Nalewka z gruszek: sprawdzone, proste receptury

Nalewka z gruszek to jedno z dobrodziejstw, które możemy uzyskać z dostępnych przez całą jesień owoców. Zobacz, jak ją przygotować samodzielnie w domu.

Nalewka z gruszki: jak się zabrać za przygotowanie?

Nalewka z gruszki czy z innych owoców nie jest trudna do zrobienia. Niemniej jednak trzeba liczyć się z tym, że aby uzyskać pożądany efekt konieczny jest czas, bo zazwyczaj przygotowanie nalewki wymaga 3-4 tygodni. Do tego dochodzi okres leżakowania - nalewki najlepiej smakują w momencie, gdy postoją nieco czasu w odpowiednich warunkach (najlepiej w miejscu chłodnym i zaciemnionym, piwnica sprawdzi się w tym celu idealnie). 

Gruszki są cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zwraca się uwagę, że jako nieliczne wśród owoców zawierają spore ilości jodu i boru. Spożywanie gruszek może ograniczyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a także wpłynąć na obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Poleca się także włączyć je do diety osób narażonych na osteoporozę

Zobacz też: Przekąski do wina. Co przygotować na przyjęcie? Pomysły na proste i smaczne przekąski

Przepis na nalewkę z gruszek: kilka sprawdzonych receptur

Przepis na nalewkę z gruszek jest stosunkowo łatwy i prosty do wykonania. Oto kilka sprawdzonych receptur na pyszną nalewkę gruszkową.

1. Nalewka z gruszek z nutą wanilii

Składniki: kilogram gruszek, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, laska wanilii, kilka goździków

Przygotowanie:

  • owoce myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze części - nie wyrzucamy pestek
  • owoce wraz z pestkami umieszczamy w słoju, dodajemy goździki i wanilię, a całość zalewamy alkoholem
  • słój szczelnie zamykamy i odkładamy na około 6 tygodni w zaciemnione miejsce
  • po tym czasie odlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem
  • słój często potrząsamy (cukier powinien się rozpuścić, tworząc w ten sposób syrop)
  • powstały syrop łączymy z wcześniej odlanym płynem, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej pół roku. 

2. Nalewka gruszkowa z cynamonem

Składniki: 2 kilogramy soczystych gruszek, ½ l spirytusu, ½ l wódki, 40 dag cukru, cynamon,

Przygotowanie:

  • owoce myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy szypułek (nie obieramy!)
  • gotowe gruszki wkładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem
  • odstawiamy na kilka dni, by gruszki puściły sok
  • kiedy pojawi się sok, dodajemy cynamon, a całość zalewamy spirytusem oraz wódką
  • odstawiamy na minimum 4 tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu.

3. Nalewka gruszkowa z miodem

Składniki: 2 kilogramy gruszek, 2 szklanki miodu lipowego, szklanka ciepłej wody, litr wódki, cynamon

Przygotowanie:

  • owoce myjemy, obieramy i pozbawiamy szypułek 
  • gotowe gruszki kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego słoja 
  • zalewamy je miodem zmieszanym z ciepłą wodą
  • odstawiamy na kilka dni, aż owoce puszczą sok
  • następnie dodajemy cynamon i zalewamy alkoholem
  • nalewkę odkładamy na kilka miesięcy w ciemne miejsce
Zobacz wideo A może nalewka z kukułek?

Zobacz też: Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?