Regularnie dbamy o porządek w kuchni - wycieramy blaty, myjemy zlew czy czyścimy płytę kuchenną. Jednak bardzo często zapominamy o piekarniku, którego wnętrze nie jest tak bardzo widoczne. Niestety, jest to duży błąd. Regularne mycie pozwala bowiem uniknąć pojawiania się nieprzyjemnego zapachu podczas pieczenia i zapobiega mocnemu zasychaniu brudu. Wbrew pozorom czyszczenie piekarnika wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga od nas intensywnego szorowania. Wystarczy jedynie zastosować któryś ze sprawdzonych, domowych sposobów.
Przy niewielkich zabrudzeniach świetnie sprawdzi się metoda z parą wodną. Jest nieskomplikowana, szybka i nie wymaga dodatkowych detergentów. Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania parą wodną? Wystarczy wlać wodę do naczynia żaroodpornego i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni i pozostawić na 10-15 minut. Następnie wystarczy wyciągnąć naczynie, poczekać aż wnętrze lekko przestygnie, a na koniec wytrzeć zabrudzenia wilgotną gąbką lub ściereczką.
Drugim sposobem, który świetnie sprawdzi się przy najpopularniejszych zabrudzeniach jest woda z octem. W tym celu należy zmieszać wodę z octem (pół na pół) i przelać mieszankę do buteleczki z atomizerem. Następnie, wystarczy dokładnie spryskać ścianki piekarnika, odczekać kilka minut i wytrzeć wszystko wilgotną ściereczką.
Przy bardziej uciążliwych i zaschniętych zabrudzeniach najlepiej sprawdzi się pasta z sody oczyszczonej. Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania sodą? Wystarczy przygotować pastę składającą się z sody oczyszczonej i wody, a następnie przykryć nią przypalone resztki jedzenia i pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy usunąć wszystko za pomocą wilgotnej gąbeczki - brud powinien łatwo odejść od ścianek piekarnika.