Tłusty czwartek na kartach historii
Historia tłustego czwartku zaczyna się w czasach starożytnych, Rzymianie nazywali to święto tłustym dniem. Biesiadą, zakrapianą winem z bogato zastawionym stołem, świętowano nadejście wiosny. W menu kluczowe były tłuste potrawy, a w formie zagryzki serwowano pączki z chleba nadziewane słoniną. Słodkie pączki wywodzą się z kuchni arabskiej, w Polsce pączki na słodko pojawiły się w XVI wieku, ale nadzienie dalekie było od współczesnych budyniów, czy konfitury. Środek takiego pączka wypełniał po prostu orzeszek lub słodki migdał i to nie w każdej sztuce. Zgodnie z tradycją, kto znalazł w pączku nadzienie, ten miał zagwarantowane szczęście i powodzenie przez cały rok.
Zobacz wideo
Które pączki są najlepsze?
Kiedy wypada tłusty czwartek, nazywany combrowym?
Bardzo ciekawa legenda na temat tłustego czwartku wywodzi się z małopolski. Combrowy czwartek wziął swój początek od pewnego burmistrza o umownym nazwisku Comber (legenda może nawiązywać do prawdziwej postaci, ale nazwisko jest fikcyjne), który surowo karał przekupki na krakowskim rynku. Comber zmarł w tłusty czwartek i od tej pory kobiety mogły spokojnie handlować. W każdą rocznicę śmierci surowego i bezlitosnego burmistrza przekupki urządzały święto i zapraszały przypadkowych przechodniów do tańca. Znamy już legendę związaną z tym pysznym zwyczajem, czas sprawdzić kiedy wypada tłusty czwartek w tym roku.
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy!
Kiedy jest tłusty czwartek 2021? W Polsce tłusty czwartek jest dość popularnym świętem, które celebrujemy zarówno na gruncie prywatnym jak i zawodowym. W kolejkę po pączki w dobrych cukierniach trzeba ustawić się we wczesnych godzinach porannych. Miłośnicy słodkości z wyprzedzeniem powinni zaznaczyć w kalendarzu tę datę. W tym roku święto wypada dokładnie 11 lutego. Przy okazji można zachować kilka sztuk na weekend i wpaść z wizytą do przyjaciół lub rodziny.
Wcześniej, gdy pączki nie były tak łatwo dostępne, smażyło się je w domach. Do dziś niektórzy nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez własnoręcznie wykonanych pączków lub faworków. Czas na pyszne receptury, które bez trudu można powtórzyć w domowym zaciszu. Poniżej znajdziesz szybki i prosty przepis na pączki i faworki.
Przepis na faworki
Prezentujemy jak krok po kroku wykonać faworki, które funkcjonują też pod nazwą chrust. W sklepie można kupić gotowe kruche ciastka z cukrem pudrem, ale idealne faworki powinno się podawać na gorąco. Sprawdź przepis na faworki, który z pewnością się uda!
Składniki:
- Mąka pszenna ok. 400 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jajko- 1 sztuka
- Żółtka - 5 sztuk
- Cukier Puder- 1 łyżeczka
- Gęsta śmietana- 6 dużych łyżek
- Ocet- 1 łyżka
- Szczypta soli
- Olej - 2 litry (może być też smalec)
- Cukier puder
Faworki krok po kroku:
- Do przesianej mąki trzeba dodać proszek do pieczenia i sól, następnie wymieszać. Następnie w drugim naczyniu należy ubić łyżkę cukru pudru z jajkiem do momentu, aż powstanie gęsta piana.
- Pianę dodajemy do miski, w następnym kroku ocet oraz śmietanę i mieszamy. Tak połączone składniki należy zagnieść na ciasto i uformować w kulę, którą zawijamy w folię i odkładamy na około pół godziny, w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto przez kilka minut i następnie przy pomocy wałka tworzymy placek. Czynność należy powtórzyć ok. trzech razy. Finalnie ciasto powinno być elastyczne.
- Kulę dzielimy na cztery równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
- Przy pomocy noża wycinamy prostokątne paski, z rozcięciem na środku, przez które przewlekamy drugi koniec. Po przełożeniu łapiemy za końce i lekko rozciągamy, aby uzyskać ładny kształt. Uformowane faworki składamy pod bawełnianą szmatką.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni i wkładamy kilka faworków. Każdą stronę należy smażyć przez 50 sekund.
- Po wyjęciu z garnka faworki należy odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Przepis na pączki
Są zdecydowanie bardziej popularne od faworków i niektórzy jedzą je po prostu na śniadanie. W sklepach nie zawsze można kupić świeże pączki, dlatego warto spróbować usmażyć je w domowym zaciszu. Poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na pączki.
Składniki:
- Mąka pszenna - 500 g
- Ciepłe mleko- 250 ml
- Żółtka- 4
- Cukier- 3 łyżki
- Świeże drożdże- 25 g
- Masło- ¼ kostki
- Spirytus- 2 łyżki
- Olej- 1 litr
- Szczypta soli
Składniki na lukier cytrynowy:
- Sok z cytryny- 3 łyżki
- Cukier puder- 10 łyżek
Dodatkowo:
- Konfitura- 100 g
- kandyzowana skórka z ulubionych owoców- 100 g
Pączki krok po kroku:
- Na początku należy przygotować zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru, drożdżami i mąką (5 łyżek). Zaczyn przykryj szmatką i odstaw na kwadrans.
- W kolejnym kroku należy roztopić masło.
- Cukier, jajko i żółtka ubijamy na parze przez około 7 minut.
- Pozostałą mąkę trzeba przesypać do miski, dodajemy zaczyn (po wyrośnięciu) oraz masę z jajek. W kolejnym kroku wyrabiamy ciasto na miękką masę. Na koniec dodajemy spirytus i znowu wyrabiamy.
- Misę z zagniecionym ciastem przykrywamy szmatką i odstawiamy w cieple na około pół godziny, do podwojenia objętości.
- Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6-7 cm.
- Połowę kółek z ciasta wypełniamy konfiturą, następnie na wierzch nakładamy drugi krążek i dokładnie sklejamy.
- Tak przygotowane pączki odkładamy pod bawełnianą szmatkę na pół godziny.
- Smażymy w tłuszczu o temperaturze 175 stopni z każdej strony.
- Na koniec posypujemy pączki cukrem pudrem i gotowe.
Zobacz też: Pączki z wiśniami
Zobacz wideo
A może piwne pączki?
Tłusty czwartek 2021: ile kalorii ma pączek?
Zgodnie z przesądem nie należy odmawiać sobie słodkiego pączka w tłusty czwartek, ponieważ taka pozycja w menu przyniesie nam szczęście. Im więcej pączków tym lepiej? Nie do końca:
- Jeden pączek to aż 450 kalorii!
- Jeden faworek dostarczy nam około 80 kalorii.
Zobacz wideo
Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie