Na grzyby zimą? Oczywiście! Sprawdź, jakie gatunki możesz znaleźć zimą w lesie

Grzyby najczęściej zbieramy późnym latem lub jesienią, a prawda jest taka, że sezon na nie trwa cały rok. Jakie gatunki można zbierać zimą w lesie? Podpowiadamy.

Większość z nas sądzi, że sezon na grzyby kończy się, gdy pojawiają się pierwsze przymrozki. Nic bardziej mylnego: grzyby możemy zbierać przez cały rok. Gdy znikają te bardziej popularne gatunki, pojawiają się te mniej znane, ale tak samo smaczne.  

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Jakie grzyby zbierać zimą?  

Kiedy zimą marzymy o grzybach, nie musimy korzystać tylko z tych mrożonych czy suszonych. Nawet w grudniu czy styczniu możemy wybrać się do pobliskiego lasu lub parku, aby zebrać smaczne i pełne wartości odżywczych grzyby.  

Grzybnia jak najbardziej pojawia koliście. Rozrasta się z roku na rok i obejmuje nowe obszary. "Jesteśmy narodem grzybiarzy. Ale nie wiemy, że o każdej porze roku znajdziemy grzyby, które są smaczne i jadalne"

Warto poszukać choćby zimówki aksamitnotrzonowej, która inaczej nazywana jest płomiennicą zimową. Ten grzyb najlepiej czuje się w temperaturze około 0 stopni, dlatego możemy go znaleźć zaraz po pierwszych przymrozkach. Rośnie na drzewach liściastych, najczęściej na lipach i grabach. Wygląda jak mały ogieniek wyrastający pomiędzy zaśnieżonymi gałęziami. Gdy więc dostrzeżemy pomarańczowy przebłysk, to może być właśnie płomiennica zimowa, która jest bardzo zdrowym grzybem jadalnym. 

Innym grzybem, który możecie zbierać również zimą jest uszak bzowy, nazywany także grzybem mun. Jest często dodawany do potraw kuchni azjatyckiej. Niewielu wie, że grzyby mun możemy zbierać w Polsce. Najczęściej wyrasta na czarnym bzie, ale zdarza się, że rośnie na innych drzewach liściastych (klonie lub olszy). Uszak sam w sobie nie ma smaku, ale przejmuje smak potrawy, do której został dodany.  

Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. Można je zbierać w styczniu

Zimą można też szukać boczniaka ostrygowatego. Ten popularny grzyb nadaje się nie tylko na flaczki (to chyba najpopularniejszy sposób na jego przyrządzenie). Możemy go usmażyć w cieście lub zamarynować. Wyrasta na drzewach liściastych (topola, buk, brzoza, wierzba), rzadziej na iglastych. Często rośnie w grupach, jeden nad drugim.  

Czy grzyby są zdrowe?  

Grzyby mają wiele właściwości odżywczych. Zawierają białko, prowitaminę D, witaminę PP i sole mineralne. Są także źródłem beta-glukanu, który pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi, a zawarte w nich polifenole wspomagają pracę układu krążenia i pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Grzyby mają też właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.  

Więcej o: