Chcesz, aby twoje kwiaty pięknie rosły i kwitły, ale bez konieczności wydawania na to zbyt dużej ilości pieniędzy i bez większego wysiłku z twojej strony? Wykorzystaj zatem skorupki po jajkach. W efekcie ty będziesz mieć mniej śmieci, a twoje kwiaty podziękują ci pięknym wyglądem za tę potężną dawkę cennych pierwiastków.
Skorupki po jajkach możesz wykorzystać jako tani i naturalny nawóz do roślin, zarówno do tych doniczkowych, jak również ogrodowych. Są one bowiem źródłem wielu cennych pierwiastków, takich jak np. wapń, żelazo, krzem, siarka, cynk oraz fluor. Jako naturalny nawóz do roślin najlepiej stosować skorupki po jajkach, które pochodzą od kur chowanych w ekologicznych warunkach bądź też tych z wolnego wybiegu.
Skorupki po jajkach można rozdrobnić i rozsypać na ziemi w doniczce bądź też w ogrodzie pod wybranymi roślinami. Pod wpływem wilgoci będą się powoli rozpuszczać, uwalniając przy tym do gleby cenny wapń oraz pozostałe wartościowe pierwiastki.
Skorupki jajek doskonale sprawdzą się również podczas przesadzania kwiatów. Wtedy również należy je pokruszyć i wymieszać z ziemią, do której wsadzamy daną roślinę.
Można z nich także przygotować płynny nawóz. Wystarczy skorupki po jajkach pokruszyć, zalać gotującą się wodą i tak trzymać w zaciemnionym miejscu przez kilka dni (mniej więcej tydzień). Przez ten czas należy je delikatnie mieszać. Po kilku dniach skorupki powinny się rozpuścić. Wtedy nawóz będzie gotowy do użycia, przy czym warto jeszcze przed zastosowaniem dokładnie go wymieszać. Takim naturalnym nawozem należy podlewać rośliny.
Skorupek po jajkach nie powinno się stosować w przypadku roślin, które rosną na kwaśnej i ubogiej w wapń glebie. Są to np. hortensje oraz storczyki.