Mycie lodówki zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych obowiązków domowych. Jednak z racji tego, że przechowujemy w niej jedzenie, warto zadbać, aby była czysta. Zaniedbana lodówka może bowiem stać się siedliskiem bakterii! Zatem regularne mycie jej to nie tylko usunięcie gromadzącego się w niej brudu czy nieprzyjemnego zapachu, to również ochrona przed groźnymi zarazkami.
Wiele osób lodówkę myje zdecydowanie za rzadko, zazwyczaj przed świętami podczas generalnych porządków. Najlepiej robić to jednak częściej - raz na dwa miesiące.
Pomiędzy myciem lodówki warto również zadbać o kilka rzeczy, dzięki którym dłużej zachowa czystość oraz świeży zapach. Przede wszystkim należy regularnie wycierać wodę ze ścianek i dna. Warto również umieścić w niej kawałki ręcznika papierowego, który będzie pochłaniał wilgoć z warzyw i owoców.
Aby lodówka jak najdłużej zachowała świeży zapach, dobrze jest postawić w niej np. pojemnik z fusami po kawie, przekrojoną cytrynę bądź też spodek z niewielką ilością proszku do pieczenia. I na koniec najważniejsze: należy regularnie przeglądać produkty, które trzymamy w lodówce i sprawdzać, czy nie są przeterminowane bądź też zepsute.
Zamiast używać drogeryjnych detergentów, postaw na tanie, domowe produkty, które zapewne masz w swojej kuchni. Lodówkę możesz również umyć mieszanką litra ciepłej wody z mydłem oraz dodatkiem sody oczyszczonej lub soli kuchennej (łyżka) lub octu (trzy łyżki). Dodaj również do tego kilka kropli soku z cytryny.