Restauracja “Schronisko Smaków” kilka lat temu wzięła udział w programie "Kuchenne Rewolucje". Kilka dni temu nastąpiło burzliwe zakończenie współpracy między właścicielami lokalu w Bukowinie Tatrzańskiej a Magdą Gessler.
Magda Gessler na swoim Facebooku opublikowała informację, że zakończyła współpracę z restauracją "Schronisko smaków" w Bukowinie Tatrzańskiej. Restauracja od połowy stycznia wznowiła działalność, co nie spodobało się restauratorce.
TO JUŻ NIE JEST MIEJSCE MAGDY GESSLER. W dniu 29.01 z winy franczyzobiorcy rozwiązałam umowę ze skutkiem natychmiastowym. Nie zgadzam się z priorytetami ani filozofią prowadzenia tego miejsca przez franczyzobiorcę. I dlatego nie będę odpowiadała za jakość, menu, wygląd, wystrój restauracji oraz sklepu internetowego. Nie będę odpowiadała także za żadne inne aspekty związane z działalnością tego podmiotu. W związku z tym, od 29.01.2021 r. to miejsce nie ma prawa być już firmowane moim nazwiskiem.
Restauracja "Schronisko smaków" ma swoją wersję wydarzeń. Kilka godzin przed postem restauratorki wydali własne oświadczenia, w którym również poinformowali o zakończeniu współpracy. Podali kilka powodów tej decyzji.
"Schronisko smaków" podaje, że kontaktowali się z prawnikami Magdy Gessler, którzy mieli dać zielone światło na otwarcie restauracji mimo obostrzeń. Jednocześnie właściciele restauracji dodają, że gwiazda "Kuchennych rewolucji" nie zrezygnowała z pobierania opłat franczyzowych w czasie pandemii i nie przystała na ich obniżenie.
Zdecydowaliśmy się na otwarcie restauracji po ZIELONYM ŚWIETLE od prawników Pani Magdy, którzy brali czynny udział w “debatowaniu” na temat tego czy otwierać, czy nie. Otworzyliśmy restaurację, a tego samego dnia Pani Magda opublikowała oświadczenie, w którym sprzeciwia się otwarciu i zarzeka, że nic o tym nie wiedziała. Jednocześnie jednak Magda Gessler nie zrezygnowała z pobierania opłat franczyzowych. Podczas pierwszego lockdownu płaciliśmy Magdzie Gessler 100% należności, mimo zamkniętej nie ze swojej winy restauracji. Przy drugim lockdownie, czyli od października do stycznia Pani Magda również nie zrezygnowała z wystawiania faktur franczyzowych, ani nie przystała na propozycję ich obniżenia. Warto wspomnieć, że w czasie kryzysu nie zwolniliśmy ani jednego pracownika!
Pod postem zamieszczonym przez Magdę Gessler pojawiło się wiele komentarzy. Wiele osób negatywnie komentuje zachowanie restauratorki:
Wstyd Pani Magdo. Zamiast wspierać gastronomię robi Pani TO... Wstyd!!
Odlajkowuję Panią, wstyd... a te kuchenne bzdety przestaje oglądać
Branża gastronomiczna pozostaje zamknięta od połowy października. Od czterech miesięcy restauracje mają prawo sprzedawać posiłki tylko na wynos. Dla wielu przedsiębiorców tak długi okres bez regularnych przychodów oznacza bankructwo. Kiedy będą otwarte restauracje? Nie wiadomo.
W czwartek 28 stycznia odbyła się konferencja prasowa z udziałem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego. Poinformowano m.in. jak będzie wyglądała działalność lokali gastronomicznych od 1 lutego. Restauracje nadal będą działały wyłącznie w dostawie i na wynos.
Tak będzie co najmniej do 14 lutego, ponieważ obostrzenia zostały przedłużone właśnie do tego dnia. - Decyzja, którą podjęliśmy sprowadza się do przedłużenia zasad bezpieczeństwa etapu odpowiedzialności do 14 lutego. Po tym okresie podejmiemy decyzje, co dalej - poinformował Adam Niedzielski.