Tłusty czwartek 2021: kiedy wypada tłusty czwartek? Przepisy na pączki i faworki

Tłusty czwartek 2021 to okazja do testowania słodkich przepisów, na które na co dzień brakuje nam czasu. Sprawdź, kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek i jak własnoręcznie przygotować pyszne pączki i faworki.

Tłusty czwartek na kartach historii 

Historia tłustego czwartku zaczyna się w czasach starożytnych, Rzymianie nazywali to święto tłustym dniem. Biesiadą, zakrapianą winem z bogato zastawionym stołem, świętowano nadejście wiosny. W menu kluczowe były tłuste potrawy, a w formie zagryzki serwowano pączki z chleba nadziewane słoniną. Słodkie pączki wywodzą się z kuchni arabskiej, w Polsce pączki na słodko pojawiły się w XVI wieku, ale nadzienie dalekie było od współczesnych budyniów, czy konfitury. Środek takiego pączka wypełniał po prostu orzeszek lub słodki migdał i to nie w każdej sztuce. Zgodnie z tradycją, kto znalazł w pączku nadzienie, ten miał zagwarantowane szczęście i powodzenie przez cały rok. 

Zobacz wideo Które pączki są najlepsze?

Kiedy wypada tłusty czwartek, nazywany combrowym?

Bardzo ciekawa legenda na temat tłustego czwartku wywodzi się z małopolski. Combrowy czwartek wziął swój początek od pewnego burmistrza o umownym nazwisku Comber (legenda może nawiązywać do prawdziwej postaci, ale nazwisko jest fikcyjne), który surowo karał przekupki na krakowskim rynku. Comber zmarł w tłusty czwartek i od tej pory kobiety mogły spokojnie handlować. W każdą rocznicę  śmierci surowego i bezlitosnego burmistrza przekupki urządzały święto i zapraszały przypadkowych przechodniów do tańca. Znamy już legendę związaną z tym pysznym zwyczajem, czas sprawdzić kiedy wypada tłusty czwartek w tym roku. 

Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy!

Kiedy jest tłusty czwartek 2021? W Polsce tłusty czwartek jest dość popularnym świętem, które celebrujemy zarówno na gruncie prywatnym jak i zawodowym. W kolejkę po pączki w dobrych cukierniach trzeba ustawić się we wczesnych godzinach porannych. Miłośnicy słodkości z wyprzedzeniem powinni zaznaczyć w kalendarzu tę datę. W tym roku święto wypada dokładnie 11 lutego. Przy okazji można zachować kilka sztuk na weekend i wpaść z wizytą do przyjaciół lub rodziny.

Wcześniej, gdy pączki nie były tak łatwo dostępne, smażyło się je w domach. Do dziś niektórzy nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez własnoręcznie wykonanych pączków lub faworków. Czas na pyszne receptury, które bez trudu można powtórzyć w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz szybki i prosty przepis na pączki i faworki. 

Przepis na faworki

Prezentujemy jak krok po kroku wykonać faworki, które funkcjonują też pod nazwą chrust. W sklepie można kupić gotowe kruche ciastka z cukrem pudrem, ale idealne faworki powinno się podawać na gorąco. Sprawdź przepis na faworki, który z pewnością się uda!

Składniki:

  • Mąka pszenna ok. 400 g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jajko- 1 sztuka 
  • Żółtka - 5 sztuk 
  • Cukier Puder- 1 łyżeczka 
  • Gęsta śmietana- 6 dużych łyżek 
  • Ocet- 1 łyżka 
  • Szczypta soli
  • Olej - 2 litry (może być też smalec)
  • Cukier puder 

Faworki krok po kroku: 

  1. Do przesianej mąki trzeba dodać proszek do pieczenia i sól, następnie wymieszać. Następnie w drugim naczyniu należy ubić łyżkę cukru pudru z jajkiem do momentu, aż powstanie gęsta piana. 
  2. Pianę dodajemy do miski, w następnym kroku ocet oraz śmietanę i mieszamy. Tak połączone składniki należy zagnieść na ciasto i uformować w kulę, którą zawijamy w folię i odkładamy na około pół godziny, w ciepłe miejsce. 
  3. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto przez kilka minut i następnie przy pomocy wałka tworzymy placek. Czynność należy powtórzyć ok. trzech razy. Finalnie ciasto powinno być elastyczne. 
  4. Kulę dzielimy na cztery równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. 
  5. Przy pomocy noża wycinamy prostokątne paski, z rozcięciem na środku, przez które przewlekamy drugi koniec. Po przełożeniu łapiemy za końce i lekko rozciągamy, aby uzyskać ładny kształt. Uformowane faworki składamy pod bawełnianą szmatką.
  6. W dużym garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni i wkładamy kilka faworków. Każdą stronę należy smażyć przez 50 sekund. 
  7. Po wyjęciu z garnka faworki należy odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Przepis na pączki

Są zdecydowanie bardziej popularne od faworków i niektórzy jedzą je po prostu na śniadanie. W sklepach nie zawsze można kupić świeże pączki, dlatego warto spróbować usmażyć je w domowym zaciszu. Poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na pączki

Składniki: 

  • Mąka pszenna - 500 g
  • Ciepłe mleko- 250 ml
  • Żółtka- 4
  • Cukier- 3 łyżki 
  • Świeże drożdże- 25 g 
  • Masło- ¼ kostki
  • Spirytus- 2 łyżki 
  • Olej- 1 litr 
  • Szczypta soli 

Składniki na lukier cytrynowy: 

  • Sok z cytryny- 3 łyżki 
  • Cukier puder- 10 łyżek

Dodatkowo:

  • Konfitura- 100 g 
  • kandyzowana skórka z ulubionych owoców- 100 g 

Pączki krok po kroku:

  1. Na początku należy przygotować zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru, drożdżami i mąką (5 łyżek). Zaczyn przykryj szmatką i odstaw na kwadrans.  
  2. W kolejnym kroku należy roztopić masło. 
  3. Cukier, jajko i żółtka ubijamy na parze przez około 7 minut. 
  4. Pozostałą mąkę trzeba przesypać do miski, dodajemy zaczyn (po wyrośnięciu) oraz masę z jajek. W kolejnym kroku wyrabiamy ciasto na miękką masę. Na koniec dodajemy spirytus i znowu wyrabiamy.
  5. Misę z zagniecionym ciastem przykrywamy szmatką i odstawiamy w cieple na około pół godziny, do podwojenia objętości. 
  6. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6-7 cm. 
  7. Połowę kółek z ciasta wypełniamy konfiturą, następnie na wierzch nakładamy drugi krążek i dokładnie sklejamy.
  8. Tak przygotowane pączki odkładamy pod bawełnianą szmatkę na pół godziny. 
  9. Smażymy w tłuszczu o temperaturze 175 stopni z każdej strony. 
  10. Na koniec posypujemy pączki cukrem pudrem i gotowe. 

Zobacz też: Pączki z wiśniami

Zobacz wideo A może piwne pączki?

Tłusty czwartek 2021: ile kalorii ma pączek? 

Zgodnie z przesądem nie należy odmawiać sobie słodkiego pączka w tłusty czwartek, ponieważ taka pozycja w menu przyniesie nam szczęście. Im więcej pączków tym lepiej? Nie do końca:

  •  Jeden pączek to aż 450 kalorii!
  • Jeden faworek dostarczy nam około 80 kalorii.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie
Więcej o: