Przekąski na sylwestra - szybkie przepisy, idealne na powitanie Nowego Roku

Przekąski na sylwestra powinny być szybkie, łatwe i tak udekorowane, aby wyglądem urzekły naszych gości. Oto kilka przepisów, które sprawdzą się podczas przygotowywania sylwestrowej imprezy. Sprawdź, jak zrobić tanie i proste przekąski.

Szybkie i tanie przekąski na imprezę - przepisy, z których warto skorzystać

Szybkie i tanie przekąski na imprezę są podstawą każdego sylwestra. Nie ma udanej zabawy bez dobrego jedzenia. Przekąski dodają nam energii, ale i rozluźniają atmosferę. Kiedy po hucznej zabawie i tańcach nasi goście zgłodnieją, nie ma nic lepszego, aniżeli szybkie przekąski. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które warto wypróbować podczas sylwestrowej nocy.

Przekąski do wina. Co przygotować dla gości?Przekąski do wina. Co przygotować na przyjęcie? Pomysły na proste i smaczne przekąski

Przekąski na imprezę - na ciepło

Przekąski na imprezę w wersji ciepłej doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej domówki. Można przygotować je wcześniej, dzięki temu zaoszczędzimy czas. Przed podaniem wystarczy je udekorować i podgrzać. Oto kilka przepisów, które możesz wykonać samodzielnie:

  • Chrupiące pieczarki w serowym cieście

Tę przekąskę zrobimy w 15 minut. Zatem nie wymaga ona od nas poświęcenia dużej ilości czasu, a jej smak jest niepowtarzalny. Chrupiące pieczarki będziemy mogli umieścić na wykałaczkach. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku wbijamy jajka do miski, dodajemy mąkę, przyprawy, starty żółty ser. Wszystko mieszamy do momentu uzyskania gęstego ciasta.
  2. Pieczarki kroimy w taki sposób, aby kapelusze były oddzielnie od ogonków.
  3. Moczymy je w cieście.
  4. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy już będą gotowe, warto rozłożyć je na papierowym ręczniku. Dzięki temu wycieknie z nich nadmierny tłuszcz. Danie gotowe.
  • Chlebek czosnkowy

Jeżeli szukasz czegoś oryginalnego i pysznego na ciepło, to zdecydowanie musisz wypróbować przepis na chlebek czosnkowy. Kto z nas nie lubi świeżego i cieplutkiego chlebka? Podany z masłem czosnkowym i serem mozzarella zrobi furorę. Może nam też posłużyć jako ciepły dodatek do sałatek.

Składniki:

1. Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 duża łyżka mąki
  • 50 ml ciepłego mleka

2. Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 70 g masła
  • 100 ml wody
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu
  • posiekana natka pietruszki

3. Masło czosnkowe:

  • 100 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli (do posypania)

Wykonanie:

  1. Do naczynia dodajemy drożdże, cukier, mąkę oraz 50 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy. Następnie całość odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, masło (musi być miękkie), wodę, posiekaną pietruszkę, żółtka, sól i pieprz. Z całości wytwarzamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (około 1 h). Ciasto należy przykryć ściereczką, aby nie zaschło.
  3. Ciasto wałkujemy. Dalej smarujemy masłem czosnkowym i dodajemy startą mozzarellą.
  4. Nożem wycinamy większe prostokąty i zwijamy je na pół.
  5. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Gotowe - możemy podawać.
  • Sałatka z zupek chińskich, kurczaka i papryki

Sałatkę tę przygotujemy w 15 minut. Możemy podać ją na małych talerzykach lub w salaterkach.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • gotowa przyprawa do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • kapusta pekińska
  • zielone oliwki
  • kukurydza konserwowa (1 puszka)
  • ogórki konserwowe (ok. 3-5 sztuk)
  • 3 duże łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • makaron z zupek chińskich (dwa opakowania)

Wykonanie:

  1. Kurczaka kroimy w drobne kawałki. Następnie podsmażamy na patelni, dodając przyprawy i czosnek.
  2. Papryki, kapustę pekińską, oliwki oraz ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Makaron zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy i kroimy.
  3. Do miski wkładamy wszystkie pokrojone składniki. Wszystko mieszamy z majonezem. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy do smaku.

Drinki bezalkoholowe - Mojito w wersji bez alkoholu. Zdjęcie ilustracyjneDrinki bezalkoholowe- sprawdź najlepsze przepisy na drinki bez procentów

Przekąski na zimno, które sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy

Przekąski na zimno to najprostsza i zarazem najwygodniejsza forma sylwestrowego menu. Przygotowując je, pamiętajmy o tym, aby były one stosunkowo małe, na tak zwany "raz". Oto kilka naszych propozycji:

  • Koreczki z serem feta

Koreczki podczas imprezy sylwestrowej to absolutny hit. Nie sposób wyobrazić sobie nocy sylwestrowego szaleństwa bez tej właśnie przystawki. Koreczki możemy zrobić na wiele sposobów. Możliwości są tutaj nieograniczone. Wszystko jest uzależnione od naszej pomysłowości i smaku.

Składniki:

  • kostka sera feta
  • 1 papryka
  • 150 g zielonych oliwek
  • 150 g suszonych pomidorów

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku myjemy paprykę, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy. Następnie kroimy suszone pomidory i fetę.
  2. Oliwki odsączamy z zalewy.
  3. Następnie możemy przystąpić do nabijania półproduktów na wykałaczki. Kolejność jest tutaj dowolna. Wszystko wedle upodobania.
  • Sałatka gyros

Sałatka gyros to kolejna z naszych propozycji na sylwestrowe przekąski. Jest ona niezwykle popularna i bardzo smaczna. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 500 g piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej
  • 5-7 ogórków konserwowych
  • kukurydza konserwowa
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ogórek

Sos czosnkowy:

  • majonez (ok. 2-3 duże łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz

Wykonanie:

  1. Kurczaka kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy przyprawę gyros.
  2. Przeciskamy 3 ząbki czosnku przez praskę, dodajemy majonez, sól i pieprz. 
  3. Ogórki konserwowe, świeżego ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, kapustę siekamy, a pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki.
  4. W szklanej misce układamy półprodukty warstwami, w następującej kolejności:
  • połowa kurczaka
  • czerwona cebula
  • świeży ogórek
  • kukurydza konserwowa
  • ok. 3/4 sosu czosnkowego
  • pomidorki
  • ogórki konserwowe
  • kapusta pekińska
  • 1/4 sosu czosnkowego
  • druga połowa kurczaka
Zobacz wideo Zobacz też przepis na warzywa w tempurze
Więcej o: