Siemię lniane posiada zbawienny charakter dla naszego organizmu: zaczynając od zdrowia, poprzez urodę, a skończywszy nawet na naszym samopoczuciu. Siemię nie ma smaku ani zapachu, dlatego, też bez trudu możemy dodawać je do większości potraw.
Siemię lniane ma bardzo wszechstronne właściwości. Jest on zarówno dobry dla zdrowia, jak i urody. Wpływa pozytywnie na cały układ trawienny. Jednak to nie jedyne jego walory. Oto kilka z nich:
Siemię lniane jest idealne na zaparcia. Dlatego też nasiona tej rośliny tak często są polecane zarówno przez dietetyków, jak i lekarzy czy naturoterapeutów. Jak zatem stosować siemię na zaparcia?
Jeżeli zależy nam na tym, aby pozbyć się zaparć, należy do odpowiednio skomponowanej diety włączać około 20-40 gram błonnika dziennie. Jednakże musimy pamiętać o tym, że jest on jedynie wsparciem i nie wystarczy tylko go spożywać, aby pozbyć się tej dokuczliwej dolegliwości. Istotna jest tu właściwa dieta oraz ruch. Ponadto należy pić dużą ilość płynów. Podczas domowej kuracji przeciwko zaparciom należy spożywać od 2 do 3 łyżeczek siemienia lnianego dziennie. W najlepszym wariancie należy wybierać całe nasiona i mielić je bezpośrednio przed spożyciem. Gotowe nasiona - czyli te zmielone, szybko się utleniają i tracą swoje cenne właściwości.
Jak jeść siemię lniane - jest na to wiele sposobów. Wszystko jest uwarunkowane przede wszystkim od naszych upodobań oraz preferencji. Siemię lniane może być podawane na wiele sposobów:
Jak pić siemię lniane - wypróbuj odwar. Zapewne wielu z nas zna tą leczniczą miksturę jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to mama albo babcia poiła nas podczas problemów z żołądkiem albo przy zaparciach. Odwar jest najprostszym sposobem spożycia siemienia. Jest łatwo przyswajalny. Przepis znajduje się poniżej:
Przepis na odwar:
Innym sposobem jest zrobienie czegoś na wzór "kleiku".
Na samym końcu warto jest dodać, że w Polsce mamy kilka rodzajów siemienia. Znajdziemy między innymi: