Owsianka. Pomysły na pyszne i zdrowe owsianki na śniadanie

Owsianka to bardzo pożywne i smaczne danie, w sam raz na początek aktywnego dnia. Jak ją urozmaicić i sprawić, że będzie częściej gościć na naszym stole? Przedstawiamy najlepsze przepisy na pyszną owsiankę.

Owsianka: przepis na udany początek dnia

Owsianka to nic innego jak zupka lub kleik przygotowany na bazie płatków owsianych i wody lub mleka. Można ją zjeść na gorąco lub na zimno. W zależności od rodzaju posiadanych płatków, aby przygotować zupę mleczną, konieczne może być ich gotowanie. W innym przypadku wystarczy jedynie zaparzyć je wrzącym płynem. Przepis na owsiankę jest prosty, można ją przygotowywać na słodko lub na słono. Tradycyjną owsiankę można lekko posłodzić cukrem lub delikatnie osolić. 

Owsianka jest niezwykle pożywnym daniem, które idealnie sprawdza się w roli pierwszego śniadania. Polecana jest każdemu, nawet osobom cierpiącym na cukrzycę lub insulinooporność - powinny one do jej przygotowania wybierać płatki owsiane jak najmniej przetworzone, co pozwoli na uzyskanie niskiego indeksu glikemicznego. 

Owsianka na mleku: tradycyjna receptura

Owsianka na mleku to danie najczęściej pojawiające się na dziecięcych talerzach. Każdy z nas pamięta je z dzieciństwa. W swojej tradycyjnej recepturze owsianka na mleku podawana jest bez dodatków, czasem jedynie z niewielką ilością cukru. Aby ją przygotować wlewamy mleko do garnka i lekko je podgrzewamy. Następnie wsypujemy płatki i gotujemy je około 3-4 minut. Potem zdejmujemy całość z kuchenki i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aby płatki mogły jeszcze napęcznieć. 

Owsianka na wodzie: opcja dla alergików i nie tylko

Jeśli jesteś na diecie lub masz nietolerancję laktozy, wówczas też możesz przyrządzić pyszną owsiankę na wodzie. Procedura jej przygotowania wygląda identycznie jak w przypadku tej gotowanej na mleku. Jednak jeśli chcemy, by była ona słodka, musimy koniecznie osłodzić ją cukrem, miodem lub innym słodzikiem w trakcie gotowania (ta szykowana na mleku posiada naturalny cukier- laktozę zawartą w mleku - stąd nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia). Aby owsianka na wodzie była bardziej atrakcyjna smakowo, warto uzupełnić ją o dodatki, takie jak owoce, orzechy czy gorzką czekoladę.

Przepis na owsiankę z owocami. Jak zrobić pyszne śniadanie?

Najlepszy przepis na owsiankę z owocami? Najczęściej smak owsianki wzbogacamy o ulubione dodatki, w tym szczególnie o owoce sezonowe, takie jak truskawki, poziomki, borówki, czy też jabłka i gruszki.

Przepis na owsiankę z owocami nie różni się od tego na tradycyjną owsiankę - najpierw należy zagotować płatki na mleku lub wodzie, a następnie dodać do niej pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Mogą one być świeże, ale równie dobrze sprawdzą się te suszone, które mocno osłodzą nam danie. 

Zobacz wideo Owsianka na dwa sposoby - sycące śniadanie, które doda ci energię na resztę dnia [HAPS FIT]

Owsianka pieczona: nowy sposób na znane wszystkim danie

Sposobów przygotowania owsianki jest naprawdę wiele. Ogranicza nas tu tylko i wyłącznie wyobraźnia. Ostatnio jednak szczególną popularność zyskała owsianka pieczona. Pozwala ona na przygotowanie porcji dla całej rodziny i umieszczenie w niej wielu smacznych dodatków, które sprawią, że owsianka zyska niepowtarzalny smak. Jak przygotować pieczoną owsiankę?

  1. Do miski wrzucamy trzy garście płatków owsianych, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
  2. Dodajemy do nich 2 jajka, 2 szklanki mleka oraz syrop klonowy do smaku i dokładnie łączymy składniki.
  3. Dorzucamy pokrojone na drobne kawałki jabłko oraz małą garść orzechów włoskich. Ponownie mieszamy.
  4. Przekładamy wszystko do foremki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut 190°. 

Pomysły na owsiankę: nietypowa receptura

Kiedy myślimy o owsiance, zazwyczaj kojarzy nam się ona jako płatki połączone z ulubionymi owocami, bakaliami lub czekoladą. Owsianka jednak równie dobrze komponować będzie się w towarzystwie warzyw. Oto pomysł na nietypową owsiankę z cukinią.

  1. Do garnka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem (wodą lub napojem roślinnym)
  2. Dodajemy odrobinę syropu klonowego i soli. Całość zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 2-3 minuty.
  3. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i gotujemy dalej (3 minuty).
  4. Całość odstawiamy pod przykryciem, aby płatki napęczniały. Możemy dodać także ulubione owoce lub odrobinę masła orzechowego.
Więcej o: