Tłusty czwartek. Prosty przepis na pyszne pączki angielskie z serkiem homogenizowanym

Tłusty czwartek wypada w tym roku 11 lutego. To świetny czas, aby sprawdzić się w kuchni i przygotować wyśmienite pączki. Nie masz zbyt dużego doświadczenia kulinarnego? Nie szkodzi, bo mamy dla ciebie prosty przepis na pączki angielskie, dzięki któremu przygotujesz smakowity poczęstunek nie tylko na tłusty czwartek.

Uwielbiasz pączki? Ciężko dbać o linię, gdy one kuszą nas swoją słodkością i przepysznymi nadzieniami: róża, malina, czekolada, ajerkoniak, bita śmietana - aż ślinka cieknie na samą myśl. W tłusty czwartek można pozwolić sobie na odstępstwo od diety. A może pora spróbować zrobić pączki w domu? Nie obawiaj się, że ci nie wyjdą. Z tym przepisem jesteś skazana na sukces. Wiele miłośniczek tych słodkości zaczynało swoje pączkowe wyczyny właśnie od tego przepisu.  

Przepis na pączki angielskie 

Jeśli lubisz sama przygotowywać posiłki i chcesz zabrać się za smażenie pączków, to mamy dla ciebie prosty przepis na pączki angielskie, które pokochają twoi goście. Naprawdę warto wypróbować ten przepis, bo dzięki dodatkowi serka homogenizowanego pączki angielskie smakują inaczej niż wszystkie inne.  

Tłusty czwartek 2021 wypada 11 lutego. Zdjęcie ilustracyjneKiedy jest tłusty czwartek 2021?

Składniki: 

  • 250g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 3 jajka 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania (lub np. wiórki czekoladowe) 
  • olej do smażenia 

Jak zrobić domowe pączki na Tłusty Czwartek?Domowe pączki na tłusty czwartek i nie tylko

Przygotowanie: 

Wymieszaj serek homogenizowany, jajka, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uzyskane w ten sposób ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm.  Na rozwałkowanym cieście odciskamy szklanką duże krążki, a następnie w wyciętych krążkach za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze krążki (tworząc w dużych krążkach mniejsze). Pozostałości ciasta łączymy ze sobą, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność wycinania. Możesz także uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub ozdabiamy.  

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym
Więcej o: