Tłusty czwartek za pasem, więc wszyscy szukamy dobrych przepisów na ulubione słodkości. W ostatnim czasie hitem stały się faworki z ciasta piwnego. Musisz koniecznie spróbować zrobić je w domu. Przepis jest prosty i zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Wykonanie faworków z ciasta piwnego nie zajmie ci więcej czasu niż przygotowanie klasycznej wersji tego przysmaku. Wszystkie składniki pewnie masz w swojej kuchni, a jeśli nie, to bez problemu kupisz je w pobliskim sklepie spożywczym.
Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Przyda ci się stolnica, ale jeśli jej nie masz, zrób sobie miejsce na kuchennym stole lub blacie. Wysyp na stolnicę mąkę - najlepiej ją przesiać, dzięki temu twoje faworki będą puszyste. Dodaj do mąki żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, masło, spirytus oraz piwo. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć tak, aby powstała jednolita masa. Przygotowane w ten sposób ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki rozwałkuj je bardzo cienko. Pokrój je na paski o szerokości około 2 centymetrów. W każdym pasku zrób pionowe nacięcie. Następnie złap końcówkę faworka i przewlecz ją przez nacięcie, aby ciasto się wywinęło. Przygotuj tak każde ciasteczko.
Faworki. Zdjęcie ilustracyjne Justyna Troc/shutterstock.com
Następnie rozgrzej tłuszcz w garnku lub na głębokiej patelni. Faworki smaż porcjami (jeśli wrzucisz zbyt dużo na raz, obniżysz temperaturę oleju i ciasto nasiąknie tłuszczem), aż będą miały złoty kolor (około minuty z każdej strony). Po wyciągnięciu odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, możesz je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!