Wiele osób, którym przypali się garnek, myśli, że nadaje się on do wyrzucenia. Nie musi jednak tak być. Pomocny w takich przypadkach jest m.in. keczup. Produkt ten zawiera ocet, a ten dzięki zawartości kwasu octowego doskonale poradzi sobie ze spalenizną. Co należy zrobić? Garnek wysmaruj grubą warstwą keczupu i pozostaw na mniej więcej pół godziny. Po tym czasie za pomocą drewnianej szpatułki wystarczy zeskrobać resztki, a następnie umyć naczynie.
Kolejny produkt, który może okazać się pomocny w takich przypadkach, to soda. Jedną łyżeczkę sody połącz z niewielką ilością wody. Mieszaj składniki do uzyskania konsystencji pasty. Następnie mieszankę rozprowadź po powierzchni garnka. Szorują ją delikatnie za pomocą gąbki, a następnie umyj naczynie tak jak zwykle.
W naszym poradniku nie mogło zabraknąć także jednej z najpopularniejszych metod. W tym przypadku należy posłużyć się płynem do mycia naczyń.
Najpierw zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej odrobinę płynu. Mieszankę wlej do przypalonego naczynia. Odczekaj 12-15 minut, a potem wyszoruj garnek. Następnie jeszcze raz wykonaj wszystkie kroki.
Radzimy, by zacząć działać jak najszybciej. To daje szansę na to, że twoje naczynie będzie wyglądało tak, jak przed przypaleniem. Jeśli resztki przypalonych potraw zostaną w nim na dłużej, mogą przyschnąć, przez co usunięcie ich będzie znacznie trudniejsze.
Może cię także zainteresować: