Przygotowanie idealnej kawy nie jest trudne. Dzięki tym zasadom wydobędziesz wszystkie jej walory smakowe

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki tego aromatycznego i pobudzającego napoju. Wyjątkowy smak kawy sprawia, że wiele osób nie potrafi jej sobie odmówić i pije ją kilka razy dziennie. Jak zaparzyć pyszną kawę, aby nie stracić jej właściwości i walorów smakowych? Podpowiadamy.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to na pewno wypracowałeś swoją "perfekcyjną recepturę". Wiesz, który gatunek kawy wybrać, ile łyżeczek wsypać do ulubionego kubka, jaką ilością wody ją zalać. Mimo tego warto poznać kilka dobrych rad, aby twoja ulubiona kawa smakowała idealnie.  

Marzysz o idealnej kawie? Dzięki tym zasadom wydobędziesz jej aromat

Jak zrobić kawę, aby miała pyszny smak i dobrze działała? To nietrudne, ale musisz pamiętać o kilku ważnych rzeczach.  

Do mielenia kawy najlepiej używać młynków żarnowych, dzięki którym uzyskamy równomiernie zmielone ziarna.Jak przygotować idealną kawę? Specjaliści podali "złote proporcje" ilości kawy do wody

Według specjalistów najczęstszym błędem jest zalewanie kawy wrzątkiem i używanie niefiltrowanej wody. To wyraźnie pogarsza smak. Przed zagotowaniem wody należy ją przefiltrować. Im więcej minerałów znajduje się już w wodzie, tym mniej miejsca pozostaje na smaki i aromaty pochodzące z kawy. Dlatego, jeśli użyliśmy wysokozmineralizowanej wody, smak kawy może wydawać się mało wyraźny, bo minerały utrudniły przeniknięcie aromatu. Temperatura wody, którą zalewasz kawę powinna wahać się w granicach od 94 do 96 stopni Celsjusza. By uzyskać optymalną temperaturę wody, po jej zagotowaniu odczekaj minutę lub dwie i dopiero zalej kawę.

Warto również sprawdzić na opakowaniu zalecenia od producenta kawy. On najlepiej wie, jak wydobyć z ziaren maksimum smaku.

Nie musisz inwestować w drogi sprzęt, żeby cieszyć się pysznym smakiem swojego ulubionego napoju. Nowoczesne i kosztowne gadżety nie pomogą, jeśli kupisz kawę słabej jakości. Przede wszystkim zainwestuj w dobrą kawę. Ona nawet z taniego ekspresu będzie smakowała wyśmienicie. Pamiętaj jednak, że ogromne znaczenie ma jej świeżość. Podczas zakupów wybieraj tę z najdłuższym terminem ważności.

Ile kawy dziennie można wypić, żeby sobie nie zaszkodzić?Ile kawy dziennie możesz wypić, żeby sobie nie zaszkodzić? Więcej niż się spodziewasz

Dyrektor ds. szkoleń w  Artisan Coffee School w Londynie – Katie Thompson - zachęca do próbowania różnych rodzajów kawy i nowych metod jej parzenia. Możesz pić jedną kawę przez całe życie i ją lubić, ale to nie oznacza, że nie ma innych, które są lepsze. Warto spróbować czegoś innego.

Specjalistka przestrzega także przed dodawaniem do kawy mleka i cukru. W niektórych wypadkach może to tylko zamaskować smak napoju, zamiast go poprawić. Powinieneś też wiedzieć, że dobrej jakości, właściwie zaparzona kawa nie potrzebuje dosładzania.

Zobacz wideo Kawa nie tylko w filiżance! Wykorzystasz ją też w doskonałych przepisach
Więcej o: