Jeden z najczęściej popełnianych błędów to trzymanie w lodówce pomidorów. Niska temperatura pozbawia je smaku i soczystości, dlatego że w takich warunkach dochodzi do rozkładu cukrów, kwasów i substancji zapachowych. Z tego powodu pomidory znacznie lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej.
Z kolei ogórki, gdy są przechowywane w niskiej temperaturze, szybciej żółkną. Dlatego zazwyczaj radzi się, by trzymać je w suchych i ciemnych miejscach.
Na liście produktów, których nie powinniśmy trzymać w lodówce, znajdują się także różne owoce egzotyczne. To m.in. banan, ananas, cytryna, kiwi, melon. W lodówce tracą one nie tylko swój aromat, ale także smak.
Kolejny często popełniany błąd to trzymanie w lodówce marchwi. Warzywo w takich warunkach szybko więdnie i gnije. Znacznie lepsze do przechowywania marchwi będą więc suche i ciemne miejsca.
W lodówkach nie należy trzymać także ziemniaków. Panujący w nich chłód prowadzi do przekształcania się skrobi w cukier, co z kolei psuje nie tylko ich barwę, ale także smak. Dlatego podobnie jak w poprzednich przypadkach najlepiej jest przechowywać je w suchych i ciemnych miejscach.
Może cię także zainteresować: