Zaniedbana lodówka może stać się siedliskiem bakterii. Jak często ją myć i w jaki sposób?
Mycie lodówki zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych obowiązków domowych. Jednak z racji tego, że przechowujemy w niej jedzenie, warto zadbać, aby była czysta. Zaniedbana lodówka może bowiem stać się siedliskiem bakterii! Zatem regularne mycie jej to nie tylko usunięcie gromadzącego się w niej brudu czy nieprzyjemnego zapachu, to również ochrona przed groźnymi zarazkami.
Jak myć lodówkę? Podstawowe zasady
Wiele osób lodówkę myje zdecydowanie za rzadko, zazwyczaj przed świętami podczas generalnych porządków. Najlepiej robić to jednak częściej - raz na dwa miesiące.
Mycie lodówki krok po kroku:
- Wyłączamy lodówkę z prądu.
- Wyjmujemy z niej całą zawartość (nie tylko jedzenie, ale również wszystkie szuflady i półki).
- Do miski nalewamy ciepłej wody i dodajemy do niej kilka kropli detergentu do czyszczenia (ewentualnie płynu do mycia naczyń).
- Całe wnętrze lodówki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha przy pomocy ściereczki (nie zapominamy o myciu drzwi oraz wyjętych szuflad i półek, szczególnie tych, w których przechowujemy warzywa, owoce czy mięso).
- Wiele osób podczas mycia lodówki pomija odpływ, a to błąd. Najlepiej wyczyścić go przy pomocy patyczków do szaszłyków czy specjalnej szczoteczki do mycia słomek.
- Po skończonym myciu lodówki warto zostawić ją jeszcze na 30 minut, aby dokładnie wyschła i na koniec podłączyć ją do prądu.
Jak najdłużej zachować czystość i świeżość lodówki?
Pomiędzy myciem lodówki warto również zadbać o kilka rzeczy, dzięki którym dłużej zachowa czystość oraz świeży zapach. Przede wszystkim należy regularnie wycierać wodę ze ścianek i dna. Warto również umieścić w niej kawałki ręcznika papierowego, który będzie pochłaniał wilgoć z warzyw i owoców.
Aby lodówka jak najdłużej zachowała świeży zapach, dobrze jest postawić w niej np. pojemnik z fusami po kawie, przekrojoną cytrynę bądź też spodek z niewielką ilością proszku do pieczenia. I na koniec najważniejsze: należy regularnie przeglądać produkty, które trzymamy w lodówce i sprawdzać, czy nie są przeterminowane bądź też zepsute.
Mycie lodówki bez chemii
Zamiast używać drogeryjnych detergentów, postaw na tanie, domowe produkty, które zapewne masz w swojej kuchni. Lodówkę możesz również umyć mieszanką litra ciepłej wody z mydłem oraz dodatkiem sody oczyszczonej lub soli kuchennej (łyżka) lub octu (trzy łyżki). Dodaj również do tego kilka kropli soku z cytryny.
-
Kiedyś była modelką, teraz jest bezdomna i szuka jedzenia po śmietnikach
-
Anna Mucha zaskoczyła fanów nową fryzurą. Zdaniem niektórych stylizacja dodaje aktorce lat
-
Krople żołądkowe na włosy. Tani hit, dzięki któremu kosmyki rosną szybciej
-
Tłusty czwartek 2021: kiedy wypada tłusty czwartek? Przepisy na pączki i faworki
-
Ten podkład do twarzy z Rossmanna robi furorę w sieci. Daje efekty jak dużo droższe, luksusowe fluidy!
- 10 najgorszych grzechów szefa, przez które dobry pracownik odejdzie z pracy
- Light. Time&Colour - kolekcja Toma Connella dla Davines
- Modne fryzury dla kobiet dojrzałych na rok 2021. Te cięcia potrafią odjąć nawet kilka lat
- Anna Wendzikowska morsuje w skąpym bikini. "Polecam spróbować"
- Pepco: otwarcie sklepów. Kiedy znowu będzie można zrobić zakupy?