Nalewka z gruszki czy z innych owoców nie jest trudna do zrobienia. Niemniej jednak trzeba liczyć się z tym, że aby uzyskać pożądany efekt konieczny jest czas, bo zazwyczaj przygotowanie nalewki wymaga 3-4 tygodni. Do tego dochodzi okres leżakowania - nalewki najlepiej smakują w momencie, gdy postoją nieco czasu w odpowiednich warunkach (najlepiej w miejscu chłodnym i zaciemnionym, piwnica sprawdzi się w tym celu idealnie).
Gruszki są cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zwraca się uwagę, że jako nieliczne wśród owoców zawierają spore ilości jodu i boru. Spożywanie gruszek może ograniczyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu, a także wpłynąć na obniżenie poziomu ciśnienia krwi. Poleca się także włączyć je do diety osób narażonych na osteoporozę.
Zobacz też: Przekąski do wina. Co przygotować na przyjęcie? Pomysły na proste i smaczne przekąski
Przepis na nalewkę z gruszek jest stosunkowo łatwy i prosty do wykonania. Oto kilka sprawdzonych receptur na pyszną nalewkę gruszkową.
1. Nalewka z gruszek z nutą wanilii
Składniki: kilogram gruszek, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, laska wanilii, kilka goździków
Przygotowanie:
2. Nalewka gruszkowa z cynamonem
Składniki: 2 kilogramy soczystych gruszek, ½ l spirytusu, ½ l wódki, 40 dag cukru, cynamon,
Przygotowanie:
3. Nalewka gruszkowa z miodem
Składniki: 2 kilogramy gruszek, 2 szklanki miodu lipowego, szklanka ciepłej wody, litr wódki, cynamon
Przygotowanie:
Zobacz też: Miodówka - nalewka pełna smaku. Jakie ma właściwości i jak ją zrobić?