Jedna z najpopularniejszych metod zakłada użycie mikrofalówki. W takich przypadkach musisz jednak pamiętać o tym, że należy nastawić ją na niską moc i włożyć masło tylko na kilka sekund. W przeciwnym razie może stać się zbyt płynne. Jednak to nie jedyny sposób na zmiękczenie masła. Oto kilka innych prostych sposobów, z których warto skorzystać.
Z pomocą przychodzi tarka kuchenna. Przed przygotowywaniem jedzenia, zetrzyj na niej masło. Dzięki temu sposobowi stanie się ono miękkie w bardzo szybkim tempie.
Aby szybko osiągnąć oczekiwanych efekt, możesz pokroić masło na drobne kawałki. Pamiętaj, że im mniejsza będzie kostka, tym szybciej stanie się ono miękkie.
Jeszcze inna metoda polega na użyciu ceramicznej miski. Zamocz ją na mniej więcej 30 sekund we wrzątku, a następnie przykryj nią kostkę masła.
Ostatni ze sposobów okazuje się pomocny zwłaszcza w czasie przygotowywania ciast. Mikser będzie od razu gotowy do mieszania kremu lub masy biszkoptowej. Na czym polega metoda? Do miski należy włożyć kostkę masła i ucierać ją przez mniej więcej minutę. Po tym czasie masło powinno być idealnie miękkie.
Może cię także zainteresować: