Domowa granola - idealny sposób na pożywne śniadanie [proste przepisy]

Domowa granola idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowe śniadanie. Jak ją przygotować? Czy lepiej użyć mleka czy może jogurtu?
Zobacz wideo Najlepsza pieczona granola. Najlepsze śniadanie do pracy

Granola to mieszanina płatków zbożowych, bakalii, orzechów, miodu i innych dodatków, które się zapieka. Dodatek ten idealnie sprawdzi się do śniadania z mlekiem, jogurtem czy nawet lodami. Jak zrobić domową granolę?

Jak zrobić granolę?

Nazwa pochodzi od włoskiego słowa grano - zboże, które jest podstawą prawdziwej granoli. Zazwyczaj granola serwowana jest jako danie śniadaniowe, z dodatkiem mleka lub jogurtu naturalnego. Gotową granolę można dostać w każdym sklepie w postaci gotowej do podania, ale również jako składnik batoników i drobnych przekąsek idealnych np. do pracy lub szkoły.

Granolę bez większych problemów można także przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane - trzeba jedynie zadbać o to, aby w naszej kuchni znalazły się wszystkie niezbędne składniki, w tym dobrej jakości, prawdziwy miód

Granola: przepis na szybką granolę

Przygotowanie domowej granoli wymaga przede wszystkim posiadania płatków zbożowych. Dobrze w tej roli sprawdzą się płatki owsiane lub orkiszowe. Do nich możemy dodać:

  • rodzynki,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki itp.

Dodatki można ustalać dowolnie - zgodnie z tym, co lubimy jeść. Jako spoiwo granoli należy użyć wspomnianego już miodu lub syropu klonowego. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia i wkładamy do rozgrzanego na 80 stopni piekarnika. Pieczemy około pół godziny. Warto w tym czasie kilkakrotnie przemieszać granolę, aby nie przywarła do naczynia i nie przypaliła się. 

Granola domowa: przepisy na ciekawe mieszanki

Granola może mieć różne odsłony, w zależności od naszych upodobań. Można ją urozmaicać o owoce, ulubione ziarna, odrobinę czekolady czy orzechy. Wszystko zależy od naszej inwencji. Oto kilka sprawdzonych przepisów na domową granolę:

  • GRANOLA Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA I DYNI

Składniki: 300g płatków górskich, 100 g orzechów włoskich, 35 g pestek słonecznika, 30 g pestek dyni, łyżeczka cynamonu, 3-4 łyżki oleju słonecznikowego i 200 ml syropu klonowego.

  • GRANOLA Z RODZYNKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki: szklanka płatków owsianych, 2 łyżki miodu, garstka ziaren słonecznika, garstka rodzynek, garstka suszonej żurawiny, garstka orzechów laskowych, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej.

  • GRANOLA Z ORZECHAMI PECAN I CZEKOLADĄ

Składniki: szklanka płatków owsianych, pół szklanki orzechów pekan, pół szklanki siemienia lnianego, pół szklanki nasion dyni, szklanka nasion słonecznika, szklanka rodzynek, 3-4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu, łyżka kakao, pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Domowa granola: czy istnieje fit wersja dla osób na diecie?

Czy jest szansa, aby domowa granola była fit? Oczywiście! Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że granola to słodka przekąska, której nie brak kalorii, to jednak przyglądając się jej składowi nie sposób uciec od wniosku, że jest pełna składników pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Jest potężnym źródłem błonnika, ale też witamin i minerałów zawartych w dodawanych do niej owocach, orzechach i bakaliach. 

Osoby znajdujące się na diecie powinny z umiarem korzystać z tego sposobu na śniadanie ze względu na jego wysoką kaloryczność. Przeciętnie 100 g domowej granoli może posiadać nawet 400 kcal! Oznacza to, że będąc na diecie warto ograniczyć spożywanie granoli, a już na pewno odpuścić sobie dosładzanie jej cukrem lub jego zamiennikami. Warto komponować ją w takim wypadku z jogurtem typu light lub mlekiem roślinnym. 

Więcej o: