Pączki z serka homogenizowanego - nie tylko na tłusty czwartek

Pączki z serka homogenizowanego bez problemu kupimy w niemal każdej cukierni czy sklepie spożywczym. Najlepiej jednak smakują wykonane własnoręcznie. Puszyste i delikatne pączki z serka homogenizowanego robi się dosłownie w pięć minut, świetnie sprawdzą się gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub odwiedzą nas niespodziewani goście.

Przepis na pączki z serka. Przygotuj pyszne pączki samodzielnie!

Przepis na pączki z serka jest banalnie prosty, a do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku tanich składników, które przeważnie mamy w domu.

Przepis na pączki z serka w 5 minut:

Składniki - na około 19-20 sztuk mini pączków

  • 280-300 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 jaja rozmiar M
  • 250 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • łyżeczka wódki (opcjonalnie)
  • dodatki wg uznania: cukier puder, cynamon, czekolada itp.

Wykonanie:

  1. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (w momencie smażenia pączków powinien mieć temperaturę około 180 stopni Celsjusza).
  2. Do odpowiedniego naczynia wbijamy jajka, dodajemy serki homogenizowane i mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól oraz proszek do pieczenia.
  4. Suche składniki przekładamy do masy z jajek i serka i dokładnie mieszamy. Uwaga! Masa będzie gęsta oraz klejąca. Tak ma być. Do masy możemy dodać łyżeczkę alkoholu, jednak nie jest to koniecznością.
  5. Dłonie natłuszczamy olejem (najlepiej wlać go do niewielkiej miseczki) i nakładamy na nie porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego.
  6. Formujemy kulki - nie przejmujmy się, jeżeli nie będą miały idealnego kształtu.
  7. Na odpowiednio rozgrzany olej wkładamy nasze kulki z ciasta i smażymy aż do ich zrumienienie się. Pączki powinny same obracać się na patelni lub w garnku.
  8. Po usmażeniu przekładamy pączki na kuchenny ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  9. Lekko ciepłe pączki obtaczamy według uznania w cukrze pudrze, cukrze wymieszanym z cynamonem czy polewamy czekoladą.

Serowe pączki - z dodatkiem twarogu

Równie szybkie, oraz nie mniej smaczne będą serowe pączki z dodatkiem twarogu. Przepis poniżej.

Składniki na około 30 sztuk mini pączków:

  • 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka rozmiar M lub dwa L
  • 320 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka wybranego aromatu np. waniliowego, cytrynowego (opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

  1. Jajka, twaróg oraz cukier puder dokładnie miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy
  2. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, pod koniec dodajemy aromat i opcjonalnie alkohol.
  4. Miksujemy całą masę.
  5. Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (warto wcześniej natłuścić czyste i suche dłonie olejem)
  6. Uformowane kulki wkładamy na rozgrzany olej (temp. 170-180 stopni Celsjusza). Pączki powinny same obracać się na oleju. Czas smażenia to około 6-7 minut.
  7. Odpowiednio zrumienione pączki wyciągamy i odkładamy do odsączenia na kuchenny ręcznik papierowy.
  8. Na koniec możemy obtoczyć serowe pączki w cukrze pudrze lub innej wybranej przez nas posypce np. cukrze z cynamonem, czekoladzie itp. Nasze pączki możemy również nadziać wybranym kremem lub marmoladą

Zobacz też: Wegańskie pączki: czym się różnią od zwykłych i jak je zrobić?

Zobacz wideo Ile jest wart przepis na pączki z Górczewskiej? "Nie ma pani takich pieniędzy"

Pączki: przepis. Tradycyjne pączki, doskonałe na tłusty czwartek

Przepis na pączki drożdżowe co prawda wymaga więcej czasu potrzebnego między innymi na wyrastanie ciasta, lecz w zamian uzyskujemy produkt nieporównywalnie smaczniejszy niż ten ze sklepu. Warto w ten jeden dzień pokusić się na ich wykonanie.

Przepis na pączki, które zawsze się udają:

Składniki na około 15 pączków:

  •  500 g mąki pszennej
  •  4 żółtka jaj rozmiar M
  •  250 ml ciepłego mleka
  •  opakowanie suchych drożdży (7 g)
  •  40 g drobnego cukru do wypieków
  •  50 g miękkiego masła
  •  szczypta soli
  •  olej do smażenia lub smalec
  •  łyżka wódki lub spirytusu (opcjonalnie)
  •  dodatki: cukier puder, roztopiona czekolada, kandyzowana skórka pomarańczy, wybrana marmolada na nadzienie lub krem

Wykonanie:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, cukier, sól i mieszamy ze sobą.
  2. Do suchych składników wlewamy mleko, roztopione i przestudzone masło oraz żółtka jaj.
  3. Wszystkie składniki wyrabiamy około 8-10 minut na jednolitą masę (po wyrobieniu ciasto nadal może się kleić).
  4. Gotową masę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Ciasto ma mieć wysokość co najmniej 2,5-3 centymetrów.
  6. Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wykrawamy pączki, możemy je również uformować ręcznie.
  7. Pączki nadziewamy wybraną marmoladą (możemy to również zrobić po ich usmażeniu)
  8. Uformowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut
  9. W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej (rzepakowy, ryżowy) lub smalec, do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza.
  10. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażymy z obu tron aż do ich zrumienienia (około 3 minut na stronę).
  11. Po usmażeniu wyciągamy pączki i odkładamy je na kuchenny ręcznik papierowy.
  12. Pączki nadziewamy i ozdabiamy wg. uznania.

Pączki: o czym trzeba pamiętać?

Przygotowując pączki, pamiętajmy o tym, że wszystkie potrzebne składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Równie ważna jest temperatura tłuszczu, na którym będą się one smażyły - nie może przekraczać 180 stopni Celsjusza. Jeżeli nie posiadamy termometru cukierniczego to ''gotowość'' oleju sprawdzamy wrzucając do niego kawałek surowego ciasta - powinno ono wypłynąć na powierzchnię i od razu zacząć się smażyć.

Zobacz też: Jakie nadzienie do pączków? Tradycyjne czy finezyjne?

Więcej o: