Dlaczego nie należy odgrzewać makaronu lub ryżu po kilku dniach? Możesz zakazić się groźną bakterią

Mimo że zazwyczaj zakażenie bakterią Bacillus cereus nie niesie za sobą poważnych konsekwencji, warto zachować ostrożność. Przypominają o tym historie opisane w jednym z czasopism medycznych.

Bacillus cereus to laseczka woskowa, która należy do gatunku bakterii gram-dodatnich. Do zakażenia nią może dojść na przykład przez spożycie zbożowych potraw, które były odgrzewane, zasmażane lub przez długi czas przechowywane w temperaturze pokojowej. Mimo że zazwyczaj zakażenie bakterią nie niesie za sobą poważnych konsekwencji, warto zachować ostrożność. Przypominają o tym dwie historie opisane na łamach "Journal of Clinical Microbiology".

Dzieci zatruły się po zjedzeniu sałatki

Jak dowiadujemy się z artykułu, który ukazał się w "Journal of Clinical Microbiology", w 2005 roku wspomnianą bakterią zatruła się piątka dzieci z jednej rodziny, z czego jedno z nich zmarło. 

Na sobotni piknik rodzice zabrali sałatkę makaronową, która została przygotowana w piątek, a po powrocie z wyjazdu resztki jedzenia wstawili do lodówki. Rodzeństwo zjadło sałatkę na kolację w poniedziałek. W nocy z poniedziałku na wtorek cała piątka zaczęła wymiotować. Okazało się, że dzieci zatruły się bakterią  Bacillus cereus. W szpitalu u części z nich zdiagnozowano m.in. niewydolność wątroby. Niestety, najmłodszego dziecka nie udało się uratować. 

Zobacz wideo Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie?

Tragiczny posiłek

Kilka lat temu głośno było o belgijskim studencie, który zmarł po zjedzeniu odgrzewanego spaghetti. Chłopak przygotował większą ilość makaronu na kilka dni. Co istotne, nie przechowywał go w lodówce, a na blacie kuchennym.

Po pięciu dniach zjadł odgrzewaną porcję spaghetti i opuścił swoje mieszkanie. W pewnym momencie bardzo źle się poczuł. Jednak zamiast zgłosić się do szpitala, wrócił do domu i położył się spać. Zmarł tej samej nocy około czwartej nad ranem. Jak wykazała sekcja zwłok, główną przyczyną było zatrucie bakterią Bacillus cereus.

Zachowaj ostrożność

Zazwyczaj zakażenia bakterią Bacillus cereus nie mają tak tragicznych skutków, jak te w opisanych historiach. Nigdy jednak nie mamy pewności, jak zareaguje organizm nasz lub dziecka. Dlatego najlepiej zrezygnować ze zbyt długiego przetrzymywania potraw z makaronu czy ryżu w temperaturze powyżej pięciu stopni Celsjusza. 

Może cię także zainteresować:

Więcej o: