Tłusty czwartek: przepis na faworki z ciasta piwnego. Internetowy hit, który bez problemu przyrządzisz w domu

W tłusty czwartek nie powinno na stole zabraknąć również faworków. Jeśli jesteś ich fanem, to koniecznie musisz spróbować tych zrobionych z ciasta piwnego.

Tłusty czwartek za pasem, więc wszyscy szukamy dobrych przepisów na ulubione słodkości. W ostatnim czasie hitem stały się faworki z ciasta piwnego. Musisz koniecznie spróbować zrobić je w domu. Przepis jest prosty i zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.  

Faworki z ciasta piwnego. Szybki przepis na wyśmienite ciastka.  

Wykonanie faworków z ciasta piwnego nie zajmie ci więcej czasu niż przygotowanie klasycznej wersji tego przysmaku. Wszystkie składniki pewnie masz w swojej kuchni, a jeśli nie, to bez problemu kupisz je w pobliskim sklepie spożywczym.  

Potrzebujesz:  

  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 5 żółtek, 
  • 100 g masła, 
  • 200 ml piwa, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 4 łyżki śmietany, 
  • 1 łyżka spirytusu, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania.  

Przygotowanie: 

 Przyda ci się stolnica, ale jeśli jej nie masz, zrób sobie miejsce na kuchennym stole lub blacie. Wysyp na stolnicę mąkę - najlepiej ją przesiać, dzięki temu twoje faworki będą puszyste. Dodaj do mąki żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, masło, spirytus oraz piwo. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć tak, aby powstała jednolita masa. Przygotowane w ten sposób ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.  

Wyjmij ciasto z lodówki rozwałkuj je bardzo cienko. Pokrój je na paski o szerokości około 2 centymetrów. W każdym pasku zrób pionowe nacięcie. Następnie złap końcówkę faworka i przewlecz ją przez nacięcie, aby ciasto się wywinęło. Przygotuj tak każde ciasteczko. 

Faworki. Zdjęcie ilustracyjneFaworki. Zdjęcie ilustracyjne Justyna Troc/shutterstock.com

Następnie rozgrzej tłuszcz w garnku lub na głębokiej patelni. Faworki smaż porcjami (jeśli wrzucisz zbyt dużo na raz, obniżysz temperaturę oleju i ciasto nasiąknie tłuszczem), aż będą miały złoty kolor (około minuty z każdej strony). Po wyciągnięciu odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, możesz je posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Zobacz wideo Faworki, chrust i róże, czyli karnawałowe słodkości
Więcej o: