Znajdując mole spożywcze w kuchni, często zastanawiamy się, skąd one się tam wzięły. Niestety, prawda jest taka, że przynosimy te owady ze sklepu wraz z zakupionymi produktami spożywczymi. Aby tego uniknąć, podczas robienia zakupów, dokładnie przyglądaj się sypkim produktom. Zwracaj również uwagę, czy po sklepie nie latają mole. Jeśli natomiast zauważysz je w okolicy jakiegoś asortymentu, lepiej zrezygnuj z takich zakupów. Jednak co w sytuacji, kiedy przyniesiemy mole naszego domu?
Mole najczęściej można spotkać w takich produktach, jak ryż, makarony, kasze czy orzechy. Jeśli zauważymy, że w kuchni pojawiły się te latające owady, należy je jak najszybciej usunąć i przejrzeć wszystkie otwarte oraz nieszczelne produkty, w których mole mogły złożyć jaja. Jeśli znajdziemy takie produkty, należy je natychmiast wyrzucić do kosza, wynieść śmieci, a następnie umyć dokładnie szafki oraz znajdujące się w nich pojemniki. To jednak nie koniec. Jakie jeszcze kroki warto podjąć, by mieć pewność, że skutecznie pozbyliśmy się moli spożywczych?
Mole spożywcze nie lubią wysokiej temperatury, dlatego, by mieć pewność, że wszystkich się pozbyliśmy, warto użyć suszarki do włosów i potraktować nią wszystkie szafki oraz zakamarki w kuchni gorącym powietrzem. To dobra alternatywa do zastosowania w miejscach, których nie mamy możliwości wyparzyć.
Są skuteczne, mało inwazyjne i kosztują niewiele. Lepy na mole to kolejny dobry sposób na pozbycie się dorosłych osobników, które zostaną zwabione i unieszkodliwione. Choć nie wyglądają estetycznie, to pomagają pozbyć się kłopotu.
Jeśli zdarza się, że mole powracają co jakiś czas do twojej kuchni, warto zastanowić się nad przełożeniem nowych produktów, które są najczęściej atakowane przez te intruzy, do szczelnych, szklanych pojemników. W tak zabezpieczonej żywności, mole spożywcze nie będą miały szansy złożyć kolejnych jaj, dzięki czemu skutecznie pozbędziemy się ich raz na zawsze.