Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! 3 produkty w kuchni, których nie należy myć
Nie myj surowego mięsa z kurczaka pod bieżącą wodą
Ludzie dzielą się na tych, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką termiczną oraz takich, którzy tego nie robią. Osoby opłukujące mięso robią to, by pozbyć się zanieczyszczeń oraz bakterii. Okazuje się jednak, że jest to niebezpieczny zwyczaj, który może zagrażać zdrowiu i być przyczyną zatruć. O ile oczyszczanie warzyw i owoców jest niezbędne, to naukowcy nie zalecają mycia mięs, zwłaszcza kurczaków. Kiedy myjemy surowego kurczaka, rozpryskująca się wokół bieżąca woda powoduje rozsiewanie bakterii. Wówczas trafiają one na to wszystko, co zwykle znajduje się w pobliżu - sztućce, talerze, deskę do krojenia, a nawet na owoce oraz warzywa. Na powierzchni kurczaka mogą znajdować się bowiem niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, w tym m.in. Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej, a zatrucie nimi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, mycie mięsa przed gotowaniem czy pieczeniem jest zupełnie zbędne, gdyż obróbka termiczna zabija wszelkie drobnoustroje.
Agencja Kontroli i Zapobiegania Chorobom zaleca:
- Dokładnie myjcie ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka.
- Nie myjcie surowego kurczaka. Woda zbiera część bakterii z powierzchni mięsa i, rozpryskując się, przenosi je na blaty, przedmioty i pokarmy, które znajdują się wokół.
- Używajcie osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka.
- Nie kładźcie ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu czy desce, na której znajdował się surowy kurczak.
Nie myj jajek tuż po ich zakupie
Myjesz jajka tuż po ich zakupie? To również błąd. Jaja pokryte są otoczką mucynową, czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega przedostaniu się ich do środka, co pomaga w utrzymaniu świeżości jaj. Usuniecie tej warstwy, powoduje szybsze psucie się jajek. Ponadto, na powierzchni jaj mogą znajdować się bakterie salmonelli, których nie da się usunąć samą wodą. Umycie jaj pod bieżącą wodą może być tak samo niebezpieczne jak mycie surowego kurczaka. Jajka najlepiej wyparzać tuż przed ich użyciem, oblewając je wrzątkiem.
Nie myj surowych ryb
Sytuacja z rybami jest podobna do tej z mięsem. Podobnie, jak w przypadku surowego kurczaka, mycie surowej ryby nie wyeliminuje bakterii, jednak może stanowić sposób na łatwe rozprzestrzenienie się drobnoustrojów na inne powierzchnie, co z kolei może być zagrożeniem dla naszego zdrowia.
-
Ta maseczka z kurkumy to hit domowej pielęgnacji. Ten prosty i tani kosmetyk może zdziałać cuda
-
Zara ogłosiła wielką wyprzedaż. Oto 3 perełki, które kupicie za mniej niż 50 zł. To must have w każdej szafie!
-
Fryzury, których powinnaś unikać! Są niemodne, kiczowate i postarzają. Potrafią dodać nawet 10 lat
-
Modne fryzury damskie dla 50-latek. Są bardzo stylowe i optycznie odmładzają [ZDJĘCIA]
-
Natalia Siwiec odsłoniła bliznę pozując w bikini. Zdradziła, co było przyczyną jej powstania
- Jennifer Lopez zdradziła sekret młodego wyglądu. Fani jej nie wierzą. "Nigdy nie stosowałam botoksu"
- Kinga Rusin pokazała się w oryginalnym kostiumie kąpielowym. Fani pod wrażeniem. "Pięknie wyglądasz! Co roku młodziej!"
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Najlepsze drogeryjne bronzery. To tanie perełki kosmetyczne
- Agnieszka Woźniak-Starak pokazała się bez makijażu. Fani zachwyceni. "Jaki śliczny piegusek"