Czajnik to jeden z najczęściej używanych sprzętów kuchennych w każdym domu. Z czasem na jego dnie oraz na ściankach osadza się kamień, który często psuje smak herbaty i kawy. Warto więc zadbać o to, by tego typu osad pojawiał się jak najrzadziej, a jego usuwanie nie niszczyło sprzętu. Z pomocą przychodzą różne domowe sposoby. Wybrałyśmy trzy, które naszym zdaniem są najłatwiejsze.
Jedną z najpopularniejszych metod jest oczyszczanie czajnika roztworem octu z wodą. Oto krótka instrukcja krok po kroku.
Kolejna domowa metoda zakłada wykorzystanie sody oczyszczonej. Wsyp do wody w czajniku jej dwie łyżki stołowe i pozostaw na mniej więcej kwadrans (takiej wody nigdy nie należy gotować). Po tym czasie dokładnie wypłucz sprzęt.
Z kolei metoda numer trzy polega na wykorzystaniu soku z cytryny. Do czajnika wlej szklankę soku i odczekaj godzinę. Po tym czasie dokładnie wypłucz sprzęt.
Warto wspomnieć, że kamień z czajnika nie jest dla nas szkodliwy. To magnez i wapń pochodzące z wody, która płynie z naszych kranów. W czasie gotowania w wyniku podniesienia temperatury pierwiastki te ulegają wytrąceniu i osadzają się na dnie oraz na ściankach czajnikach.
Może cię także zainteresować: