Mrożenie żywności to proces, który doskonale znany jest każdemu z nas. Ogromną popularnością cieszy się nie tylko mrożenie mięsa czy chleba, lecz także warzyw i owoców, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi również poza sezonem. To również doskonały sposób na ograniczenie marnowania żywności, gdyż zamrożone owoce oraz warzywa dłużej zachowują swoją świeżość. Trzeba również zaznaczyć, że wbrew powszechnemu mitowi, mrożonki nie są wcale pozbawione składników odżywczych. Zarówno warzywa, jak i owoce przy właściwym zamrażaniu tracą jedynie niewielki procent swoich wartości.
Zanim przystąpisz do mrożenia warzyw, musisz zdawać sobie sprawę z tego, ze choć większość warzyw można poddać temu procesowi, to są gatunki, które ze względu na dużą obecność wody, zupełnie się do tego nie nadają. Zapomnij zatem o mrożeniu ogórków, rzodkiewki czy sałaty. Ponadto, niektóre gatunki należy przed umieszczeniem w zamrażarce zblanszować, by zachowały trwałość oraz smak. Blanszowanie warzyw polega na zanurzeniu pokrojonych surowych warzyw do wrzątku na minutę, a następnie zanurzeniu ich do zimnej wody. Kiedy warzywa ostygną i wyschną, można poddać je procesowi mrożenia. Postępujemy tak z kalafiorem, brokułami, fasolką szparagową, zielonym groszkiem, bobem czy brukselką. Warzywa najlepiej mrozić w przezroczystych woreczkach strunowych, które można oczywiście wykorzystywać wielokrotnie. Większość warzyw można przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy. Istnieją jednak wyjątki, które należy spożyć w krótszym czasie. Jest to por (6 miesięcy), papryka (7 miesięcy) oraz marchew (9 miesięcy).
O zamrożenie owoców warto zadbać w szczycie sezonu, kiedy te są nie tylko najsmaczniejsze, lecz także najtańsze. Najpopularniejsze, które warto mieć w swojej zamrażarce to maliny, truskawki, wiśnie, czy śliwki. Z powodzeniem można również mrozić awokado, mango czy banany. Owocami, które nie nadają się natomiast do mrożenia są cytrusy - niestety, proces mrożenia negatywnie wpływa na ich walory smakowe. Co ważne, owoce poddane procesowi mrożenia powinny być zawsze dojrzałe i w doskonałym stanie. Od momentu zamrożenia owoce należy spożyć w ciągu 6 miesięcy, czyli dużo krócej niż warzywa. Owoce mrozimy bez obróbki termicznej!
Podstawowa zasada, która dotyczy zarówno warzyw, jak i owoców to dokładne umycie i osuszenie produktów zanim przystąpimy do ich zamrażania. Pamiętaj również, że najlepiej mrozić je w porcjach do spożycia na raz, gdyż zamrożonego produktu nie można ponownie poddać temu procesowi!