Istnieje ponad tysiąc gatunków należących do rodzaju Begonia. Nie wszystkie jednak nadają się do uprawy w panujących w Polsce warunkach klimatycznych, dlatego najlepiej wybrać rośliny powstałe w rezultacie skrzyżowania gatunków z Andów i Afryki. Do najpopularniejszych i najbardziej ozdobnych gatunków begonii możliwych do uprawy balkonowej, w naszej strefie klimatycznej należy:
Biorąc pod uwagę cechy morfologiczne, begonie bulwiaste dzieli się na:
Begonia. Zdjęcie ilustracyjne Jacqui Martin/shutterstock
Niezwykle istotne jest usytuowanie miejsca na roślinę. Balkon, na którym będzie stała donica z begonią, powinien być skierowany na północ. Należy unikać zbyt nasłonecznionego miejsca, gdyż begonie najlepiej rosną na zacienionych stanowiskach. Podłoże powinno być lekko kwaśne, przepuszczalne i próchnicze, dlatego do doniczki z begonią powinno się wsypać nieco żwiru.
Begonie należą do roślin, których uprawa nie nastręcza trudności. Podpowiadamy, na co trzeba zwrócić uwagę, aby roślina pięknie rosła:
Begonia. Zdjęcie ilustracyjne Shebeko/shutterstock
Jeśli chodzi o pielęgnację begonii, to stosując się do powyższych zaleceń, nasze rośliny nie powinny chorować. Ewentualne infekcje grzybowe takie jak szara pleśń czy mączniak wywołane będą przez nadmiar wilgoci. Od czasu do czasu warto jednak przyjrzeć się roślinie i prewencyjnie usunąć stare liście, oraz kwiaty, które już przekwitły.
Begonie uprawiamy z podziemnych bulw, które swoim wyglądem przypominają cebulki kwiatowe. Powinny one być dobrej jakości, poznamy to między innymi dzięki obecności pąków pędowych na bulwach. Sam proces sadzenia możemy rozpocząć już w marcu, wtedy mamy gwarancję, że begonia zakwitnie już latem. W ziemi umieszczamy bulwę wypukłą częścią do dołu, którą następnie przysypujemy około 2-centymetrową warstwą ziemi. Od razu po posadzeniu roślinę podlewamy i nawozimy. Chcąc przyśpieszyć jej wzrost, młodym roślinom ułamujemy pierwsze pędy kwiatowe.
Jak przezimować begonie? Begonie należą do roślin wrażliwych na zimno, dlatego należy je odpowiednio przezimować. Do tego procesu nadają się wyłącznie zdrowe okazy, bez żadnych oznak chorobowych czy widocznych uszkodzeń. Sam proces zimowania wygląda następująco:
Zobacz też: Zioła na balkonie w pełnym słońcu, czy w półcieniu? Sprawdź, jak dopasować miejsce do gatunku