Czarne spody patelni i garnków nie chcą się doczyścić? Pomogą produkty, które zapewne masz w swojej kuchni

Czarne spody patelni i garnków to zmora większości osób, które gotują lub smażą. Takie przypalone pozostałości łatwo powstają, a trudno je usunąć. Są jednak na to sprawdzone domowe sposoby. Co więcej, są tanie!

Czarne spody patelni oraz garnków to nic innego jak pozostałości po zabrudzeniach różnego rodzaju, które zostały "zapieczone" podczas smażenia czy gotowania w wysokiej temperaturze. Z problemem tym raz na jakiś czas boryka się zapewne każdy z nas.

Takie odbarwienia zdecydowanie nie wyglądają zbyt estetycznie, więc warto przede wszystkim zapobiegać ich powstawaniu. Jak? Przede wszystkim myjąc regularnie i po każdym gotowaniu czy smażeniu nie tylko wewnętrzną część naczyń, ale również zewnętrzną. 

Co robić, gdy już zaniedbaliśmy nasze patelnie oraz garnki, których spody pokrywają brzydkie, czarne odbarwienia? Jest na to kilka tanich, prostych i domowych sposobów, a potrzebne ci będą produkty, które zapewne masz już w swojej kuchni. Co ważne, są nie tylko tańsze, ale też bardziej bezpieczne w użyciu niż specjalne drogeryjne preparaty czyszczące.

Zobacz wideo Jak skutecznie umyć lodówkę? Pomoże ocet

Czarne spody patelni czy garnków? Użyj octu

Moczenie w occie to jeden z najbardziej znanych sposobów na doczyszczenie czarnych spodów patelni oraz garnków. Wystarczy w dużej misce wymieszać litr gorącej wody (wrzątku), 3/4 szklanki octu oraz trzy łyżki soli kuchennej. W naczyniu umieszczamy patelnię lub garnek i tak pozostawiamy na godzinę. Ważne, aby czarny spód znajdował się cały czas pod wodą. Po tym czasie należy twardą, drucianą gąbką lub zmywakiem zetrzeć brud. Całość można powtórzyć aż do uzyskania pożądanego efektu. 

Namocz brudne naczynie w sodzie oczyszczonej 

Również soda oczyszczona jest skutecznym sprzymierzeńcem w walce z czarnymi spodami patelni oraz garnków. Jak jej użyć? Wystarczy do dużej miski nalać litr gorącej wody i wymieszać ją z 1/2 szklanki sody oczyszczonej. Do środka należy włożyć brudną patelnię lub garnek i tak zostawić na 20 minut. Po tym czasie brud wystarczy zetrzeć przy pomocy twardej, drucianej gąbki lub zmywaka kuchennego. Jeśli "zapieczone" pozostałości na garnkach lub patelniach są oporne w usunięciu, cały proces można powtórzyć.

Przygotuj pastę z sody i wody utlenionej

Aby przygotować pastę do czyszczenia brudnych patelni oraz garnków, należy wymieszać ze sobą 1/2 szklanki sody oczyszczonej oraz tyle samo wody utlenionej. Następnie taką miksturą wystarczy pokryć spody naczyń i tak pozostawić na 10 minut. Po tym czasie całość należy zetrzeć zmywakiem.

Więcej o: