Tłusty czwartek to stara tradycja. Mało kto wie, że swoje korzenie ma ona w czasach starożytnych. Rzymianie nazywali to święto tłustym dniem - wówczas z bogato zastawionym stołem świętowano początki wiosny. We współczesnej Polsce tłusty czwartek jest bardzo popularnym świętem. Obchodzimy je zarówno na gruncie prywatnym, jak i zawodowym.
Kiedy tłusty czwartek wypada w 2021 roku? Z pewnością to pytanie zadaje obecnie wielu miłośników tej tradycji. W 2021 roku tłusty czwartek będziemy celebrować 11 lutego. Wielbiciele słodkości powinni więc z wyprzedzeniem zaznaczyć tę datę w kalendarzu.
Tłusty czwartek to doskonała okazja do testowania przepisów na słodkie pyszności. Podpowiadamy, jak przygotować w domu pączki. To prosty przepis, który nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Przygotuj następujące składniki:
Przepis na pączki: Przygotuj zaczyn. Ciepłe mleko wymieszaj z łyżką cukru, drożdżami oraz mąką (5 łyżek). Zaczyn przykryj szmatką, odstaw na mniej więcej 15 minut. Następnie zacznij roztapiać masło. Ubijaj na parze przez kilka minut cukier, jajka i żółtka. Przesyp do miski pozostałą mąkę, dodaj zaczyn, a także masę z jajek. Wyrób ciasto na miękką masę. Dodaj spirytus. Następnie ponownie wyrabiaj. Co dalej?
Przygotowane w ten sposób pączki odłóż na pół godziny pod bawełnianą szmatkę. Smaż je w tłuszczu o temperaturze 175 stopni z każdej strony. Na koniec posyp je cukrem pudrem.
Z kolei do przygotowania faworków potrzebne będę: 400 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek, 6 dużych łyżek gęstej śmietany, 1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, 2 litry oleju, a także cukier puder. Oto prosta receptura krok po kroku:
Następnie wytnij nożem prostokątne paski z rozcięciem na środku - przez nie przewlekamy drugi koniec. Potem złap za końce i delikatnie rozciągnij. Gdy faworki będą już uformowane, złóż je pod bawełnianą szmatką. W dużym garnku rozgrzej olej do 180 stopni. Włóż do niego kilka faworków. Każdą stronę smaż przez mniej więcej 50 sekund. Po wyjęciu z garnka odsącz faworki na papierowym ręczniku. Na koniec posyp je cukrem pudrem.
Może cię także zainteresować: