Tych 5 produktów nie trzymaj w lodówce. W takich warunkach tracą swoje właściwości

Wiele produktów dzięki przechowywaniu w lodówce na dłużej zachowuje swoją świeżość. Nie zawsze jednak tak jest. Oto kilka wyjątków.

Często wydaje nam się, że produkty, które przechowujemy w lodówce, dłużej zachowują swoją świeżość. Okazuje się jednak, że wiele z nich w takich warunkach gnije i traci swój smak. To m.in. ogórki. Gdy są przechowywane w niskiej temperaturze, szybciej stają się żółte. Z tego powodu najlepiej jest je trzymać w ciemnych i suchych miejscach. 

Owoce egzotyczne

W lodówce nie powinniśmy także trzymać owoców egzotycznych, takich jak na przykład melony, kiwi, cytryny, ananasy, czy banany. W niskiej temperaturze tracą one swój smak i aromat. 

Jak dbać o kręcone włosy? Przede wszystkim konsekwentnieKręcone włosy. Jak o nie dbać? Sposoby na idealne loki

Rude włosy pasują do jasnej karnacji. Zdjęcie ilustracyjneRude włosy- naturalne, farbowane. Sprawdź, komu pasują i jak wygląda pielęgnacja

Marchew

Marchewki, gdy są przechowywane w lodówkach, bardzo szybko gniją. Znacznie lepiej jest je trzymać w ciemnych i suchych miejscach.

Ziemniaki

W zestawieniu tym nie mogło zabraknąć ziemniaków. Panujący w lodówce chłód przyczynia się do przekształcania się skrobi w cukier. To z kolei psuje ich smak oraz barwę. 

Pomidory

Jeden z najczęściej popełnianych błędów to trzymanie w lodówce pomidorów. Niska temperatura pozbawia je smaku i soczystości. Powód? W niskiej temperaturze dochodzi do rozkładu cukrów, kwasów i substancji zapachowych. Dlatego pomidory znacznie lepiej jest przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zobacz wideo Pomidory wpływają na potencję i libido: