnia na zbieranie mniszka lekarskiego jest przed południem, dobrze również, aby był to słoneczny dzień. Zwróć uwagę, aby kwiat był jak najbardziej otwarty. Dzięki temu zbierzesz mniszka lekarskiego, który ma najwięcej smaku oraz aromatu, a najmniej posmaku goryczy.
Zwróć uwagę również na to, aby nie rwać kwiatów z okolic dróg czy pól, ponieważ mogą być zanieczyszczone np. spalinami czy pestycydami. Gdzie zatem najlepiej zbierać mniszka lekarskiego? Na łąkach. Po zebraniu kwiatów rozłóż je (najlepiej na białym papierze) i przejrzyj dokładnie, czy nie ma w nich owadów.
Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 15 min na małym ogniu. Taki wywar odstaw w chłodne i ciemne miejsce i pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie odcedź go przez sito i dodaj do niego sok z 2 cytryn oraz 1 kg cukru. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu aż do momentu uzyskania konsystencji, która przypomina rzadki, lejący się miód. Nastąpi to mniej więcej po 2 godzinach gotowania. I gotowe! Swój miodek z mniszka lekarskiego poprzelewaj do słoiczków. Pamiętaj jednak przy tym, aby go spożyć w przeciągu kilku miesięcy.