Uwielbiasz pączki? Ciężko dbać o linię, gdy one kuszą nas swoją słodkością i przepysznymi nadzieniami: róża, malina, czekolada, ajerkoniak, bita śmietana - aż ślinka cieknie na samą myśl. W tłusty czwartek można pozwolić sobie na odstępstwo od diety. A może pora spróbować zrobić pączki w domu? Nie obawiaj się, że ci nie wyjdą. Z tym przepisem jesteś skazana na sukces. Wiele miłośniczek tych słodkości zaczynało swoje pączkowe wyczyny właśnie od tego przepisu.
Jeśli lubisz sama przygotowywać posiłki i chcesz zabrać się za smażenie pączków, to mamy dla ciebie prosty przepis na pączki angielskie, które pokochają twoi goście. Naprawdę warto wypróbować ten przepis, bo dzięki dodatkowi serka homogenizowanego pączki angielskie smakują inaczej niż wszystkie inne.
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj serek homogenizowany, jajka, mąkę, masło oraz proszek do pieczenia tak, aby uzyskać jednolitą masę. Uzyskane w ten sposób ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Na rozwałkowanym cieście odciskamy szklanką duże krążki, a następnie w wyciętych krążkach za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze krążki (tworząc w dużych krążkach mniejsze). Pozostałości ciasta łączymy ze sobą, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność wycinania. Możesz także uformować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą lub ozdabiamy.