Kiedy wypada tłusty czwartek w 2021 roku? Prosty przepis na pączki i faworki

Kiedy wypada tłusty czwartek w 2021 roku? To pytanie z pewnością zadaje sobie niejeden fan pączków lub faworków. Jest to bowiem ruchome święto, podczas którego bezkarnie można najeść się ulubionymi słodyczami. Sprawdzamy, którego dnia w tym roku wypada tłusty czwartek i przedstawiamy najprostrze przepisy na pączki oraz faworki.

Kiedy tłusty czwartek w 2021 roku?

Tłusty czwartek to jedno z tych świąt, które każdego roku przypada w nieco innym terminie. Jest to bowiem tzw. święto zwyczajowe, a jego data uzależniona jest od układu świąt w kalendarzu chrześcijańskim. Wszystkim tym osobom, które jeszcze nie wiedzą, kiedy wypada tłusty czwartek w 2021 roku, spieszymy donieść, że w tym roku data święta wszystkich łasuchów to 11 lutego. 

Kiedy tłusty czwartek w 2021 roku? Prosty przepis na pączki

Tłusty czwarte jest również nazywany świętem pączka, gdyż to właśnie te słodycze najczęściej jemy tego dnia. W wielu tradycyjnych domach z pasją do pieczenia, przepisy na pączki przekazywane są z pokolenia na pokolenie, jednak w dzisiejszych czasach, najczęściej pączki kupuje się w sprawdzonych cukierniach. Nie da się ukryć, że aby upiec dobre pączki, potrzeba odrobinę wprawy. Są jednak i takie przepisy na pączki, z którymi poradzi sobie każdy. Oto wideo z jednym z takich przepisów.

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym

Kiedy tłusty czwartek w 2021 roku? Prosty przepis na faworki

W tłusty czwartek, oprócz pączków, nie możemy również zapomnieć o faworkach. To chrupkie ciasteczka o kształcie złożonej kokardki, które smażone są w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Jak je wykonać?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka spirytusu (zamiennie można dodać wódkę lub pominąć alkohol),
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia

Jajka oraz żółtka zmiksuj, aby powstała masa z pęcherzykami powietrza. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją z solą. Dodaj miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń je w folię lub bawełnianą ściereczkę i odstaw na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło. Finalnie powinno mieć około 3 mm grubości. Pokrój go w około 2 cm (na szerokość) paski i w każdym pasku zrób pionowe nacięcie w środku. Tworząc faworka złap jego końcówkę i przewlecz go przez nacięcie, by ciasto się wywinęło. Zrób tak z każdym ciastkiem. Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku i smaż faworki porcjami około minuty z każdej strony. Wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy ostygną posyp cukrem pudrem. Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na haps.pl.

Więcej o: