Mimo że modele indukcyjne są coraz powszechniejsze, wielu z nas nadal posiada w domu tradycyjne kuchenki gazowe. Ich ruszty łatwo się przypalają, a czyszczenie ich to jedna z najbardziej uciążliwych prac domowych.
Ruszt kuchenki warto czyścić za każdym razem, gdy coś na niego wykipi. W przeciwnym razie warstwa brudu zacznie się przypalać i szybko zaschnie na twardą skorupę, której zazwyczaj trudno jest się pozbyć. Radzimy więc, by myć go zaraz po wystygnięciu kuchenki. W takich przypadkach jest to dosyć proste. Wystarczy przemyć ruszt zwilżoną gąbką z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Zdarza się jednak, że nie jesteśmy tacy szybcy. Co zrobić, jeśli uporczywe ślady po gotowaniu znajdują się na ruszcie już od dłuższego czasu? Istnieje kilka domowych sposobów, które ułatwią ci ich usunięcie. Przed rozpoczęciem czyszczenia namocz ruszt w ciepłej wodzie (na przykład w wannie lub w dużej misce). Ten krok ułatwi ci dalsze prace.
Z pomocą przychodzi soda oczyszczona słynąca ze swoich właściwości oczyszczających. Przygotuj dużą miskę i rozpuść w niej sodę (w proporcji trzy łyżki sody na dwie szklanki ciepłej wody). Włóż do niej ruszt na godzinę. Po tym czasie wyszoruj go szorstką gąbką.
Z różnymi zanieczyszczeniami kuchennymi doskonale poradzi sobie także ocet. Wlej trzy szklanki octu do dużej miski, a następnie umieść w niej ruszt. Inny sposób zakłada wykorzystanie chusteczek higienicznych. Zamocz je w occie, a następnie zawiń wokół zabrudzonych miejsc. W obu przypadkach warto odczekać kilka godzin. Po tym czasie wyszoruj ruszt szorstką gąbką.
Może cię także zainteresować: