Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Tak, jak uznasz to za słuszne. Pamiętaj, że stworzone w ten sposób ozdoby będą nie tylko świetnie się prezentować w otoczeniu naturalnych bądź sztucznych igieł, ale i wyjątkowo pachnieć. Nim jednak przejdziesz do sedna i wybierzesz odpowiedni dla siebie sposób, musisz wszystko przygotować.
Zaopatrz się w kilka pomarańczy, które będą raczej dojrzałe, duże, a przy tym pokryte grubą skórką. Jeśli zależy Ci na zróżnicowaniu kolorystycznym, sięgnij po owoce o różnym zabarwieniu miąższu (szczególnie te czerwone będą się doskonale komponowały z zielenią choinki). Nie zapomnij o ostrym, dużym nożu, a także desce do krojenia owoców. Wśród rzeczy niezbędnych powinny się też znaleźć cukier i papier do pieczenia.
Zacznij od dokładnego umycia pomarańczy, a następnie, jeśli planujesz stworzyć jadalne ozdoby, pozbaw ich skórki. W przypadku, gdy owoce mają służyć jedynie jako ozdoby, możesz ją pozostawić, co pozytywnie wpłynie na ich późniejszą trwałość. Później każdą z pomarańczy pokrój w cienkie plasterki (około 0,5-0,6 centymetra), ponieważ grubsze mogłyby się źle suszyć. Nie przesadź jednak także w drugą stronę, bo zbyt cienkie i wiotkie plasterki mogą popękać albo się przypalić. Dobrze będzie też jeszcze przed rozpoczęciem właściwego działania, osuszyć każdy z plasterków ręcznikiem papierowym.
Jak suszyć pomarańcze w piekarniku? Nie sposób zaprzeczyć, że ta metoda okazuje się najbardziej skuteczna, jednak trzeba przy niej bardzo uważać, by nie popełnić błędu, który przekreśli szansę na ładne, świąteczne ozdoby, gotowe do zawieszenia na Twojej choince.
Przede wszystkim, trzeba właściwie dobrać temperaturę. Aby plastry owoców nie uległy spaleniu, nie może ona przekraczać 100 stopni Celsjusza (jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, ustaw go na 75-80 stopni). Pomarańcze należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć około 3-4 godziny. Pamiętaj też, by regularnie je odwracać (co około pół godziny), by równo się wysuszyły. Im dłużej suszą się plastry, tym lepiej później wyglądają. Dla zapewnienia lepszej wentylacji w trakcie tej metody można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika. Dzięki temu pomarańcze się nie przypieką.
Jak suszyć plasterki pomarańczy, wykorzystując inne metody? Nie musisz ufać tylko swojemu piekarnikowi, wypróbowując też alternatywy. A może któraś z nich w Twoim przypadku akurat lepiej się sprawdzi? Oto, co masz jeszcze do wyboru:
Zobacz też: Świąteczne paznokcie 2020- kolorowe pożegnanie roku