Myjesz kurczaka pod bieżącą wodą? To ogromny błąd! 3 produkty w kuchni, których nie należy myć

Eksperci apelują: Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem pod bieżącą wodą. Ta dość powszechna czynność może prowadzić do poważnych zatruć. Co więcej, jest zupełnie zbędna. Jakich jeszcze prosuktów, oprócz mięsa, nie powinniśmy myć?
Zobacz wideo Jak pielęgnować zlew, by był zawsze lśniący i czysty?

Nie myj surowego mięsa z kurczaka pod bieżącą wodą

Ludzie dzielą się na tych, którzy myją surowego kurczaka przed obróbką termiczną oraz takich, którzy tego nie robią. Osoby opłukujące mięso robią to, by pozbyć się zanieczyszczeń oraz bakterii. Okazuje się jednak, że jest to niebezpieczny zwyczaj, który może zagrażać zdrowiu i być przyczyną zatruć. O ile oczyszczanie warzyw i owoców jest niezbędne, to naukowcy nie zalecają mycia mięs, zwłaszcza kurczaków. Kiedy myjemy surowego kurczaka, rozpryskująca się wokół bieżąca woda powoduje rozsiewanie bakterii. Wówczas trafiają one na to wszystko, co zwykle znajduje się w pobliżu - sztućce, talerze, deskę do krojenia, a nawet na owoce oraz warzywa. Na powierzchni kurczaka mogą znajdować się bowiem niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, w tym m.in. Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej, a zatrucie nimi może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, mycie mięsa przed gotowaniem czy pieczeniem jest zupełnie zbędne, gdyż obróbka termiczna zabija wszelkie drobnoustroje. 

5 brudnych rzeczy w domu, których nie czyścimy regularnie, a powinniśmy5 brudnych rzeczy w domu, których nie czyścimy regularnie, a powinniśmy

Agencja Kontroli i Zapobiegania Chorobom zaleca:

  • Dokładnie myjcie ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka.
  • Nie myjcie surowego kurczaka. Woda zbiera część bakterii z powierzchni mięsa i, rozpryskując się, przenosi je na blaty, przedmioty i pokarmy, które znajdują się wokół.
  • Używajcie osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka.
  • Nie kładźcie ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu czy desce, na której znajdował się surowy kurczak.

Nie myj jajek tuż po ich zakupie

Myjesz jajka tuż po ich zakupie? To również błąd. Jaja pokryte są otoczką mucynową, czyli warstwą ochronną, która izoluje drobnoustroje i zapobiega przedostaniu się ich do środka, co pomaga w utrzymaniu świeżości jaj. Usuniecie tej warstwy, powoduje szybsze psucie się jajek. Ponadto, na powierzchni jaj mogą znajdować się bakterie salmonelli, których nie da się usunąć samą wodą. Umycie jaj pod bieżącą wodą może być tak samo niebezpieczne jak mycie surowego kurczaka. Jajka najlepiej wyparzać tuż przed ich użyciem, oblewając je wrzątkiem. 

Wsyp do odpływu sól i zalej wrzątkiem. Genialny trik, który będziesz stosowaćWsyp do odpływu sól i zalej wrzątkiem. Genialny trik, który będziesz stosować

Nie myj surowych ryb

Sytuacja z rybami jest podobna do tej z mięsem. Podobnie, jak w przypadku surowego kurczaka, mycie surowej ryby nie wyeliminuje bakterii, jednak może stanowić sposób na łatwe rozprzestrzenienie się drobnoustrojów na inne powierzchnie, co z kolei może być zagrożeniem dla naszego zdrowia.