Ile kawy dziennie możesz wypić, żeby sobie nie zaszkodzić? Więcej niż się spodziewasz

Jaka dzienna dawka kofeiny jest dla nas bezpieczna? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników kawy. Na ten temat wypowiedzieli się m.in. eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Jak dowiadujemy się z ich raportu, dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 400 mg, czyli mniej więcej cztery szklanki kawy (każda po 2 łyżki). Nie możemy jednak zapominać o tym, że kofeinę przyjmujemy także w innych formach. Znajduje się ona m.in. w coca-coli, herbacie, czekoladzie oraz napojach energetycznych.

Czym grozi nadmiar kofeiny w diecie? Zdaniem ekspertów z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, może to prowadzić m.in. do bezsenności, nerwowości, ataków paniki. Poza tym podwyższa ciśnienie i sprzyja rozwojowi chorób serca. 

Korzyści wynikające z picia kawy

Jakiś czas temu kwestia ta została poruszona także przez oddział Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA, który zajmuje się wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów. Co ciekawe, dostrzegli oni wiele korzyści wynikających z picia kawy. Ich zdaniem umiarkowane spożycie może m.in. zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu drugiego oraz chorób układu krążenia.

- Nikt nie uważa, że picie kawy wyleczy nas z chorób. Nie ma jednak dowodów na to, by miała nam ona w jakiś sposób szkodzić - zastrzegł w rozmowie z serwisem Bloomberg członek rządowego zespołu profesor Tom Brenna.

Może cię także zainteresować:

Zobacz wideo Ta kawiarnia pokazuje, że gastronomia może być eko: