Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Trzy banalnie proste triki, które zawsze się sprawdzają

Chyba każdemu z nas przynajmniej raz w życiu zdarzyło się, że nieświeże jajko popsuło cały wypiek lub smak porannej jajecznicy. Ponadto, takie jaja zwiększają ryzyko salmonelli, której bakterie mogą znajdować się na ich skorupkach. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym w prosty sposób można sprawdzić świeżość jaj.

Podstawowym i najbardziej oczywistym sposobem sprawdzenia, czy jajko nadaje się do spożycia jest sprawdzenie daty ważności, która najczęściej umieszczona jest przez producenta na opakowaniu. Jednak co w przypadku, kiedy kupujemy wiejskie jaja niezawierające takiej informacji? Wówczas możesz wykonać jeden z trzech prostych testów, dzięki któremu dowiesz się, czy takie jajko jest jeszcze świeże, a jego zjedzenie bezpieczne.

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Test z wodą

Trik z użyciem wody jest jednym z najprostszych sposobów sprawdzenia, czy dane jajko nadaje się do spożycia. Wystarczy wlać do wysokiego naczynia zimną wodę, a jajko położyć poziomo na dnie naczynia. Jeśli po chwili obróci się ono pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare - świadczy to bowiem o zawartości powietrza pod skorupką, a to jest oznaką jego przeterminowania. Takie jajo należy bezwzględnie wyrzucić. Jeśli natomiast jajo pozostało na dnie oznacza, że nadal jest świeże i śmiało można je wykorzystać.

Delikatne potrząsanie

Sposobem, który sprawdza się równie skutecznie, co zanurzenie jaja w wodzie jest jego potrząśnięcie. Wystarczy wyjąć jajko z wytłaczanki i delikatnie nim zatrząść. Jeśli z wnętrza wydobywa się chlupot, świadczy to o tym, że do wnętrza przedostało się powietrze i jajo niestety nie należy do świeżych.

Ocena konsystencji

Świeżość jaja możemy również rozpoznać po jego konsystencji. Na płaski talerzyk rozbij jajko i zobacz, jak zachowuje się żółtko oraz białko. Płaskie oraz rozlewające się żółtko jest oznaką nieświeżego jaja. To wynik zerwanych łańcuchów białkowych, które wraz z upływem czasu i świeżości jaja ulegają rozpadowi. Jeżeli natomiast żółtko jest wypukłe, a białko kleiste i ściśle przylegające do żółtka - nadal nadaje się do spożycia.

Jak prawidłowo przechowywać jaja, by jak najdłużej zachowały świeżość?

Choć w większości sklepów jaja przechowywane są w temperaturze pokojowej, ty nie powielaj tego błędu. Przechowywanie ich w temperaturze powyżej sześciu stopni przyspiesza namnażanie się bakterii powodujących salmonellę. Po zakupie umieść jaja w lodówce - tam jest ich miejsce.

Niestety, groźne bakterie salmonelli mogą znajdować się również na świeżych jajach, dlatego przed ich użyciem warto sparzyć je wrzątkiem - bakterie Salmonelli ulegają bowiem zniszczeniu w temperaturze 70 stopni.