Tłusty czwartek: kiedy wypada w 2021 roku? Podpowiadamy, jak przygotować w domu pyszne pączki i faworki

Tłusty czwartek to ulubione święto wielu osób. Zazwyczaj jest to świetna okazja do testowana słodkich przepisów. Kiedy tłusty czwartek wypada w 2021 roku? I jak samodzielnie przygotować pyszne pączki i faworki? Podpowiadamy.

Tłusty czwartek to stara tradycja. Mało kto wie, że swoje korzenie ma ona w czasach starożytnych. Rzymianie nazywali to święto tłustym dniem - wówczas z bogato zastawionym stołem świętowano początki wiosny. We współczesnej Polsce tłusty czwartek jest bardzo popularnym świętem. Obchodzimy je zarówno na gruncie prywatnym, jak i zawodowym. 

Zobacz wideo Tłusty czwartek 2021: przepis na pączki

Kiedy tłusty czwartek 2021? 

Kiedy tłusty czwartek wypada w 2021 roku? Z pewnością to pytanie zadaje obecnie wielu miłośników tej tradycji. W 2021 roku tłusty czwartek będziemy celebrować 11 lutego. Wielbiciele słodkości powinni więc z wyprzedzeniem zaznaczyć tę datę w kalendarzu. 

Tłusty czwartek 2021 - przepis na pyszne pączki 

Tłusty czwartek to doskonała okazja do testowania przepisów na słodkie pyszności. Podpowiadamy, jak przygotować w domu pączki. To prosty przepis, który nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przygotuj następujące składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g pszennej mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 litr oleju
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: 100 g konfitury oraz 100 g kandyzowanej skórki z ulubionych owoców;
  • z kolei do przygotowania lukru cytrynowego potrzebne będą: 3 łyżki soku z cytryny oraz 10 łyżek cukru pudru.

Przepis na pączki: Przygotuj zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru, drożdżami oraz mąką (5 łyżek). Zaczyn przykryj szmatką, odstaw na mniej więcej 15 minut. Następnie zacznij roztapiać masło. Ubijaj na parze przez kilka minut cukier, jajka i żółtka. Przesyp do miski pozostałą mąkę, dodaj zaczyn, a także masę z jajek. Wyrób ciasto na miękką masę. Dodaj spirytus. Następnie ponownie wyrabiaj. Co dalej?

  • Przykryj szmatką misę z zagniecionym ciastem;
  • odstaw na mniej więcej 30 minut (w cieple);
  • czekaj do podwojenia objętości;
  • Przełóż cisto na oprószoną mąką stolnicę;
  • rozwałkuje je;
  • następnie wytnij krążki o średnicy 6-7 cm;
  • wypełnij konfiturą połowę kółek z ciasta;
  • na wierzch nałóż drugi krążek i dokładnie sklej.

Przygotowane w ten sposób pączki odłóż na pół godziny pod bawełnianą szmatkę. Smaż je w tłuszczu o temperaturze 175 stopni z każdej strony. Na koniec posyp je cukrem pudrem. 

Tłusty czwartek 2021 - przepis na faworki

Z kolei do przygotowania faworków potrzebne będę: 400 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 6 dużych łyżek gęstej śmietany, 1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, 2 litry oleju, a także cukier puder. Oto prosta receptura krok po kroku:

  1. Dodaj sól oraz proszek do pieczenia do przesianej mąki i wymieszaj ze sobą te składniki;
  2. w innym naczyniu ubijaj (do powstania gęstej piany) 1 łyżkę cukru pudru z jajkiem;
  3. do miski dodaj pianę, a także ocet i śmietanę;
  4. wymieszaj dokładnie;
  5. zgnieć składniki na ciasto i uformuj kulę;
  6. zawiń ją w folię i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce;
  7. następnie zagniataj ciasto przez kilka minut;
  8. przy pomocy wałka stwórz placek
  9. powtórz czynność trzy razy;
  10. pamiętaj, że na tym etapie ciasto ma być elastyczne;
  11. kulę podziel na 4 części;
  12. każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

Następnie wytnij nożem prostokątne paski z rozcięciem na środku - przez nie przewlekamy drugi koniec. Potem złap za końce i delikatnie rozciągnij. Gdy faworki będą już uformowane, złóż je pod bawełnianą szmatką. W dużym garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Włóż do niego kilka faworków. Każdą stronę smaż przez mniej więcej 50 sekund. Po wyjęciu z garnka odsącz faworki na papierowym ręczniku. Na koniec posyp je cukrem pudrem. 

Może cię także zainteresować:

Więcej o: