Zaniedbana lodówka może stać się siedliskiem bakterii. Jak często ją myć i w jaki sposób?

Po jedzenie do lodówki zaglądamy w ciągu dnia wiele razy. Dużo rzadziej jednak po to, aby ją dokładnie umyć i wyczyścić. A to błąd! Lodówka bowiem może być siedliskiem groźnych bakterii.

Mycie lodówki zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych obowiązków domowych. Jednak z racji tego, że przechowujemy w niej jedzenie, warto zadbać, aby była czysta. Zaniedbana lodówka może bowiem stać się siedliskiem bakterii! Zatem regularne mycie jej to nie tylko usunięcie gromadzącego się w niej brudu czy nieprzyjemnego zapachu, to również ochrona przed groźnymi zarazkami. 

Zobacz wideo Soda oczyszczona i ocet doskonale poradzą sobie z zabrudzoną lodówką

Jak myć lodówkę? Podstawowe zasady

Wiele osób lodówkę myje zdecydowanie za rzadko, zazwyczaj przed świętami podczas generalnych porządków. Najlepiej robić to jednak częściej - raz na dwa miesiące.

Mycie lodówki krok po kroku:

  1. Wyłączamy lodówkę z prądu.
  2. Wyjmujemy z niej całą zawartość (nie tylko jedzenie, ale również wszystkie szuflady i półki).
  3. Do miski nalewamy ciepłej wody i dodajemy do niej kilka kropli detergentu do czyszczenia (ewentualnie płynu do mycia naczyń).
  4. Całe wnętrze lodówki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha przy pomocy ściereczki (nie zapominamy o myciu drzwi oraz wyjętych szuflad i półek, szczególnie tych, w których przechowujemy warzywa, owoce czy mięso).
  5. Wiele osób podczas mycia lodówki pomija odpływ, a to błąd. Najlepiej wyczyścić go przy pomocy patyczków do szaszłyków czy specjalnej szczoteczki do mycia słomek.
  6. Po skończonym myciu lodówki warto zostawić ją jeszcze na 30 minut, aby dokładnie wyschła i na koniec podłączyć ją do prądu.

Jak najdłużej zachować czystość i świeżość lodówki?

Pomiędzy myciem lodówki warto również zadbać o kilka rzeczy, dzięki którym dłużej zachowa czystość oraz świeży zapach. Przede wszystkim należy regularnie wycierać wodę ze ścianek i dna. Warto również umieścić w niej kawałki ręcznika papierowego, który będzie pochłaniał wilgoć z warzyw i owoców.

Aby lodówka jak najdłużej zachowała świeży zapach, dobrze jest postawić w niej np. pojemnik z fusami po kawie, przekrojoną cytrynę bądź też spodek z niewielką ilością proszku do pieczenia. I na koniec najważniejsze: należy regularnie przeglądać produkty, które trzymamy w lodówce i sprawdzać, czy nie są przeterminowane bądź też zepsute.

Mycie lodówki bez chemii

Zamiast używać drogeryjnych detergentów, postaw na tanie, domowe produkty, które zapewne masz w swojej kuchni. Lodówkę możesz również umyć mieszanką litra ciepłej wody z mydłem oraz dodatkiem sody oczyszczonej lub soli kuchennej (łyżka) lub octu (trzy łyżki). Dodaj również do tego kilka kropli soku z cytryny.