Agawa jest długowieczną rośliną, która zakwita dopiero po kilkudziesięciu latach (najwcześniej po 10), a jej kwiaty sprawiają niesamowite wrażenie. Pojawienie się okazałego kwiatostanu agawy zwiastuje równocześnie kres życia tej rośliny. Jednak pojawiające się wówczas na agawie niewielkie rozety potomne umożliwiają jej dalsze rozmnażanie.
Uprawa agawy nie jest zbyt skomplikowana, z powodzeniem może rosnąć zarówno w donicach jak i na ogrodowych rabatach. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu jej na okres zimowy. Przedstawiamy pozostałe wymagania agawy:
Agave havardiana. Zdjęcie ilustracyjne herokyw3/shutterstock
Agawa uprawiana w ogrodzie stanie się jego ozdobą, pod warunkiem, że będziemy o nią odpowiednio dbać. Do upraw ogrodowych najbardziej nadają się mrozoodporne gatunki np. takie jak agawa parryi, która wykazuje odporność do -29 stopni Celsjusza. Agawa ogrodowa potrzebuje odpowiedniego podłoża - najlepiej rośnie posadzona na piasku z dodatkiem kamieni, grubszego żwiru albo keramzytu. Podłoże powinno być lekkie i przepuszczalne. Roślinę należy posadzić w dołku głębokim na 0,5 metra i o średnicy około 40 centymetrów. Dobrze, aby miejsce znajdowało się na niewielkim podwyższeniu, tak aby po opadach deszczu woda bez problemu mogła spływać. Jeżeli chodzi o nawóz, to agawę ogrodową nawozimy po upływie miesiąca od posadzenia, i kontynuujemy nawożenie mniej więcej co trzy tygodnie przez okres wiosenny i letni. Najbardziej odpowiedni będzie nawóz do kaktusów i sukulentów. Zimowanie agawy wymaga wcześniejszego przygotowania, należy zadbać o suchość podłoża, a samą roślinę osłonić agrowłókniną i zadaszeniem.
Agawa. Zdjęcie ilustracyjne peakhora/shutterstock
Ze względu na klimat panujący w Polsce najczęściej agawę można spotkać w doniczkach. Duże, rozrośnięte agawy najlepiej funkcjonują w przestronnych, widnych salonach lub na tarasie. Wyjątek stanowi agawa doniczkowa królowej Wiktorii, która dorasta do zaledwie 20-30 centymetrów i z powodzeniem można ją hodować nawet w niewielkiej kawalerce. Oprócz niej, do uprawy doniczkowej poleca się:
Okres wegetacji agawy przypada na okres wiosenno-jesienny. W tym okresie rośliny potrzebują dużych ilości słońca oraz ciepła. W czasie zimy agawa przechodzi w czas spoczynku, więc należy umieścić ją w przewiewnym, jasnym oraz chłodniejszym miejscu (około 10-12 stopni Celsjusza). Większe odmiany takie jak np. agawa amerykańska mogą być trzymane w szklarni (temperatura 4-6 stopni Celsjusza).
Pielęgnacja agawy nie powinna sprawiać trudności nawet początkującemu ogrodnikowi. Trzeba pamiętać o sezonowym nawożeniu, umiarkowanym podlewaniu oraz przesadzaniu - zależnie od wielkości rośliny (młodsze okazy częściej niż starsze).
Zobacz też: Kroton - pielęgnacja, podlewanie. Poznaj potrzeby popularnej rośliny ozdobnej