Szafran ma właściwości lecznicze i szereg innych zastosowań, z których te kulinarne są nam najlepiej znane. Podajemy listę najważniejszych zalet tego czerwonego złota:
Zobacz też: Znaki zodiaku a zioła. Które rośliny będą dla ciebie najlepsze? Odpowiadamy
Czy szafran działa na odchudzanie? Tak, ale trzeba uważać! Z jednej strony ta przyprawa wspomaga utratę zbędnych kilogramów, ale z drugiej wzmaga apetyt, a więc należy tu być ostrożnym. Jak działa na odchudzanie? Szafran zwiększa poziom hormonu serotoniny w naszej krwi. Serotonina to tzw. ''hormon szczęścia'', który zmniejsza potrzebę podjadania, o ile jest ona spowodowana stresem. Dodatkowym bonusem jest wspomaganie trawienia, co wyjątkowo pozytywnie wpływa na spadek wagi.
W jakiej formie zażywać szafran na odchudzanie? Polecamy herbatkę z szafranem. Możesz ją przygotować samodzielnie, łącząc po prostu swoją ulubioną herbatę z cenną przyprawą albo kupić gotową mieszankę w pobliskim sklepie z ziołami. Herbatkę możesz pić maksymalnie 2 razy dziennie.
Od starożytności przyjmuje się, że szafran ma właściwości poprawiające potencję. Szafran pochodzi z Grecji i Bliskiego Wschodu, gdzie uważało się, że rozpala on zmysły u kobiet, a u mężczyzn zwiększa witalność. Szafran ma silnie antystresowe działanie, co również sprzyja miłosnym zabiegom i grom. W Polsce nie jest może zbyt popularny w tej formie, ale do dzisiaj w Iranie jest jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków i lekiem na różne dysfunkcje seksualne.
Cena szafranu zależy od jakości. Za najwyższej jakości przyprawę przyjdzie nam zapłacić do 30 tysięcy złotych za jeden kilogram! Jednak, ponieważ stosujemy bardzo niewielkie jej ilości, cena nie jest aż tak dotkliwa dla naszych kieszeni. Za jedno standardowe, małe opakowanie w sklepie spożywczym zapłacimy poniżej 10 złotych.
Najdroższa przyprawa świata jest uważana jednocześnie za najszlachetniejszą. Jest znana i wykorzystywana przez ludzi od zamierzchłych czasów, poczynając od starożytnej Grecji i Egiptu. Szafran pozyskujemy z krokusa purpurowego, a jego zbiory odbywają się raz w roku: jesienią. Kwiat krokusa charakteryzuje się fioletowymi płatkami i słupkami w kolorze pomarańczowo–czerwonym, lekko złocistym. Po ich wysuszeniu uzyskujemy tę drogocenną przyprawę. Cena nie jest tu przypadkowa, aby uzyskać 1 gram szafranu trzeba zużyć aż 200 kwiatów! Jeśli chcemy przeliczyć to na kilogramy to okaże się, że do uzyskania 1 kg musimy mieć do dyspozycji ponad 150 tys. słupków kwiatu, a 1 ha uprawy przynosi do 20 kg tej szlachetnej rośliny.
Zobacz też: Szafranowe bułeczki - lussekatter