Ciasta i desery walentynkowe: czym zaskoczyć ukochanego?

Ciasta i desery walentynkowe to obowiązkowy punkt w menu podczas kolacji w tym wyjątkowym dniu. Większość z nich możesz przygotować samodzielnie w domu. Sprawdź proste przepisy na walentynkowy deser.

Proste ciasta walentynkowe: przygotujesz je sama!

Ciasta i desery walentynkowe to najprzyjemniejsza część menu w ten szczególny wieczór. W końcu kto nie lubi słodkości. Nie wspominając już o tym, że czekolada to jeden z największych afrodyzjaków, który w sam raz sprawdzi się w walentynkowy wieczór. Jakie ciasto można przygotować na taką specjalną okazję? Oto sprawdzona propozycja:

Malinowa chmurka

To bardzo znane i lubiane ciasto, które łączy w sobie kruchy spód, bezę i wyśmienity smak malin. Poniżej przepis na ten smaczny wypiek:

  • Składniki na ciasto: 5 żółtek, 40 g cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 200 g mąki pszennej, 100 g masła,
  • Składniki na galaretkę: 800 g malin, 4 malinowe galaretki
  • Składniki na krem: 0,5 l śmietanki 36%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny
  • Składniki na bezę: 5 białek, szczypta soli, 200 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy. Dobrze jest zrobić to dzień wcześniej. Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukru, cały czas miksując. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bezę suszyć w temperaturze 140°C przez około godzinę (kontrolować stan bezy). Gotową zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  2. Przygotować kruche ciasto. Składniki połączyć i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Formę wyłożyć papierem, a następnie włożyć do niej rozwałkowane ciasto. Włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 12-15 minut
  3. Przygotować galaretkę. Maliny myjemy i odsączamy (mrożone - rozmrażamy i odsączamy). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy je z owocami i wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki.
  4. Przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy porcjami mascarpone i dalej miksujemy na gładko. Rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącej wody. Płynną żelatynę dodajemy do masy śmietanowej i szybko mieszamy, by nie zrobiły się grudki.
  5. Przełożyć ciasto. Na galaretkę wyłożyć przygotowany krem, a jego przykryć bezą i docisnąć. Całość schłodzić w lodówce. 

Proste desery walentynkowe: efektowny deser w kieliszkach

Proste desery walentynkowe wcale nie muszą być nudne. Wystarczy, że podamy je w atrakcyjny sposób, np. w dużych szklankach czy kieliszkach.

Do przygotowania deseru w kieliszkach wystarczy nam 300 ml śmietanki 36% oraz opakowanie serka mascarpone (250 g). Oba składniki muszą być dobrze schłodzone. Na dno kieliszka wsypujemy pokruszone herbatniki. Następnie w mikserze ubijamy śmietankę z odrobiną cukru, a gdy będzie sztywna, dodajemy porcjami mascarpone. Gdy masa będzie gładka, przekładamy ją do kieliszków. Na wierzch wsypujemy ulubione owoce: borówki, truskawki, maliny. Możemy dodać posiekane orzechy włoskie oraz startą czekoladę.

Desery na walentynki: tiramisu zawsze na czasie

Desery na walentynki muszą być proste, smaczne i efektowne. W takiej roli zawsze sprawdza się tiramisu, czyli deser kojarzący się z romantyczną, słoneczną Italią. Niekoniecznie trzeba go przygotowywać w formie ciasta, choć wtedy zyskamy zdecydowanie większą ilość słodkiej przyjemności. Jeśli mamy mało czasu można zrobić tiramisu w pucharkach. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować składniki: 

  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • filiżanka mocnej kawy
  • likier amaretto

Przygotowanie:

  1. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem. Gdy będzie gotowa, dodajemy stopniowo porcjami serek mascarpone. Kiedy masa będzie jednolita, kończymy miksować i wkładamy gotowy krem do lodówki, aby się schłodził.
  2. Parzymy filiżankę mocnej kawy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna, dodajemy amaretto do smaku.
  3. Biszkopty moczymy w kawie z amaretto i układamy na dnie pucharka (można je podzielić na mniejsze cząstki, tak by pasowały do pucharka). Na to wykładamy warstwę kremu, którą posypujemy kakao. Następnie ponownie biszkopty i masa aż do samej góry, przy czym ostatnią warstwę powinien stanowić krem bez kakao. Na nim można umieścić startą czekoladę lub podprażone migdały.

Zobacz też: Mały bukiecik kwiatów, czekoladki... 8 dawnych zwyczajów randkowych, które powinny powrócić

Zobacz wideo Zaskocz ukochaną osobę w walentynki. To prostsze, niż myślisz!
Więcej o: