Przepis na pączki z serka. Przygotuj pyszne pączki samodzielnie!
Przepis na pączki z serka jest banalnie prosty, a do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku tanich składników, które przeważnie mamy w domu.
Przepis na pączki z serka w 5 minut:
Składniki - na około 19-20 sztuk mini pączków
- 280-300 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 jaja rozmiar M
- 250 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- łyżeczka wódki (opcjonalnie)
- dodatki wg uznania: cukier puder, cynamon, czekolada itp.
Wykonanie:
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (w momencie smażenia pączków powinien mieć temperaturę około 180 stopni Celsjusza).
- Do odpowiedniego naczynia wbijamy jajka, dodajemy serki homogenizowane i mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól oraz proszek do pieczenia.
- Suche składniki przekładamy do masy z jajek i serka i dokładnie mieszamy. Uwaga! Masa będzie gęsta oraz klejąca. Tak ma być. Do masy możemy dodać łyżeczkę alkoholu, jednak nie jest to koniecznością.
- Dłonie natłuszczamy olejem (najlepiej wlać go do niewielkiej miseczki) i nakładamy na nie porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego.
- Formujemy kulki - nie przejmujmy się, jeżeli nie będą miały idealnego kształtu.
- Na odpowiednio rozgrzany olej wkładamy nasze kulki z ciasta i smażymy aż do ich zrumienienie się. Pączki powinny same obracać się na patelni lub w garnku.
- Po usmażeniu przekładamy pączki na kuchenny ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Lekko ciepłe pączki obtaczamy według uznania w cukrze pudrze, cukrze wymieszanym z cynamonem czy polewamy czekoladą.
Serowe pączki - z dodatkiem twarogu
Równie szybkie, oraz nie mniej smaczne będą serowe pączki z dodatkiem twarogu. Przepis poniżej.
Składniki na około 30 sztuk mini pączków:
- 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka rozmiar M lub dwa L
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka wybranego aromatu np. waniliowego, cytrynowego (opcjonalnie)
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
- Jajka, twaróg oraz cukier puder dokładnie miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, pod koniec dodajemy aromat i opcjonalnie alkohol.
- Miksujemy całą masę.
- Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (warto wcześniej natłuścić czyste i suche dłonie olejem)
- Uformowane kulki wkładamy na rozgrzany olej (temp. 170-180 stopni Celsjusza). Pączki powinny same obracać się na oleju. Czas smażenia to około 6-7 minut.
- Odpowiednio zrumienione pączki wyciągamy i odkładamy do odsączenia na kuchenny ręcznik papierowy.
- Na koniec możemy obtoczyć serowe pączki w cukrze pudrze lub innej wybranej przez nas posypce np. cukrze z cynamonem, czekoladzie itp. Nasze pączki możemy również nadziać wybranym kremem lub marmoladą
Zobacz też: Wegańskie pączki: czym się różnią od zwykłych i jak je zrobić?
Zobacz wideo
Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? "Nie ma pani takich pieniędzy"
Pączki: przepis. Tradycyjne pączki, doskonałe na tłusty czwartek
Przepis na pączki drożdżowe co prawda wymaga więcej czasu potrzebnego między innymi na wyrastanie ciasta, lecz w zamian uzyskujemy produkt nieporównywalnie smaczniejszy niż ten ze sklepu. Warto w ten jeden dzień pokusić się na ich wykonanie.
Przepis na pączki, które zawsze się udają:
Składniki na około 15 pączków:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka jaj rozmiar M
- 250 ml ciepłego mleka
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia lub smalec
- łyżka wódki lub spirytusu (opcjonalnie)
- dodatki: cukier puder, roztopiona czekolada, kandyzowana skórka pomarańczy, wybrana marmolada na nadzienie lub krem
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, cukier, sól i mieszamy ze sobą.
- Do suchych składników wlewamy mleko, roztopione i przestudzone masło oraz żółtka jaj.
- Wszystkie składniki wyrabiamy około 8-10 minut na jednolitą masę (po wyrobieniu ciasto nadal może się kleić).
- Gotową masę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Ciasto ma mieć wysokość co najmniej 2,5-3 centymetrów.
- Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wykrawamy pączki, możemy je również uformować ręcznie.
- Pączki nadziewamy wybraną marmoladą (możemy to również zrobić po ich usmażeniu)
- Uformowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut
- W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej (rzepakowy, ryżowy) lub smalec, do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza.
- Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażymy z obu tron aż do ich zrumienienia (około 3 minut na stronę).
- Po usmażeniu wyciągamy pączki i odkładamy je na kuchenny ręcznik papierowy.
- Pączki nadziewamy i ozdabiamy wg. uznania.
Pączki: o czym trzeba pamiętać?
Przygotowując pączki, pamiętajmy o tym, że wszystkie potrzebne składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Równie ważna jest temperatura tłuszczu, na którym będą się one smażyły - nie może przekraczać 180 stopni Celsjusza. Jeżeli nie posiadamy termometru cukierniczego to ''gotowość'' oleju sprawdzamy wrzucając do niego kawałek surowego ciasta - powinno ono wypłynąć na powierzchnię i od razu zacząć się smażyć.
Zobacz też: Jakie nadzienie do pączków? Tradycyjne czy finezyjne?