Często wydaje nam się, że produkty, które przechowujemy w lodówce, dłużej zachowują swoją świeżość. Okazuje się jednak, że wiele z nich w takich warunkach gnije i traci swój smak. To m.in. ogórki. Gdy są przechowywane w niskiej temperaturze, szybciej stają się żółte. Z tego powodu najlepiej jest je trzymać w ciemnych i suchych miejscach.
W lodówce nie powinniśmy także trzymać owoców egzotycznych, takich jak na przykład melony, kiwi, cytryny, ananasy, czy banany. W niskiej temperaturze tracą one swój smak i aromat.
Marchewki, gdy są przechowywane w lodówkach, bardzo szybko gniją. Znacznie lepiej jest je trzymać w ciemnych i suchych miejscach.
W zestawieniu tym nie mogło zabraknąć ziemniaków. Panujący w lodówce chłód przyczynia się do przekształcania się skrobi w cukier. To z kolei psuje ich smak oraz barwę.
Jeden z najczęściej popełnianych błędów to trzymanie w lodówce pomidorów. Niska temperatura pozbawia je smaku i soczystości. Powód? W niskiej temperaturze dochodzi do rozkładu cukrów, kwasów i substancji zapachowych. Dlatego pomidory znacznie lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej.