Anginka - co to za roślina? Uprawa, pielęgnacja, podlewanie

Anginka jest inaczej nazywana pelargonią pachnącą. Wyróżnia się delikatnym zapachem cytryny oraz właściwościami antywirusowymi i antybakteryjnymi. Przyniesie ulgę w bólu ucha, zadziała także na skołatane nerwy. Sprawdź, jak dbać o anginkę i dlaczego jest tak wyjątkowa.

Anginka: roślina. Czym jest i jak ją rozpoznać? 

Alternatywne nazwy tej rośliny to wspomniana już pelargonia pachnąca, ale też geranium, ruzyndla lub anginowiec. Anginka jest rośliną długowieczną z rodziny bodziszkowatych. Można ją rozpoznać po szerokich liściach, które porastają liczne włoski. Liście anginki są jasnozielone i wydzielają delikatny zapach, po zgnieceniu można wyczuć nuty róży, gałki muszkatołowej i cytryny. Kiedyś kwiatek anginka był obowiązkową ozdobą w każdej szkole i w każdym urzędzie. Dziś nie jest już tak popularny, a szkoda, przede wszystkim ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne.

AnginkaAnginka kasjanf, pixabay

Zobacz też: Sposób na piękne storczyki. Jak je pielęgnować, aby kwitły jak najdłużej?

Anginka kwiat - właściwości lecznicze 

Dawniej anginka była wykorzystywana w leczeniu niedoborów odporności oraz jako skuteczne antidotum na infekcje. Poniżej przedstawiamy kilka powodów, dla których anginka powinna wrócić na domowe parapety: 

  • kwiat anginka kryje niezwykłą moc, która zawarta jest przede wszystkim w jego liściach. Już samo wdychanie ich aromatu obniża ciśnienie tętnicze krwi;
  • dzięki obecnym w składzie flawonoidom posiada też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe;
  • to, skuteczna pierwsza pomoc na obrzęki. Okład z liści anginki powinien przynieść ulgę w bolącym miejscu;
  • wykazuje też działanie uspokajające, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pomaga na bezsenność;
  • dzięki obecnej w składzie witaminie C, anginka wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami oraz pozytywnie wpływa na układ immunologiczny
  • Zgnieciony listek anginki uformowany w kulkę pomoże uśmierzyć ból w środku ucha. 

Anginka była bardzo popularną i chętnie uprawianą w domach rośliną. Zdjęcie ilustracyjneAnginka była bardzo popularną i chętnie uprawianą w domach rośliną. Zdjęcie ilustracyjne SariMe/shutterstock.com

Kwiatek anginka: przepis na napar z liści 

Kwiatek anginka wykazuje właściwości lecznicze, można z niego przygotować napar. Poniżej podajemy recepturę oraz informację na temat dawkowania:

Składniki potrzebne do przygotowania naparu z anginki: 

  • Świeże liście anginki - 3 sztuki lub 1 łyżka liści suszonych.
  • 1 szklanka gorącej wody.
  • Dodatkowo do smaku można dodać goździki oraz fragment laski cynamonowej.

Jak przygotować napar z liści anginki krok po kroku: 

  1. Liście należy przełożyć do naczynia.
  2. Następnie zalewamy je gorącą wodą (ale nie wrzątkiem).
  3. Parzymy przez 10 minut pod przykryciem.
  4. Po upływie tego czasu napar nadaje się do picia.  

Kto powinien pić napar z anginki dwa razy dziennie? Taka alternatywna herbata jest polecana przede wszystkim dla osób, które cierpią z powodu nadciśnienia. To odpowiednia porcja także dla tych, którzy odczuwają stany lękowe lub mają problemy ze snem

A kto może pozwolić sobie nawet na trzy szklanki dziennie? Taka ilość będzie skutecznym wsparciem dla osób, które skarżą się na ból gardła lub krtani. Naparem z anginki można także płukać jamę ustną. Trzy szklanki napoju wspomogą przy pierwszych objawach przeziębienia czy grypy. 

Zobacz wideo Jak stworzyć własną mini szklarnię?

Anginka: podlewanie i pielęgnacja

Jak powinna wyglądać prawidłowa pielęgnacja i podlewanie anginki? Kapryśny polski klimat pozwala na uprawę tej rośliny tylko w domowym zaciszu, w donicy. Jeśli chodzi o pielęgnację, to liczy się przede wszystkim regularność. Anginkę podlewamy często, miękką wodą, najlepiej bezpośrednio do podstawki. Zimą ilość wody powinna być stosunkowo niewielka, latem i wiosną anginka potrzebuje zdecydowanie więcej nawodnienia. O czym jeszcze należy pamiętać podczas pielęgnacji kwiatka anginki? W miesiącach zimowych ustawiamy go na parapecie, latem świetnie odnajdzie się na balkonie lub dobrze nasłonecznionym tarasie. 

Zobacz też: Trybula - roślina niedoceniana [zastosowanie, właściwości]