Orzechy włoskie są bogate w juglon i to właśnie on jest przyczyną trudnych do usunięcia zabrudzeń, które pojawiają się podczas zbierania świeżych orzechów, a także w czasie ich obierania. Jak wyczyścić ręce po orzechach włoskich? W tym przypadku, tradycyjne metody, jak np. wodą z mydłem, nie dadzą sobie rady. Oto sprawdzone, domowe sposoby, dzięki którym pozbędziesz się uporczywych zabrudzeń.
Cytryna lub kwasek cytrynowy
Właściwości rozjaśniające cytryny są doskonale znane i sprawdzą się również w tym przypadku. Aby wyczyścić ręce po orzechach włoskich można użyć zarówno świeżej cytryny, jak i kwasku cytrynowego. Decydując się na pierwszą opcję, wystarczy pocierać zabrudzone ręce przekrojoną na pół cytryną do momentu, aż zabrudzenia zostaną usunięte. Drugi sposób to mycie rąk w roztworze wody oraz kwasku cytrynowego. Mycie w takiej mieszance należy powtórzyć kilkukrotnie, gdyż rozjaśnianie plam często wymaga czasu.
Ocet winny
W usunięciu zabrudzeń z orzechów włoskich pomóc może również ocet. Wystarczy nasączyć octem wacik kosmetyczny i pocierać zabrudzone powierzchnie skóry. Plamy należy przecierać aż do skutku lub stosować naprzemiennie z którymś z pozostałych sposobów, by szybciej cieszyć się efektami.
Peeling
Jeśli zabrudzenia są na tyle intensywne, że rozjaśnianie cytryną czy ocet nie dają pożądanego efektu, pozostaje złuszczanie zabrudzonego naskórka. W tym celu należy wykonać peeling dłoni. Można do tego użyć gotowego produktu, lub wykonać domowy peeling. Przyrządzenie takiego kosmetyku jest naprawdę proste. Wystarczy przygotować odrobinę gruboziarnistego cukru i zmieszać z łyżeczką wybranego oleju. Tak przygotowaną mieszanką należy peelingować dłonie, by usunąć martwy naskórek wraz z zabrudzeniami.