Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych
Pandemia koronawirusa sprawiła, że tegoroczny okres świąteczno-noworoczny jest zupełnie inny niż dotychczas. Przy stołach spotykamy się w zdecydowanie mniejszym gronie, aby zapobiec ryzyku zakażenia SARS-CoV-2. Również sylwestra większość z nas spędzi w kameralnym gronie w zaciszu własnego domu, rezygnując z wielkich bali czy innych dużych imprez gromadzących wielu gości. Nie oznacza to jednak, że przywitanie Nowego Roku nie będzie uroczyste. Wystarczy zadbać o odpowiednią oprawę, by poczuć się równie wyjątkowo. Na stole powinny pojawić się smaczne przekąski, a obok nich kolorowe drinki sylwestrowe. Jak je przygotować? Oto kilka sprawdzonych receptur.
Drinki czarują swoim smakiem i wyglądem niejednego z nas. To dlatego doskonale wpiszą się w sylwestrowe menu. Oto kilka interesujących przepisów na drinki, które zachwycą każdego!
Whisky staje się coraz popularniejszym alkoholem w naszym kraju. Zawdzięcza to swojemu niepowtarzalnemu smakowi i niezwykłej właściwości, którą jest brak kaca dzień po spożyciu. Wytrawni smakosze tego trunku preferują spożywanie go bez dodatków, dzięki czemu można delektować się jego aromatem. Wiele osób jednak łączy whisky z innymi dodatkami, np. z popularnym napojem gazowanym. A oto nasze propozycje na drinki z whisky:
To najpopularniejszy w USA drink na bazie whisky. Miesza się w nim whisky z Vermouthem czerwonym, i zaprawia kilkoma kroplami wódki angostura. Mieszanka powinna następnie trafić do schłodzonego kieliszka.
Ten drink łączy w sobie whisky, likier Triple Sec, sok pomarańczowy i kilka kostek lodu. Składniki łączymy w shakerze i podajemy w szklankach do whisky.
To wersja orzeźwiająca. W szklance łączymy kilka kostek lodu z alkoholem. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego, dopełniamy sokiem jabłkowym i dorzucamy plasterek limonki.
Rum większości z nas kojarzy się z filmami o piratach. Sylwester to dobry moment, by spróbować tego aromatycznego trunku. Rum jest doskonałą bazą do tworzenia oryginalnych drinków, których nazwy większości z nas są dobrze znane (np. Mojito czy Cuba libre). A to kilka innych przykładów sprawdzonych miksów.
Drinka podajemy w szklance do whisky. Do przygotowania potrzebujemy kieliszek rumu, pół kieliszka aperolu, syrop cukrowy, sok z limonki, lód i liście mięty. Lód, rum i aperol umieszczamy w szklance. Dodajemy do nich roztartą z syropem i sokiem z limonki miętę i dokładnie mieszamy.
Ten prosty drink przygotowujemy łącząc ze sobą: rum, odrobinę grenadiny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz kilka kostek lodu.
To coś dla fanów owocowych smaków. Do wykonania drinka potrzebujemy: rum, sok z cytryny, sok pomarańczowy, sok ananasowy, syrop cukrowy i lód. Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze i dokładnie mieszamy.