Jak suszyć pomarańcze? To prosty i efektowny sposób na świąteczne dekoracje

Jak suszyć pomarańcze? To wcale nie takie trudne, zwłaszcza że możesz wybrać ten sposób, który najbardziej ci odpowiada. Zobacz, jak przygotować naturalne ozdoby na świąteczne drzewko.

Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Przygotowania

Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Tak, jak uznasz to za słuszne. Pamiętaj, że stworzone w ten sposób ozdoby będą nie tylko świetnie się prezentować w otoczeniu naturalnych bądź sztucznych igieł, ale i wyjątkowo pachnieć. Nim jednak przejdziesz do sedna i wybierzesz odpowiedni dla siebie sposób, musisz wszystko przygotować.

Zaopatrz się w kilka pomarańczy, które będą raczej dojrzałe, duże, a przy tym pokryte grubą skórką. Jeśli zależy Ci na zróżnicowaniu kolorystycznym, sięgnij po owoce o różnym zabarwieniu miąższu (szczególnie te czerwone będą się doskonale komponowały z zielenią choinki). Nie zapomnij o ostrym, dużym nożu, a także desce do krojenia owoców. Wśród rzeczy niezbędnych powinny się też znaleźć cukier i papier do pieczenia.

Zacznij od dokładnego umycia pomarańczy, a następnie, jeśli planujesz stworzyć jadalne ozdoby, pozbaw ich skórki. W przypadku, gdy owoce mają służyć jedynie jako ozdoby, możesz ją pozostawić, co pozytywnie wpłynie na ich późniejszą trwałość. Później każdą z pomarańczy pokrój w cienkie plasterki (około 0,5-0,6 centymetra), ponieważ grubsze mogłyby się źle suszyć. Nie przesadź jednak także w drugą stronę, bo zbyt cienkie i wiotkie plasterki mogą popękać albo się przypalić. Dobrze będzie też jeszcze przed rozpoczęciem właściwego działania, osuszyć każdy z plasterków ręcznikiem papierowym.

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku – najszybszy, choć wymagający precyzji sposób

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku? Nie sposób zaprzeczyć, że ta metoda okazuje się najbardziej skuteczna, jednak trzeba przy niej bardzo uważać, by nie popełnić błędu, który przekreśli szansę na ładne,  świąteczne ozdoby, gotowe do zawieszenia na Twojej choince.

Przede wszystkim, trzeba właściwie dobrać temperaturę. Aby plastry owoców nie uległy spaleniu, nie może ona przekraczać 100 stopni Celsjusza (jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, ustaw go na 75-80 stopni). Pomarańcze należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć około 3-4 godziny. Pamiętaj też, by regularnie je odwracać (co około pół godziny), by równo się wysuszyły. Im dłużej suszą się plastry, tym lepiej później wyglądają. Dla zapewnienia lepszej wentylacji w trakcie tej metody można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika. Dzięki temu pomarańcze się nie przypieką.

Jak suszyć plasterki pomarańczy – jakie metody można jeszcze wykorzystać?

Jak suszyć plasterki pomarańczy, wykorzystując inne metody? Nie musisz ufać tylko swojemu piekarnikowi, wypróbowując też alternatywy. A może któraś z nich w Twoim przypadku akurat lepiej się sprawdzi? Oto, co masz jeszcze do wyboru:

  • suszenie na kaloryferze – zdecydowanie najprostsza z dostępnych metod suszenia pomarańczy. W zależności od tego, jakim grzejnikiem dysponujesz, wykorzystaj papierowe tacki lub papier do pieczenia przycięty do odpowiedniej szerokości i długości, układając tam przygotowane plasterki. Te natomiast należy położyć bezpośrednio na górze kaloryfera. Choć to najwolniejszy sposób suszenia (w zależności od stopnia nagrzania kaloryfera, owoce będą schły od 2 do 5 dni), okazuje się bardzo ekologiczny. Przy tej metodzie także warto odwracać pomarańcze, na przykład co pół dnia;
  • suszenie w suszarce do żywności – ten sposób zagwarantuje dobry wygląd ozdób, które na pewno nie ulegną spaleniu w wyniku suszenia. Suszarki elektryczne do żywności często wykorzystujemy do suszenia grzybów poprzez odparowanie z nich wody, jeśli jednak posiadasz w domu taki sprzęt, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać go do przygotowania świątecznych dekoracji. W zależności od modelu i mocy urządzenia, będziesz potrzebować na to kilku godzin (zwykle nie więcej niż 9-10). Jedyne, co musisz zrobić, to odsączone plasterki owoców porozkładać na sitach suszarki, a potem ją uruchomić. Warto mieć jednak na uwadze, że suszarka tego rodzaju może pobierać duże ilości energii elektrycznej;
  • suszenie w mikrofalówce – to zdecydowanie najbardziej ryzykowna i najrzadziej stosowana metoda suszenia pomarańczy. Mało kto się na nią decyduje, ponieważ w mikrofalówce owoce bardzo łatwo się marszczą i brązowieją. By jednak podjąć próbę takiego suszenia, należy na kilku warstwach papieru do pieczenia (3-4) znajdujących się na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, a następnie przykryć je taką samą ilością jego arkuszy. Tak przygotowane owoce trzeba wstawić tam na 3 minuty, ustawiając mikrofalówkę na połowę mocy. Po tym czasie trzeba odwrócić talerz i powtórzyć wcześniejsze działania.

Zobacz też: Świąteczne paznokcie 2020- kolorowe pożegnanie roku

Zobacz wideo A jeśli chcesz zjeść, zamiast suszyć ;)
Więcej o: